Pogea se crede ministru de Finante in Cehia

Duminica, 15 Februarie 2009, ora 20:42
3258 citiri
Pogea se crede ministru de Finante in Cehia
Foto: Ziarul Financiar

Afirmatiile din ultima saptamana ale ministrului Finatelor Gheorghe Pogea ne fac sa ne intrebam daca acesta stie din guvernul carei tari face parte.

Romania nu va putea realiza o crestere economica mai mare de 1% in primul trimestru din 2009 din cauza dificultatilor de pe pietele de export, dar pe masura ce planurile de relansare economica demarate la nivel mondial vor fi puse in aplicare este de asteptat ca economia nationala sa inregistreze o crestere mai sustinuta, cel putin asa sustine Pogea.

Afirmatiile oficialului guvernamental sunt nefondate, in conditiile in care, in ultimii ani, Romania a reusit sa obtina crestere economica datorita consumului si boom-ului din sectorul constructiilor, nicidecum pe seama evolutiei pozitive a comertului exterior.

In materie de exporturi, Romania nu se poate compara cu niciuna dintre tarile din regiune. Spre exemplu, raportul exporturi/PIB este, in cazul Romaniei, de 25%, fata de 70, 80 sau chiar 90% cat se inregistreaza in state precum Cehia sau Slovacia. In aceste conditii, o criza pe pietele de export ne afecteaza mai putin, teorie sustinuta chiar de Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei.

Altfel spus, afirmatiile lui Gheorghe Pogea s-ar fi sustinut daca acesta era ministru Finantelor in Cehia sau in oricare alta tara din regiune unde contributia exporturilor la formarea produsului intern brut o depaseste pe cea din Romania de cel putin doua-trei ori.

Pana atunci, Pogea ar fi trebui sa se gandeasca in ce conditii mai poate exista crestere economica in Romania in trimestrele II, III si IV avand in vedere ca ritmul de crestere prognozat in 2009 pentru servicii si constructii, care au asigurat 60% din avansul PIB-ului in ultimii ani, este de doua ori, respectiv de patru ori mai mic decat cel raportat in 2008.

Inainte sa afirme ca Romania va creste economic pe masura ce principalii nostri parteneri comerciali isi vor redresa situatia economica, Pogea ar fi trebuit sa se intrebe si cat anume vom putea exporta, in conditiile in care industria este de asteptat sa inregistreze un regres de cel putin 1% comparativ cu anul precedent, porivit estimarilor Comisiei Nationale de Prognoza.

In alta ordine de idei, teoria ministrului de Finante potrivit careia Romania va inregistra o crestere economica mai mare in trimestrele al doilea si al treile, decat in primele luni ale anului curent, vine sa contrazica spusele colegului sau de Guvern si de partid, Adriean Videanu, ministrul Economiei.

Acesta a sustinut recent ca varful crizei economice din Romania se va inregistra in aprilie-mai, exact la inceputul perioadei in care Pogea a estimat ca economia o sa mearga mai bine decat in trimestrul I.

Daca Videanu a estimat corect, atunci Romania trebuie sa se pregateasca de taxe si impozite mai mari incepand chiar cu trimestrul al treilea al acestui an. Reprezentantii PSD din Guvern au precizat in repetate randuri faptul ca, de indata ce varful crizei a fi depasit, vor milita pentru modificarea cotei unice si a taxei pe valoare adaugata.

Ultimul care a facut declaratii in acest sens este Constantin Nita, ministrul IMM-urilor, care a precizat ca PSD analizeaza trei variante: majorarea cotei unice pana la 19%-20%, majorarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) pana la 22% si posibilitatea introducerii unui sistem progresiv de impozitare.

Majorareea cotei unice nu va face nimic altceva decat sa-i descurajeze pe investitori, atat pe cei prezenti, cat si pe cei care analizau intrarea pe piata din Romania. Daca acestia nu produc, atunci nu vor exista nici exporturi. Altfel spus, probabilitatea ca Romania sa inregistreze in trimestrele II si III un avans economic mai mare decat cel din intervalul ianuarie-martie, pe fondul cresterii exporturilor, asa cum sustine Gheorghe Pogea, este tot mai mica.

O fiscalitate mai mare combinata cu politica drastica de reducere a cheltuielilor salariale, promovata de Guvernul Boc, va provoca o scadere a consumului. Trebuie avuta in vedere si posibilitatea ca relansarea sectorului imobliar din Romania sa nu se produca in acest an, in conditiile in care exista riscul ca liniile de credit acordate bancilor din Romania de catre institutiile-mama sa nu fie reinnoite.

Fara consum si cu un blocaj pe piata imobiliara, mentinut din cauza problemelor de lichiditate din sistemul bancar, Romania poate sa-si ia adio de la crestere economica in acest an. Mai mult chiar, Guvernul trebuie sa ia in serios previziunile Fondului MOnetar International care ne-a introdus in randul tarilor cu recesiune economica in 2009.

Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
#Gheorghe Pogea, #crestere economica, #PIB, #Adriean Videanu, #PSD Constantin Nita , #Adriean Videanu