Ziare.com

Ialomitianu: ce modificari de taxe si impozite se pregatesc pentru 2011 si 2012 - Interviu

Vineri, 01 Iulie 2011, ora 18:35

   

Ialomitianu: ce modificari de taxe si impozite se pregatesc pentru 2011 si 2012 - Interviu
Cota unica si taxa pe valoare adaugata nu vor fi reduse nici in 2011, nici in 2012, sustine Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor Publice.

Intr-un interviu acordat Ziare.com Ialomitianu a precizat ca ar fi pacat daca Executivul ar reduce cotele actuale de impozitare, declarandu-se adeptul mentinerii lor la 16%, respectiv 25% pentru cativa ani buni de acum incolo.

Potrivit ministrului Finantelor Publice, mediul de afaceri "nu ar intelege modificarile cotelor de impozitare", acesta dorindu-si mai curand predictibilitate fiscala si mai multe investitii de la bugetul de stat.

Gheorghe Ialomitianu a tinut sa sublineze faptul ca inclusiv FMI si CE au cerut foarte clar guvernului de la Bucuresti "sa dea mai bine bani pentru investitii decat sa se apuce sa reduca cotele de impozit".

In ceea ce priveste introducerea unui TVA diferentiat, Ialomitianu crede ca o astfel de masura, dincolo de faptul ca nu ar fi acceptata nici macar de Opozitie, nu va "avea un efect pozitiv privind reducerea preturilor".

Siuatia din Grecia a determinat mai multe state din regiune, dar si din zona Baltica, sa-si revizuiasca tintele pentru trecerea la moneda unica. Oficiali din state precum Ungaria, Polonia sau Cehia au impins tinta pana spre 2020. Romania isi pastreaza tinta pentru 2015?

Noi avem un acord cu FMI si Comisia Europeana. Avem o serie de obiective in acest acord privind consolidarea fiscala, stabilitatea finantelor publice, competitivitatea - sunt obiective in acord si acestea ne conduc spre obiectivul major: aderarea la zona euro. Ar fi fost pacat ca in momentul de fata sa renuntam la acest obiectiv important. Avand in vedere ca implementam aceste reforme voiam sa dam un semnal foarte clar ca nu ne abatem de la implementarea reformelor privind stabilitatea la nivel macroeconomic, privind imbunatatirea acelor indicatori: stabilitatea cursului valutar, reducerea inflatiei. Este un obiectiv pe care Guvernul Romaniei si-l asuma si vrea sa-l duca la bun sfarsit. Daca noi in momentul de fata am fi spus ca amanam aderarea la zona euro lumea ar fi spus ca abandonam reformele.

Cei care vor fi la guvernare in 2013, in 2014, speram sa fie aceeasi coalitie, vor analiza cu siguranta amanarea, dar noi continuam aceste reforme.

Dincolo de mesajul de stabilitate pe care doriti sa-l transmiteti, mai este zona euro un obiectiv pe care Romania sa-si doreasca sa-l atinga?

Sa stiti ca toate tarile doresc sa ajunga acolo, dar reprezinta o decizie politica a fiecarei tari. Sigur ca s-au schimbat unele conditii privind zona euro, au aparut anumite probleme, vedeti Grecia, Portugalia, Irlanda, dar sa stiti ca ar fi pacat sa se abandoneze acest proiect la nivelul Uniunii Europene privind consolidarea zonei euro.Traian Basescu a declarat in repetate randuri ca majorarea TVA a fost o mare greseala politica, acelasi lucru l-a declarat recent si Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor in timpul caruia s-a luat aceasta masura. Din punctul dumneavoastra de vedere a fost sau nu o greseala?

Cea mai buna solutie ar fi fost reducerea cheltuielilor curente, sa avem stabilitate bugetara. Adica sistemul de cheltuieli sa fie sustenabil din punct de vedere financiar. Acesta a fost obiectivul Guvernului Boc cu care s-a dus in Parlament, Parlamentul a fost de acord, Curtea Constitutionala nu a fost de acord. Era o perioada foarte scurta in care trebuia luata o decizie pentru a se continua si acordul cu FMI si CE, dar si pentru a asigura sustenabilitate privind cheltuielile bugetare.

