Ialomitianu, tablou sumbru: Gaura uriasa in buget, cresteri obligatorii de taxe

Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 15:13
4745 citiri
Ialomitianu, tablou sumbru: Gaura uriasa in buget, cresteri obligatorii de taxe

Ministrul Finantelor al guvernului din umbra al PDL, Gheorghe Ialomitianu, spune ca trebuie sa ne asteptam la cresteri serioase de taxe si impozite in 2014, intrucat Guvernul Ponta are mari probleme in acoperirea gaurilor de la buget si cheltuielilor suplimentare, adica trebuie sa faca rost de cel putin 11 miliarde de lei.

"Guvernul Ponta e in impas cu FMI cu bugetul pe 2014. Fondul spune foarte clar ca trebuie majorate impozite si taxe. N-au cum sa faca altfel bugetul. Daca vor sa dea indexarea la pensii, n-au cum sa faca altfel decat sa creasca impozite si taxe. Asta inseamna mai putini bani pentru cetateni", a spus Ialomitianu pentru Ziare.com.

Fostul ministru de Finante al Cabinetului Boc a aratat sumele ce vor trebui acoperite si crede ca e posibil sa apara si altele, atat timp cat investitiile straine scad si e greu de crezut ca vom avea un an agricol mai bun decat acesta.

"Avem 3.8 miliarde diferenta intre veniturile estimate si cele realizate, 1.2 miliarde din cresterea deficitului, au mai taiat 2 miliarde in vara, au mai crescut deficitul cu 0.1%, adica 0.6 miliarde - cam 8 miliarde in minus. Trebuie sa le acopere pe acestea, plus indexarea de pensii, inca 3 miliarde. Sunt vreo 11 miliarde.

Nu stiu pe ce se bazeaza cresterea lor economica pe 2014 - nu cred ca vom avea un an agricol mai bun decat acesta, nici nu cred ca vor creste prea mult exporturile. Vor avea si incasari mai mici decat in 2013. De ce? Investitiile produc efecte in anul urmator. In 2012 au mai fost investitii, s-au simtit in 2013, dar in 2013 n-au mai fost", mai spune Ialomitianu.

Deputatul PDL spune ca si ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu (PNL) si cel al Bugetului, Liviu Voinea (PSD) sunt vinovati pentru aceasta situatie.

"E o cearta intre Voinea si Chitoiu, amandoi sunt vinovati. Voinea a construit bugetul pe cresterea consumului si investitiilor - consumul a stagnat, investitiile sunt cu minus. De partea cealalta, colectarea e proasta din cauza reorganizarii ANAF si s-a dat drumul la evaziune. S-a demonstrat ca evaziunea a crescut, FMI nu va lua in considerare scaderea evaziunii, pentru ca aceasta nu a scazut, din contra.

Am vazut cum consilierul premierului da vina pe contribuabili, la ei nu gasesc nimic. Sunt 2 consilieri ai premierului pe care ar trebui sa-i concedieze, a fost sfatuit prost", a mai comentat democrat-liberalul.

Citeste si:
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
La trei luni după ce primăria Sectorului 5 din Capitală a rămas fără primar ca urmare a condamnării lui Cristian Popescu-Piedone, partidele nu s-au grăbit să facă propuneri de...
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri, 12 august, că a fost semnată autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile...