Solutia lui Hagi pentru salvarea fotbalului romanesc: De ce a plecat fii-miu?

Miercuri, 29 Martie 2017, ora 15:00
18805 citiri
Solutia lui Hagi pentru salvarea fotbalului romanesc: De ce a plecat fii-miu?
Foto: Hepta

Gica Hagi a vorbit despre situatia fotbalului romanesc si vine cu o solutie pentru revitalizarea acestuia, la doar cateva zile dupa ce nationala Romaniei a inregistrat un nou rezultat dezamagitor si sansele de calificare la Campionatul Mondial din 2018 sunt tot mai mici.

Patronul si antrenorul celor de la Viitorul Constanta indeamna la startul unui proiect national, in care baza sa fie pusa pe Academiile de fotbal.

"Romanul e foarte bun la fotbal, dar incet, incet ne ducem in jos. De ce reusesc croatii? De ce reusesc sarbii? Sunt mai putini ca noi, dar ajung la Real Madrid, la Barcelona... Daca ei pot, noi de ce n-am putea? Terminati cu n-avem fotbalisti, n-avem antrenori... Ba avem, si antrenori, si jucatori. Dar proiectul trebuie sa fie la nivel national. Solutia e s-o luam de jos, de la Academii. Ne trebuie un plan bine pus la punct pentru a ajunge la performante", a spus Hagi in cadrul unei conferinte de presa.

Hagi cere finantare pentru aceste Academii, pentru ca altfel nu pot creste jucatori: "De ce in Portugalia sau Ungaria, Academiile de fotbal primesc 10% de la casele de pariuri? De ce acolo se poate si la noi nu? Ungurii dau cate 300.000, 700.000 sau chiar 1 milion de euro. Sportul nu este un segment social? Nu e o obligatie? Daca nu, ce facem? O sa avem o sportiva la tenis, cum e Halep, si cam atat".

Fara finantare, Academiile vor fi fortate sa-si vanda prea devreme jucatorii, iar Hagi da exemplul fiului sau, cedat in Italia, la Fiorentina.

"De ce a plecat fii-miu? Pentru ca n-am forta, n-am putere, n-am bani sa-l tin aici. Asa ca l-am trimis acolo ca sa creasca. Dar mi-ar fi placut sa-l am acasa, sa-l cresc, sa-i bag in minte sa se bata pentru tara lui. Sa fie mandru cand imbraca tricoul nationalei", a continuat 'Regele'.

Solutia: Revenirea la 18 echipe in Liga 1

Pe langa infiintare a cat mai multe Academii si finantarea acestora, Hagi e de parere ca una dintre solutiile pentru a avea din nou o echipa nationala puternica e revenirea in Liga 1 a sistemului cu 18 echipe, in loc de 14 cate sunt in prezent.

"Liga 1 trebuie sa aiba 18 echipe, iar in Liga a 2-a trebuie sa revenim la sistemul cu doua serii a cate 18-20 echipe. Cu cat ai mai multe echipe si jucatori, cu atat ai mai multe sanse sa gasesti jucatori de valoare. Nu cu 14 echipe in Liga 1 si doar o serie in Liga a 2-a. Trebuie sa ai o arie de selectie mai larga", a conchis acesta.

De-a lungul timpului, multe din vorbele lui Hagi s-au adeverit. Poate cea mai celebra ramane declaratia facuta in iunie, 1998, dupa un amical castigat cu Paraguay: "De zece ani v-am obisnuit cam prost pentru conditiile care sunt in Romania. Meritam sa ne faceti statuie pentru ce am facut noi, avand in vedere conditiile din Romania. Se duce fotbalul romanesc, in doi sau trei ani n-o sa mai fie nimic!".

I.G.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Hagi probleme fotbal romanesc, #Hagi solutie fotbal romanesc , #stiri Gica Hagi