Trebuia sa se ia o decizie, iar coalitia a luat decizia majorarii TVA. Eu vreau sa va spun ca majoritatea tarilor din Uniunea Europeana, vedeti si Grecia, au recurs la majorarea TVA. A fost o decizie politica mult mai usor de luat. Sigur ca majorarea TVA a avut o influenta privind reducerea consumului, adica a avut efect prociclic, dar noi trebuia sa luam o masura pentru a consolida fiscal situatia Romaniei.

Nu stiu ce propunere as fi avut daca as fi fost in guvern atunci, dar o masura trebuia luata pentru ca altfel se intrerupea acordul cu FMI si CE si aveam o problema bugetara, nu mai putea finanta acele cheltuieli si am fi inregistrat un deficit foarte mare, greu de finantat prin imprumuturi.S-ar putea avea din nou in vedere reducerea pensiilor cu 10%, asa cum s-a dorit initial, pentru a compensa eventuala reducere a TVA la 19%?

Nu. Nu se mai poate vorbi de reducerea pensiilor. Noi avem o constructie bugetara, avem TVA 24%, avem cota unica 16%, avem nivelul cheltuielilor cu salariile in descrestere ca pondere in PIB. Aceasta este constructia bugetara privind consolidarea fiscala. Ar fi pacat acum sa umblam la elementele care stau la baza politicii fiscale pentru ca nici mediul de afaceri n-ar intelege aceste modificari. Eu spun ca consolidarea fiscala este pe drumul cel bun, o continuam. Eu cred ca aceasta constructie trebuie sa o ducem cativa ani buni de acum incolo.

Cand spuneti ca ar fi pacat sa modificam aceasta structura va referiti inclusiv la cotele de TVA si a cotei unice?

Cota unica va ramane pentru ca este si un element de baza al politicii actualului guvern.

Va ramane la nivelul de 16%?

Da, la nivelul de 16%. Nu putem sa luam in calcul reducerea acestei cote unice, nici anul acesta si, nu cred, nici anul viitor. Sigur ca trebuie sa vedem si perspectiva financiara, dar un lucru este cert: (n.r. reducerea) nivelului contributiilor sociale la angajator, un obiectiv pe care ni l-am propus. Toata lumea este de acord, inclusiv FMI, Comisia Europeana, partidele politice, dar din prudenta este bine sa facem o analiza serioasa.

Cand vor veni cei de la CE si FMI vom analiza perspectiva incasarilor concomitent cu reducerea acestor contributii, dar vedeti ca prudenta este cuvantul de ordine.

Trebuie sa fim prudenti pentru ca lucrurile nu depind numai de Romania. E pacat ca o decizie privind reducerea contributiilor sa ne strice intreaga constructie de pana acum.Ce va impiedica in momentul actual, atat pe dumneavoastra, cat si pe colegii dumneavoastra de guvern si nu numai, sa decideti trecerea la un TVA diferentiat?

Sa stiti ca un TVA diferentiat a fost criticat tot timpul, inclusiv de partidele de Opozitie. Si PSD si PNL-ul au criticat de fiecare data cand s-a pus problema sa avem TVA diferentiat. Daca reducem TVA la anumite produse nu am avea un efect pozitiv privind reducerea preturilor. Nu s-ar reduce preturile, dar as avea un gol de fonduri la bugetul de stat. As pune in pericol sustinerea financiara a cheltuielilor curente si a celor de capital. Daca reduci niste impozite s-ar putea ca efectul sa nu fie cel pe care il urmaresti, adica o crestere economica.

