Gheorghe Nichita, condamnat la inchisoare pentru mita: Decizia mi se pare injusta. Sunt un fel de victima captiva

Luni, 13 Noiembrie 2017, ora 13:42
6376 citiri
Gheorghe Nichita, condamnat la inchisoare pentru mita: Decizia mi se pare injusta. Sunt un fel de victima captiva
Foto: captura YouTube / Primaria Iasi (Arhiva)

Gheorghe Nichita, fost primar al municipiului Iasi, a fost condamnat, luni, de Tribunalul Bucuresti, la patru ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita, avand si interdictia de a fi ales intr-o functie publica.

In aceeasi cauza a fost condamnat si omul de afaceri Tiberiu Urdareanu la opt luni de inchisoare cu suspendare pentru dare de mita.

Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva, putand fi atacata cu apel.

Fostul primar al municipiului Iasi a declarat ca decizia i se pare incorecta.

"Eu pledez in continuare nevinovat si mi se pare injusta decizia de astazi. Eu astazi sunt cel mai pedepsit, pentru ca cei trei au colaborat foarte bine cu DNA. Sunt un fel de victima captiva, pot sa spun. Facem apel, sunt convins ca si DNA face apel, ca si ei sunt nemultumiti, banuiesc. In Romania, lucrurile s-au schimbat total.

Sustin complet nevinovatia, ganditi-va ca am stat inchis, au incercat sa faca toate presiunile asupra mea, am povestit cat am putut pana acum, o sa discut cu avocatii ce voi putea povesti de aici incolo, ca am ce povesti", a declarat Nichita.

La randul sau, Ionel Nechita, avocatul lui Gheorghe Nichita, a declarat ca merge mai departe optimist.

"Mergem mai departe la Curtea de Apel Bucuresti, increzatori, plini de optimism, sa demonstram netemeinicia acuzatiilor. (...) Problema este strict in triunghiul celor trei, Mardarasevici, Urdareanu, Tanasescu, ei si-au recunoscut faptele, e problema lor (...) Ei trei, acolo au jonglat, Nichita pe departe, fiind in alte sfere, in alte galaxii.

Deocamdata, nu putem povesti prea mult, intrucat nu stim motivarea instantei. Am fost singurii care am mers pe procedura dreptului comun, ceilalti trei inculpati au mers pe procedura abreviata, recunoscandu-si faptele lor si doar unul din cei trei, Mardarasevici, a facut trimitere la situatia lui Nichita. Problema este ca probele pe care noi le-am solicitat si care au fost incuviintate si administrate de catre prima instanta au aratat o cu totul alta situatie de fapt, in ceea ce-l priveste pe Nichita, deci nu confirma ceea ce era prezent in rechizitoriu. Acum vom vedea ce a retinut instanta si de ce nu a facut trimitere la probele pe care nemijlocit le-a administrat si cum probeaza probabil aceeasi situatie care a preluat-o din rechizitoriu, vom vedea in functie de motivare", a declarat avocatul.

In prezent, Gheorghe Nichita ocupa functia de consilier al actualului presedinte alConsiliului Judetean Iasi, Maricel Popa.

Gheorghe Nichita este acuzat ca a primit 10 la suta dintr-un contract de aproape 70 de milioane de lei atribuit UTI si unei alte firme, precum si reduceri la un hotel de lux din Bucuresti, dar si cazare in China.

In urma cercetarilor, a rezultat ca, in luna august 2013, in contextul implementarii proiectului "Sistem de Management de Trafic in Municipiul Iasi", care privea fluidizarea traficului rutier si pietonal, precum si scaderea gradului de poluare, finantat din fonduri europene, Gheorghe Nichita, in calitate de primar al municipiului Iasi, a pretins si primit de la ceilalti inculpati mai multe foloase necuvenite pentru a agrea castigarea licitatiei de catre asocierea UTI - IBC si semnarea contractului respectiv, in valoare de 69.614.309 lei (fara TVA), precum si pentru asigurarea derularii acestuia in bune conditii, sustin procurorii DNA.

Totalul sumelor si al beneficiilor primite drept mita de catre Gheorghe Nichita este de 3.693.710 lei, arata procurorii.

#Gheorghe Nichita condamnat mita , #DNA