Ialomitianu: Noi nu trebuie sa contribuim la fondul de solidaritate al UE

Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 22:04
1047 citiri
Ialomitianu: Noi nu trebuie sa contribuim la fondul de solidaritate al UE
Foto: gov.ro (Arhiva)

Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a declarat sambata, la Brasov, ca in urma deciziilor adoptate la Bruxelles, la Consiliul European de Iarna, Romania nu este obligata sa contribuie la fondul de solidaritate al Uniunii Europene.

"Noi nu trebuie sa contribuim, dar daca in timp se va decide altfel, o vom face. Trebuie sa intelegem ca a fi stat membru al Uniunii Europene nu inseamna doar drepturi, ci si obligatii pe care ni le-am asumat odata cu aderarea.

S-a dovedit ca Romania a luat masuri corecte si responsabile pentru evitarea intrarii in incapacitate de plata, masuri care acum isi arata efectele pozitive. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa continuam cu politicile prudente, care sa consolideze ceea ce am obtinut in ultimii doi ani", a declarat Ialomitianu.

Ministrul Finantelor a adaugat ca a venit vremea ca Romania sa-si afirme foarte clar pozitiile in cadrul Uniunii Europene, sa nu fie "stat de mana a doua", si a criticat vehement partidele din opozitie, afirmand ca acestea anunta masuri care cu siguranta ar duce tara foarte repede in incapacitate de plata.

"Antonescu si Ponta anunta masuri care, daca ar fi aplicate, ar duce Romania foarte repede in incapacitate de plata. S-a dovedit ca cele 11 masuri sustinute la dezbaterea bugetului de catre Opozitie nu au primit nici macar sprijinul propriilor parlamentari ai USL, le era si lor rusine de aceste lucruri", a afirmat minstrul de Finante.

Ialomitianu a adaugat ca PSD a fugit de la guvernare cand era greu, in timp ce membrii Guvernului Boc au ramas la conducerea tarii, luand masuri dure, nepopulare, fara a se uita in sondajele de opinie si asumandu-si riscurile politice inerente masurilor luate.

"Suntem siguri ca romanii vor aprecia ceea ce am facut in acesti ani si nu vor cadea in plasa demagogiei si populismului. Opozitia nu vrea decat aducerea in incapacitate de plata a tarii", a spus ministrul.

Intrebat cum raspunde provocarii lansate de presedintele UNPR, Marian Sarbu, care i-a cerut sa precizeze public de ce Romania are o colectare bugetara cu 10 puncte procentuale mai mica decat restul tarilor din UE, Gheorghe Ialomitianu a spus ca din 2009 incoace colectarea taxelor si impozitelor la bugetul de stat s-a imbunatatit continuu, crescand cu circa 3% in acesti ani.

"Am reusit sa crestem de la circa 30% cat se inregistra in 2008, intr-un an cu o crestere economica de 7-8%, la 33,5% cat este estimarea in acest an. Vrem sa mentinem si anul viitor aceasta tendinta de crestere si sa ajungem la 34% procent de colectare. Ceea ce nu-mi doresc ar fi sa nu am parte de o executie bugetara ca cea din 2008, cand Guvernul Tariceanu, pentru a acoperi masurile gresite pe care le-a luat, a facut rectificari bugetare fara nicio acoperire economica, aducand tara la un deficit bugetar urias", a incheiat ministrul Finantelor.

Ialomitianu a participat, la Brasov, la Reuniunea Regionala a Organizatiilor judetene ale Uninii Nationale pentru Progresul Romaniei (UNPR) din Zona 7 Centru.

Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat că acţionarii societăţii au aprobat miercuri, 24 aprilie distribuirea unor dividende de 12,5 milioane de...
Ucraina își majorează importurile de energie cu 50%. România, printre principalii furnizori
Ucraina își majorează importurile de energie cu 50%. România, printre principalii furnizori
Ucraina intenţionează să îşi majoreze, cu aproximativ 50%, importurile de electricitate pe parcursul zilei de miercuri, 24 aprilie, pe fondul temperaturilor scăzute şi lipsei vântului şi...
#Ialomitianu buget 2012, #Ialomitianu fond solidaritate UE, #contributie Romania UE, #masuri austeritate Ialomitianu , #ministrul Finantelor