FMI si CE ne-au zis foarte clar: este mai bine sa dati bani pentru investitii decat sa va apucati sa reduceti cotele de impozit. Mediul de afaceri ne spune si el un lucru foarte clar, sa mentinem politica fiscala, sa nu facem schimbari de la o zi la alta.Adriean Videanu, seful Comisiei de Analiza a PDL, a declarat in repetate randuri ca pentru relansarea economica este nevoie de masuri anticiclice. Sunteti de acord? Care ar fi acestea?

Stimularea investitiilor pentru crearea de locuri de munca. Prin stimularea investitiilor vom avea o crestere economica sustenabila. Dorinta noastra este sa cream locuri de munca, de stimulare a muncii prin investitii. Ati vazut ca si guvernatorul BNR a spus: munca, munca, munca!

Statul trebuie sa vina prin politica de investitii, dar si prin alte masuri precum parteneriatul public privat, unde avem foarte multe obiective de realizat si foarte multi investitori care doresc sa se implice.

Cred ca lucrul cel mai important ar fi sa ne bazam pe politica de investitii in vederea creari de locuri de munca.Puteti sa-mi dati o cifra pe care guvernul si-a propus-o ca targhet de investitii publice pentru acest an?

Noi anul acesta avem peste 35 de miliarde lei pentru investitii.

Anul trecut cate au fost?

32 de miliarde lei. La anul peste 42 de miliarde.

2012 este an electral, nu se pune

Stiti ce se intampla, in politica bugetara a Romaniei s-a produs o modificare, reducerea cheltuielilor curente si cresterea cheltuielilor cu investitii. Avem o alta politica in plan bugetar, cheltuielile curente sa fie mai reduse si sa putem crea spatiul fiscal pentru cheltuielile de investitii.Adrian Videanu declara in urma cu mai putin de o luna ca in cadrul PDL se lucreaza la un pachet de masuri economice care sa includa si reducerea cotei unice. Sa inteleg ca s-a renuntat la acest pachet din moment ce spuneti ca nici anul acesta, nici anul viitor nu o sa reduceti cota unica?

In fiecare partid exista grupuri de lucru.

Nu faceti parte din grupul de lucru al lui Adriean Videanu?

Eu sunt ministru de Finante si fac parte din Guvern. Eu pot fi chemat la grupul de lucru pentru a discuta cum putem implementa masurile propuse de colegi. Eu le prezint situatia reala, care este impactul si care ar fi momentul implementarii unui program al coalitiei. Trebuie sa vedem momentul si sa ni-l asumam, dar eu ca ministru de Finante trebuie sa le spun care ar fi momentul sau care ar fi efectele pentru ca eu raspund de indicatorii macroeconomici.

Eu trebuie sa asigur prin Ministerul de Finante finantarea deficitului, avem o politica de investitii, colegii imi cer bani pentru investitii. Sunt mult mai multe elemente de luat in calcul in cazul implementarii unui program. Nu putem sa ne rezumam doar la reducerea unor cote de impozit.In cadrul MFP s-au facut simulari privind reducerea cotei unice?

Nu avem nicio varianta in Ministerul de Finante privind reducerea cotelor de impozit.

Nici pentru anul acesta, nici pentru anul viitor?

Nu, dar ii asteptam pe colegi de la partid sa ne prezinte variante de lucru. Fiecare coleg parlamentar poate sa vina cu anumite initiative si grupul de lucru condus de domnul Videanu. Adriean Videanu are o expertiza foarte buna in domeniul economic si sigur ca avem nevoie de expertiza lui in programul de guvernare.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5904 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
18 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

in loc sa creeze locuri de munca, guvernantii creaza taxe si jaf!

politicienii romani sunt ocupati sa-si asigure salarii mari si venituri mari la bugetul pe care-l fura zi de zi!

 

ialomiteanu

impreuna cu pogea sunt cei slabi ministri de finantede dupa 1990.fara personalitate,adeptii unei munci de rutina,fara idei si solutii viabile doar buni executatnti
ialomiteanu are doua calitati periculoase este p...t si harnic
pogea daca mai ramanea MF 2 luni murea subit de panica si apasarea minciunilor ce a trebuit sa le spuna( un episod interesant a fost cand a mintit pt udrea ca era anchetata pt hotiile de la MT)
cand ii vezi cu fata muncita si transpirati la orice cuvant pe care il scot ti se face mila.
vladescu ca si in guv tariceanu a fost un smecheras care s-a retrs cand a dat de greu adunand,cateva zeci de mii de euro de prin consilii de administratie si divulgare de informatii financiare pt. prieteni.

Realitatea v Fantezii

"Gheorghe Ialomitianu a tinut sa sublineze faptul ca inclusiv FMI si CE au cerut foarte clar guvernului de la Bucuresti "sa dea mai bine bani pentru investitii decat sa se apuce sa reduca cotele de impozit".
- Ialomitianu este un ministru sub-mediocru el apartine mentalitaii guvernului Vacaroiu, un politruc fara nici o calitate.
Cat despre sfaturile FMI/CE - realitatea este ca daca se vor investitii in infrastructura aceste investitii in mare parte trebuiesc facute de stat. Si firmele private pot investii in infrastructura (autostrazi, cai ferate, spitale) dar asta inseamna ca folosirea infrastructurii va trebui platita. Daca se asteapta ca statul sa faca investitiile atunci este clar ca o cota de 16% nu poate sa aduca decat 2 statii de metrou in 20 de ani de zile

Cum sa reduca??? Doar de azi inca UN VAL de SCUMPIRI

NEJUSTIFICATE...

Actuala COALITIE INTERLOPA TERORISTA POLITICA de unde sa mai FURE BANUL PUBLIC ??? Daca reduc taxele si impozitele....o sa platim rovineta si cand mergem pe trotuar....

Toate ingineriile financiare le fac cu acte normative neconstitutionale.
A devenit cel mai mare PERICOL NATIONAL - aceasta GRUPARE de CRIMA ORGANIZATA care se cred STAPANI ROMANIEI si de ne-nvinsi....se inseala amarnic.

Daca Primarul INTERLOP PINALTY si secretarul VASILE VISAN al Primariei Piatra Neamt - au luat de la BUGETUL LOCAL 2 miliarde de lei pentru concediu la data de 01.06.2011 - prin dispozitie de plata in urma a 3 contracte de "consultanta juridica" cu firmele de avocatura - av. TRIFESCU VALENTIN , LACRARU LAURENTIU si MOLDOVAN - toti 3 dn baroul neamt - La ce sa ne mai asteptam ????Mai este criza cand INTERLOPII isi fac concediul din BANUL PUBLIC prin INGINERII FINANCIARE....
Cu privire la "TABLOUL PINALTY –UDREA" – Primaria Piatra Neamt a incheiat un contract in valoare de 50.000 euro cu Liceul de Arta "VICTOR BRAUNER " – iar Prof. POTOP – realizatorul lucrari a incasat numai 1000 de euro – Unde sunt restul ??
Rog sa retineti ca aceste INGINERII FINANCIARE – au fost comise prin incalcarea infractiuni de DETURNARI de FONDURI .
Acte cu care justific cele afirmate sa NU mai LATRE JA..VRELE ORDINARE de pe acest forum....au devenit IRECUPERABILI si NETRATABILI ...

Ati auzit de MAFIA INTERLOPA din CODRI UNIUNII EURPENE ??

Va rog sa dati clic pe rubric

=In Codrii Uniunii Europene=

http://himalayacoruptiei.wordpress.com/2010/08/30/in-codrii-uniunii-europene/
Daca nu reusit sa intrati pe link , scrieti pe google.ro
" In codrii Uniunii Europene"

In EPOCA SECURISTA INTERLOPA -SCLAVA era de asteptat un GUVERN TRADATOR de NEAM
" GUVERNUL BESESCU - BOC - ARE TALENT "
Nici un GUVERN post-decembrist nu a mai avut un asa TALENT la :

DICTATURA = cu acte normative
SCLAVIE = cu acte normative
TRADARE de TARA = cu acte normative
ATROCITATII = cu acte normative
GENOCIDUL = cu acte normative -"inchiderea spitalelor " in special.
CRIMA ORGANIZATA = cu acte normative.

Nu se mai autosesizeaza PARCHETUL ???
Harta INTERLOPILOR POLITICI :

http://www.ziare.com/victor-ponta/psd/mircea-toader-refuzat-la-antena3-gadea-cine-e-toader-sa-sune-boc-1088448

Sa se faca AUTOSTRAZI .

Ehe....

Sunt multe de facut in Romania .

Dar drumurile si caile ferate sunt o prioritate .

 

Intrebarile si raspunsurile sunt OK, cu o exceptie

"Nu faceti parte din grupul de lucru al lui Adriean Videanu?"
Ciudata intrebare.

"Eu sunt ministru de Finante si fac parte din Guvern." Corect raspunsul. Pot exista comisii si grupuri de lucru, ministru de finate raspunde de parametrii economici, de buget. Ministrii de resort sunt cei care cer, iar el trebuie sa fie atent, zgargit.
La nemti ministrul de finante este cel mai puternic din guvern, dupa cancelar (la noi premier). Asa trebuie sa fie si la noi.

Lasa-ne cu nemtii pe care ii cunosti numai din ziare!

Mai bine recunoaste ca cel mai important ministru al tau este Silviu Predoiu, SIE.

interesanta remarca

bravo. asta sare in evidentă cand esti un bun citior

@ Ghilotina

Sunt de acord ca infrastructura ar trebui sa fie o prioritate pentru guvern, mai ales daca se falimenteaza C.F.R.ul...
Poate va trebui sa reconstruim flota...
Cine stie... Vise de noapte taica... vise de noapte!
Se pare ca nu prea le vine sa lase scaunele caldute...

... pai daca reinventati voi socialismul

sau comunismul victorios ... poate reconstruiti si flota .
Pai nu ?
Nu de-aia vreti voi sa veniti urgent la putere ?

Ministrul Ialomitianu se vede ca are o schema de lucru precisa . Cine nu pricepe ... sa fie sanatos .

PS ce am scris eu despre infrastructura ... e o dorinta a majoritatii . Si o NECESITATE .

In tara noastra multe erau si sunt de facut ...

... dar domnul Presedinte Basescu atat cu Tariceanu cat si cu Boc nu a facut nimic in afara de prioritatile dumnealor ... se pare ca de vina au fost cei de la institutul de meteorologie ca nu au asigurat precipitatiile la timp.

chiar eram ingrijorat !

ai lipsit foarte mult iubito ! astia de la ziare.com au vrut sa inchida site-ul deoarece tu nu apareai ! toata lumea a fost frustrata ca lipsesc parerile tale cele mai competente si la obiect! in plus , presedintele tau a facut numai prostii cat ai lipsit; s-a vazut ca i-ai lipsit !
P.S Daca ai fost in concediu, pe unde ai facut turism sexual ?
te pup , dulceata mica !

BASESCU E IMPOTRIVA AUTOSTRAZILOR!

EL E CU NECOLAICIUC...CU FURTUL BANILOR NOSTRI!

Comunismul ne asteapta!

Statul e cel mai prost investitor, corupt, pretzuri aiurea...
Taxele ridicate nu caracterizeaza o guvernare de dreapta cum se pretind astia!!
AU EI PLAMURI MARI SA FURE BANII DIN IMPOZITE, NOI SA MUNCIM SI EI SA MANTUIE BANII! CURTEA DE CONTURI URLA CA SE CHELTUIE ILEGAL BANI SI NU SE INTAMPLA NIMIK! SI EI VOR SA FACA INVESTITZII, FURACIUNI PE FATZA!

 

Dl ministru crede ce spune ?

