Pogea: Guvernul nu va cere FMI amanarea termenelor

Miercuri, 28 Octombrie 2009, ora 22:48
1182 citiri
Pogea: Guvernul nu va cere FMI amanarea termenelor

Decizia autoritatilor romane este de a se incadra in tinta de deficit bugetar agreata cu FMI, de 7,3% din PIB pentru finalul acestui an, iar guvernul nu va propune FMI amanarea termenelor limita pentru legea salarizarii unitare si cea a responsabilitatii fiscale, a spus miercuri ministrul de Finante.

"Categoric, situatia aceasta (amanarea deciziei privind constitutionalitatea concediului de zece zile fara plata n.r.) pune presiune pe cheltuielile cu personalul. Pe parcursul urmatoarelor zile, vom analiza punct cu punct, pentru a vedea unde gasim resurse pentru a compensa", a afirmat Gheorghe Pogea, dupa intalnirea cu reprezentantii FMI, CE si Bancii Mondiale de la Ministerul Finantelor.

"Decizia noastra este sa ne incadram in tinta de deficit bugetar", a adaugat ministrul.

Guvernul a luat in calcul, la a doua rectificare bugetara din acest an, scaderea cheltuielilor de personal cu peste 1,6 miliarde lei in urma aplicarii masurii de trimitere a bugetarilor in zece zile de concediu fara plata pana la finalul acestui an.

Masura este, insa, blocata de o sesizare la Curtea Constitutionala, care a anuntat miercuri ca amana decizia pana in 9 decembrie.

Totusi, Pogea a afirmat, mai devreme, ca nu mai este timp pentru aplicarea masurii, chiar daca decizia Curtii Constitutionale ar fi favorabila.

Totodata, ministrul a explicat, miercuri seara, ca nu intentioneaza sa solicite o decalare a termenelor stabilite pentru obiectivele de reforma structurala, respectiv legea unitara a salarizarii, cea a pensiilor si legea responsabilitatii fiscale.

"Legea unitara a salarizarii este trimisa, cea a responsabilitatii fiscale este finalizata. FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala vor veni cu experti si ne vom consulta pentru o lege buna", a mai spus Pogea.

Quarterly Report - Editia 4

Piața de smartphone-uri din Europa în creștere: Samsung, Apple și Xiaomi în top
Piața de smartphone-uri din Europa în creștere: Samsung, Apple și Xiaomi în top
Conform unui raport realizat de Counterpoint Research, piața de smartphone-uri din Europa a înregistrat o creștere semnificativă în primul trimestru al anului 2024, în linie cu trendul...
Honor prezintă inovații în inteligența artificială la VivaTech 2024. Ce pregătește gigantul tech
Honor prezintă inovații în inteligența artificială la VivaTech 2024. Ce pregătește gigantul tech
Honor a debutat la VivaTech, unul dintre cele mai mari evenimente de tehnologie și business din Europa, unde a prezentat abordarea sa asupra inteligenței artificiale la nivel de dispozitive....
#Gheorghe Pogea FMI, #amanare termene FMI, #misiune FMI Romania, #tinta deficit bugetar , #FMI