Ziare.com

Ialomitianu: Reducerea CAS-ului ar duce la scaderea pensiilor cu 13%

Luni, 05 Decembrie 2011, ora 22:57

   

Ialomitianu: Reducerea CAS-ului ar duce la scaderea pensiilor cu 13%
Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat luni ca aplicarea masurii propuse de USL de reducere a contributiilor sociale in 2012 si, in acelasi timp, mentinerea unui deficit de sub 3% din PIB presupune scaderea pensiilor cu 13% anul viitor.

Potrivit lui Ialomitianu, masurile propuse de USL nu sunt sustinute de o analiza a impactului financiar aupra bugetului pe 2012 si nu propun surse de finantare.

"Domnul Ponta continua sirul de minciuni si dezinformeaza populatia, pentru ca lucrurile sunt altfel. Bugetul pe 2012 cuprinde date realiste, tinand seama de ce poate oferi economia romaneasca si de ceea ce intimpla in tarile din zona euro. Trebuie sa fim prudenti, pentru ca tot ce am construit pana acum sa nu se duca pe apa sambetei.

Ponta sa stie ca trebuie sa respecte legea finantelor publice si a responsabilitatii fiscale, unde se prevede ca fiecare masura care influenteaza bugetul trebuie sa aiba la baza o fisa financiara, sa se vada care este impactul si de unde completam veniturile sau de unde taiem cheltuielile. USL nu ne-a oferit fisa fiscala", a declarat ministrul finantelor.

Ialomitianu a precizat ca masurile USL au ca influenta asupra bugetului un deficit de 3,8% din PIB.

"Ar insemna ca, daca aplicam masurile, sa nu ne integram in deficitul obligatoriu prevazut in tratatele europene, de sub 3%. Ponta a uitat ca in 2008 am intrat in procedura de deficit excesiv, de peste 5%, si a uitat ca finantarea se face foarte greu in acest moment din cauza crizei datoriilor", a explicat ministrul.

Propunerea de reducere a contributiilor sociale cu 5% ar insemna venituri mai mici cu 6,1 miliarde lei, potrivit lui Ialomitianu.

Ministrul a precizat ca aplicarea acestei masuri si, in acelasi timp, mentinerea unui deficit de sub 3%, presupune scaderea pensiilor in 2012 cu 13%.

"Masurile propuse de USL ar insemna reducerea surselor pentru plata pensiilor, adica reducerea pensiilor cu 13%. Nu stiu daca USL sau electoratul USL are la cunostinta acest lucru. (...) Masurile USL ne-ar face sa inchidem scoli, primarii sau sa nu platim profesorii. Noi vrem pensiile si salariile in 2012 la nivelul lui 2011", a precizat ministrul Finantelor.

Totodata, scaderea TVA cu un procent si stabilirea celui pentru alimente la 9% va avea un impact financiar de 11,7 miliarde lei si cresterea deficitului, potrivit calculelor avansate de ministru.

"Daca masurile propuse de USL vor sa respecte procedura europeana si sa iesim din procedura de deficit excesiv, ar insemna sa punem in pericol o serie de cheltuieli. Se stie ca o serie de chelutieli de la nivel local sunt finantate din TVA, cum ar fi salariile profesorilor si sustinerea sistemului social. Inseama ca USL doreste sa reducem salariile profesilor, sa punem in imposibilitate acoperirea cheltuielilor pentru asistenta sociala, sa reducem cheltuielile cu functionarea scolilor, primariilor sau spitalelor", a conchis Ialomitianu.

Liderii USL au declarat ca Uniunea conditioneaza votul asupra bugetului de stat pe 2012 de aprobarea amendamentelor care vizeaza reducerea CAS, a TVA pana la 19%, suspendarea PNDI si reducerea cu 50% a cheltuielilor cu bunuri si servicii.

Sursa: rNews

Articol citit de 1017 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

SPECIAListii

se presupune ca ministrul este unul dintre cei mai buni specialisti in domeniul lui.numai la noi in 20 de ani am avut o multime de ministri loaze .de aceia suntem unde suntem.parca au fost numiti sa incurce lucrurile nu sa gaseasca solutii de rezolvare.nu dau exemple ar fi mii.

 

Pai Ponta asta n-a inteles?

Orice modificare realizata de PDL este buna. Orice modificare propusa de altii este proasta.
Ce sa ne ascundem dupa deget: ai lor sunt totdeauna prosti, oricare ar fi ei!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor