Ialomitianu: Romania nu trebuie sa dea bani la noul fond european anticriza

Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 19:52
864 citiri
Ialomitianu: Romania nu trebuie sa dea bani la noul fond european anticriza
Foto: Arhiva

Ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, a declarat, vineri, in Parlament, ca Romania nu trebuie sa contribuie, momentan, la fondul special european care va fi pus la dispozitia FMI pentru ajutorarea tarilor aflate in dificultate.

Intrebat daca Romania trebuie sa contribuie cu bani la fondul de ajutorare care va fi pus la dispozitia FMI, asa cum au decis liderii europeni, Ialomitianu a spus:

"S-a aprobat un lucru foarte bun privind consolidarea fiscala. Noi suntem in acord cu FMI si Comisia Europeana si un obiectiv foarte important il constituie consolidarea fiscala. Este bine sa avem reguli foarte clare privind gestionarea deficitului bugetar, gestionarea datoriei publice.

Sah la euro - Urmareste cel mai important summit din istoria UE

Noi am sustinut ca trebuie sa modificam Constitutia si sa cuprindem in ea nivelul deficitului bugetar sub 3% si nivelul datoriei publice sub 60%. In momentul de fata, tarile care au program cu FMI si CE nu trebuie sa contribuie la acest fond. In momentul de fata. Discutiile continua, dar in momentul de fata, Romania, fiind intr-un program cu FMI si CE, nu trebuie sa contribuie la acel fond care sa fie pus la dispozitia Fondului Monetar", a explicat ministrul de finante.

Intrebat daca este o decizie finala in acest sens, ministrul de Finante a spus ca "in momentul de fata nu se pune problema". "Nu excludem total posibilitatea aceasta, dar in momentul de fata Romania nu trebuie sa contribuie la acel fond pentru ajutoararea tarilor aflate in dificultate", a adaugat el.

Ministrul a fost intrebat cum va afecta Romania deciziile luate de liderii europeni. "Romania este de acord sa se respecte procesul de consolidiare fiscala ca tarile sa iasa din procedura de deficit excesiv, sa-si reduca datoriile, cele care au peste 60%...ati vazut ca multe tari s-au imprumutat, au datorii foate mari si au creat o problema privind finantarea. Trebuie sa se rezolve criza datoriilor suverane. Elaborarea bugetelor trebuie sa reprezinte un lucru mult mai responsabil pentru fiecare tara. Numai putem lasa deficitelor la voia intamplarii", a spus Ialomitianu.

Premierul Emil Boc a anuntat vineri, la RRA, ca deocamdata Romania avand un acord cu Fondul nu va fi obligata sa contribuie la fondul anti-criza, prin care UE intentioneaza sa asigure resurse financiare suplimentare FMI, dar ca trebuie vazut daca liderii europeni mentin aceasta regula.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#criza zona euro, #Romania bani fond FMI , #ministrul Finantelor