Guvernul introduce un nou tip de impozit - impozitul forfetar

Luni, 02 Martie 2009, ora 07:56
6304 citiri
Guvernul introduce un nou tip de impozit - impozitul forfetar

Ministrul de Finante, Gheorghe Pogea, anunta ca, pentru a mari veniturile din taxe si impozite ale statului, va fi introdus un impozit forfetar pentru sase tipuri de afaceri.

Este vorba despre industria alimentara si a bauturilor, comertul cu ridicata, comertul cu amanuntul, hotelurile si restaurantele, imobiliarele si constructiile.

Pogea a explicat, intr-un interviu acordat ziarului Gandul, ca din cei 680.000 de contribuabili - persoane juridice, 2.000 asigura peste 85% dintre veniturile publice, ceea ce inseamna ca sunt multi care nu contribuie cu nimic.

Mai simplu spus, desi firmele din aceste domenii invart mai mult de jumatate din afacerile din Romania (ca cifra de afaceri), in loc sa aduca bani la stat, ele sunt, in mare parte, firme care merg, in acte, in pierdere si nu platesc deloc impozitul pe profit.

Potrivit ministrului, firmele din Romania care activeaza in cele sase tipuri de afaceri sunt responsabile de aproape 70% din pierderea neta din 2007, respectiv din pierderea tuturor firmelor din Romania.

Altfel spus, fie pentru ca merg intr-adevar foarte prost, fie pentru ca nu declara in acte toata activitatea, desi economia a "duduit" pana acum cateva luni, aceste sase sectoare nu platesc, per ansamblu, aproape nimic la bugetul de stat.

Impozitul forfetar poate fi calculat in mai multe moduri, in functie de tipul de activitate careia i se impune. La restaurante, de exemplu, se poate lua in considerare numarul de mese la calcularea impozitului, si nu profitul, ca pana acum.

In alte cazuri, impozitul forfetar poate fi stabilit la un anumit procent din cifra de afaceri sau din vanzarile unei companii, sau, pur si simplu, o suma fixa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor. Ce dispozitive o pot accesa
Google a extins accesul la funcția Magic Editor, inițial disponibilă exclusiv pe telefoanele Pixel 8, la întreaga serie Galaxy S24 și alte dispozitive Android. Mișcarea demonstrează...
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
#impozit forfetar Guvern, #Gheorghe Pogea impozit , #impozit forfetar