Gheorghe Nichita, vizat de DNA: Ce avere are primarul Iasiului

Joi, 30 Aprilie 2015, ora 12:46
5672 citiri
Gheorghe Nichita, vizat de DNA: Ce avere are primarul Iasiului

Primarul Iasiului, Gheorghe Nichita, suspectat de fapte de coruptie, are trei terenuri, o casa de 347 de metri patrati, bijuterii si tablouri in valoare de 15.500 de euro, peste 61.000 lei in fonduri de investitii si obligatiuni de peste 105.000 de lei, potrivit ultimei sale declaratii de avere.

Primarul Nichita are doua terenuri intravilane in suprafata de 470, respectiv 1.666 de metri patrati, precum si un teren extravilan de 600 de metri patrati, in judetul Suceava, potrivit ultimei sale declaratii de avere din iunie 2014. De asemenea, el are o casa in Iasi, cu suprafata de 347 de metri patrati.

Primarului Iasiului are si un autoturism Toyota, precum si bijuterii din aur si argint in valoare de 7.500 de euro si tablouri de 8.000 de euro, dobandite in perioada 1984-2008.

Perchezitii DNA la primaria si politia din Iasi - e vizat si edilul Gheorghe Nichita

El are peste 61.000 de lei in fonduri de investitii, precum si certificate si obligatiuni cu o valoare de 105.850 de lei.

In anul fiscal precedent, Nichita a avut un venit de 76.908 de lei din salariul de la primarie, la care se adauga aproape 9.000 de lei din cresterea valorii obligatiunilor de stat si din dobanzi.

O parte din bunurile declarate de primar sunt detinute impreuna cu sotia sa, Florentina Nichita, de care insa a divortat anul trecut, dupa 33 de ani de mariaj.

Procurorii DNA fac perchezitii, joi, la sediul Primariei Iasi, la Politia Locala, precum si la vila din Copou a primarului Gheorghe Nichita.

Primarul Iasiului, Gheorghe Nichita, este suspectat de abuz in serviciu, fiind acuzat ca ii folosea pe angajatii Politiei Locale, institutie subordonata primariei, sa supravegheze anumite persoane, iar directorul Politiei Locale il tinea la curent cu toate detaliile legate de persoanele urmarite.

DNA, acasa la Gheorghe Nichita: Primarul Iasiului folosea politia locala pentru filaj in interes propriu - surse

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, incepand cu luna ianuarie a acestui an primarul Gheorghe Nichita a solicitat unor angajati ai Politiei Locale Iasi, institutie aflata in subordinea sa, sa efectueze actiuni de supraveghere operativa a unor persoane, folosind personalul institutiei si bunurile aflate in dotarea Politiei Locale Iasi.

Pentru a cunoaste exact deplasarile unor persoane despre care dorea sa cunoasca toate detaliile, Nichita i-a pus pe politisti sa le supravegheze si sa supravegheze inclusiv persoanele cu care acestea se intalnesc.

Anchetatorii mai spun ca primarul Iasiului le dadea dispozitie directorului general al Politiei Locale Iasi, Liviu Hliboceanu si sefului de serviciu Stefan Avirvarei sa trimita politisti din subordine in locurile unde stia ca sunt persoanele de care era interesat si le cerea politistilor sa il tina la curent cu toate detaliile - cat stau intr-un loc, cu cine se intalnesc, unde pleaca si de unde vin.

De asemenea, Nichita dispunea ca politistii locali sa acceseze inclusiv bazele de date ale institutiei pentru a verifica autoturismele si baza de date a evidentei populatiei, pentru a afla cat mai multe detalii in legatura cu proprietarii respectivelor autoturisme, cu care se intalneau persoanele despre care Nichita dorea sa le cunoasca tot anturajul, sustin procurorii in documentele obtinute de MEDIAFAX.

Conform surselor citate, cand persoanele urmarite se aflau intr-o incapere, Nichita ii cerea lui Hliboceanu sa puna un politist sau sa stea el acolo pe toata durata in care persoana urmarita se afla in acel loc, iar acesta se conforma si ramanea acolo chiar si ore intregi.

"Nichita Gheorghe, profitand de functia detinuta, a solicitat si a primit date care nu sunt destinate publicitatii, in afara oricaror atributii de serviciu, si in indeplinirea unui interes personal", mai spun anchetatorii, potrivit carora cheltuielile facute cu folosirea masinilor Politiei Locale in interesul lui Nichita erau decontate de catre Hliboceanu si Avirdanei prin ordine de serviciu in care treceau activitati profesionale si deplasari profesionale, desi in realitate foloseau masinile Politiei si combustibil pentru interesul personal al lui Nichita.

Gheorghe Nichita este primar al Iasiului din anul 2003, iar din iulie 2000 este membru PSD, fiind si lider al organizatiei judetene a partidului, dar si vicepresedinte la nivel national.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Nichita ancheta DNA avere, #avere primar Iasi Gheorghe Nichita , #DNA