Opinii: Revoltele, bunastarea si puterea in Romania

Joi, 14 Octombrie 2010, ora 07:15
2236 citiri
Opinii: Revoltele, bunastarea si puterea in Romania
foto: Realitatea TV

Ceea ce am vazut in seara zilei de 14 octombrie la televizor intrece orice masura si totusi este Romania anului 2010. Protest neautorizat in interiorul Ministerului de Finante roman! Un ministru sechestrat!

Ministrul de Finante a incercat sa le explice oamenilor ca el a propus o grila de salarizare echitabila pentru a indrepta inechitatiile primite mostenire. In momentul in care a incercat sa paraseasca ministerul, el a fost busculat de protestatari care au strigat "Marioneta", "Banii" "Demisia" si "Nu-l lasa sa plece".

Revolta de la Ministerul de Finante are o destul de mare asemanare cu cele cateva revolte spontane din vremea lui Ceausescu, nu vi se pare? Oamenii au ajuns la fundul sacului. Au strans cuminti cureaua, pana ce au ramas fara gauri.

Nu iau partea oamenilor bogati din sistemul fiscal roman, ca slava Domnului exista foarte multi, dar exista foarte multi functionari care traiesc de pe urma unui simplu salariu, avand fiecare in parte datorii, rate la banca sau nevoi personale. Acest lucru este valabil in foarte multe institutii ale statului.

Imaginile de aseara m-au dus cu gandul la revoltele spontane din trecut. Revolte spontane impotriva regimului au avut loc in Romania incepand din anii '70.

In vara anului 1977, de exemplu, a avut loc o greva generala a minerilor de la minele de carbuni din Valea Jiului. La 1 august al acelui an, 35.000 de mineri au ocupat minele de carbuni din Lupeni. Acesta a fost momentul cand au inceput grevele.

Primul ministru Ilie Verdet, impreuna cu un alt membru al guvernului sau, au fost trimisi la fata locului pentru aplanarea conflictului, dupa ce autoritatile locale au esuat in incercarile lor. Finalul? Acestia au fost sechestrati intr-un birou pana ce s-a aplanat conflictul.

Pe 15 noiembrie se implinesc 23 de ani de la revolta muncitorilor din Brasov. Acest moment a fost unul din momentele rare de razvratire sociala in timpul lui Nicolae Ceausescu. Revolta de la Brasov din 1987 a ramas in istorie, ca si greva minerilor din Valea Jiului, ca o revolta anticomunista care a anticipat Revolutia din 1989, aratand criza sistemului gestionat de catre Ceausescu.

Haideti sa va mai spun de alte doua revolte de care se stie prea putin sau au fost date uitarii.

In octombrie 1981 minerii din Valea Motrului au intrat in greva. Din nou Nicolae Ceausescu a venit la fata locului si a facut promisiuni ca si la Lupeni, in Valea Jiului, si din nou minerii au raspuns cu huiduieli si aruncari de pietre spre acesta.

Tot in 1981 a avut loc rascoala satenilor din Salistea de Sus, in Maramures, pe raul Iza, cu o populatie de 6.500 locuitori. Rascoala a izbucnit cand un locuitor a fost pe cale sa incheie vanzarea unei perechi de cai si seful militiei locale a intervenit, cerand o mita pentrru ca sa aprobe vanzarea.

Sateanul n-a vrut sa-i dea mita si atunci seful militiei a facut uz de forta, arestand pe cei implicati in targuiala si tinandu-i inchisi fara hrana. Cand familiile lor au incercat sa le aduca de mancare, seful militiei i-a alungat.

In noaptea urmatoare au inceput sa traga clopotele si satul intreg s-a strans in fata postului de militie si au incercat sa sparga usile ca sa elibereze victimele abuzului sefului de militie. Militienii au blocat usile pe dinauntru, iar seful lor a incercat sa scape pe fereastra de la toaleta deghizat in femeie, dar a fost recunoscut. Satenii l-au prins si l-au omorat.

Satenii au cerut in continuare sa se termine cu obligativitatea de a munci la colectiv si sa se aduca produse alimentare suficiente in pravaliile din localitate. Autoritatile locale nu au fost in stare sa castige controlul asupra populatiei. Nici autoritatile judetene nu au reusit sa puna stapanire pe situatie.

Dupa trei zile de rugaminti si promisiuni, satenii au inceput sa se imprastie.

In cursul anului 1986 au avut loc demonstratii de protest impotriva mizeriei alimentare la Cluj si Turda. Au fost afisate panouri cu inscriptii, ca "Lapte pentru copiii nostri!", "Sfarsit dictaturii ceausiste!". Pentru cateva zile lumea a gasit sa cumpere ceva mai multe alimente, apoi au urmat interogarile si arestarile.

In februarie 1987 a avut loc o uriasa demonstratie a studentilor la Iasi, care a avut un adanc ecou in intreaga tara si a fost semnalata si in strainatate. Aceasta demonstratie poate fi considerata ca un preludiu al valului de demonstratii anti-ceausiste care a inceput cu revolta de la Brasov din 15 Noembrie si a continuat apoi in intreaga tara.

La Iasi, studentilor protestatari li s-au alaturat si muncitorii de la atelierele CFR Nicolina.

Acestea sunt cateva din revoltele spontane din istoria contemporana a Romaniei. Cand au aparut acestea? In momentul in care romanului i-au fost luate anumite drepturi. In momentul cand pe roman il arzi la buzunare deja nu mai poti glumi cu acesta si nu mai poti sa ai o atitudine smechereasca cu el.

Te poti astepta la reactii necontrolate. Asa s-a intamplat si miercuri la Finante. Nici nu vreau sa ma gandesc ce o sa se intample daca intra in greva tot sistemul fiscal din Romania!

Aproape toate revoltele populare din lumea aceasta pot fi anticipate daca sunt urmarite semnele premergatoare. Nu trebuie decat sa gandesti inainte de a promulga niste legi proaste, sa le corectezi si sa porti un dialog social cat mai bun cu cei implicati.

In momentul de fata imi dau seama ca exista un haos total in sistemul de conducere al Romaniei. In momentul cand institutiile statului se revolta impotriva statului atunci pot spune cu tarie ca exista o problema. Nu-i asa?

Daca mai strangem mult cureaua, atunci va sfatuiesc sa va uitati la noua serie a emisiunii "Tehnici esentiale de spravietuire in mediul urban", de la Discovery. Mi-e teama ca ne vor fi de mare folos!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#proteste Minister Finante, #proteste gheorghe ialomitianu, #proteste finante stimulente , #stiri Gheorghe Ialomitianu