Ca parca e dupa cum vrea domnia sa, in guvernul Boc-Basescu !

 

cine e asta ?

??????

 

asa cum am zis

declaratiile lui Base sunt facute ca noi sa nu observam ce se petrece in fapt zilele acestea...
dupa cum declara si acest mucalit banii se duc la 'investitii' adik la coorporatii si nu ajuta 'prostimea' ba din contra preturile cresc, taiem din pensii si mai aruncam noi vreo lege doua sa ne dati ce mai ramne...
Aceasta politica falimentara isi urmeaza cursul pe axa binceunoscuta londra bucuresti washington...
altii construiesc, creeaza noi locuri de munca etc iar noi falimentam populatia si ne umplem buzunarele proprii cat si pe cele ale 'investitorilor de afara'
halal clasa politica si presedinte!

Pace

 

D-l Videanu si "grupul de lucru" fara proiecte.

Guvernul si P.D.Liberal are un grup de lucru fara viziune si proiecte de masuri pro-active,in raport cu schimbarile si oportunitatile oferite de globalizare,care sa conduca la aparitia masiva de noi locuri de munca si intreprinderi industriale.
Adept al masurilor "de stat" - mostenire a viziunii "postcomuniste" ,singura cale de a crea dezvoltare si locuri de munca,este pentru ele, a "investitiilor de stat",care sint practic nu producatoare,ci doar consumatoare a unor resurse "existente" care nu conduc decit la sifonarea pina la 5o la suta a banului public.
Fara un "program national de reindustrializare", construit pe viziunea noua, constind in utilizarea resurselor financiare mondiale(limitate doar de capacitatea "competitivitatii economice nationale"),Romania nu va putea recupera niciodata pierderea a cca 5 milioane de locuri de munca si a industriei,dupa 89.
Un astfel de program poata fi construit numai plecind de la imbunatatirea tuturor fundamentelor dezvoltarii,cele mai la indemina fiind cele institutionale si de "politici publice".Ori tocmai acestea au fost distruse prin reduceri "cantitative" de personal si politizarea extrema a institutiilor.
Strain de problematica teoretica si "aplicata" a dezvoltarii economice accelerate,de ajungere din urma a tarilor dezvoltate - grupul condus de Videanu insumeaza in concurenta cu diverse partide,comitete ale economistilor,etc. un sumar impresionant de masuri economice punctuale - financiare si fiscale,care de 20 de ani au condus doar la dezindustrialzarea Romaniei.
Inchise in sine,opace la ofertele venite dinafara,fara a crea o "piata stiintifica a programelor economice", PDL si Presedentia resping tacit programele de tip nou,ale "epocii globalizate",incit grupul Videanu & co. duce in continuare Romania acolo unde stagneaza de 20 de ani:adica NICAIERI...
Afirmatia nu este gratuita,fiind consecinta ofertei concrete dar fara rezultat,facuta catre Guvern si Presedinte cu un "proiect politic,economic si social de iesire din Criza",prin reindustrializarea Romaniei !
Ce-i pasa grupului Videanu de proiectele altora,cita vreme beneficiaza de avantajele puterii si a celei de a fi "seful unui grup",de prognoza si proiectie economica oficiala ?
Populatia a fost acuzata mereu si pe nedrept de lipsa de "competitivitate",desi proiectele care sa asigure competitivitatea economica nationala nu sint construite de elita conducatoare a PDLiberal,care se scalda in teorii si masuri economice marginale,lipsite de substanta si rezultate economice practice.
In aceste conditii,taierile salariale si sacrificiile suportate de populatie sint absolut gratuite si fara sens - lipsind alaturi de acele masuri pasive,de taieri salariale si drepturi sociale si masurile economice pro-active,care sa fi condus in 2009,2010,2011 ,la aparitia de noi intreprinderi si locuri de munca,in locul celor disparute,ori care si-au restrins activitatea. In aceste conditii,drumul tarii spre saracie si faliment ramine de neoprit !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor