Ministerul Finantelor ia in calcul pentru 2009 un deficit de 2% din PIB

Miercuri, 07 Ianuarie 2009, ora 12:13
1926 citiri
Ministerul Finantelor ia in calcul pentru 2009 un deficit de 2% din PIB

Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, a discutat marti cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, si cu alti membri din conducerea executiva a bancii centrale, in vederea stabilirii bugetului pe 2009, deficitul bugetar luat in calcul fiind de 1,7-2% din PIB.

"Ipotezele macroeconomice indica o crestere economica (PIB) de 3,5%, o valoare nominala de 588,1 miliarde lei, o inflatie medie de 5,3%, un salariu mediu brut de 1.702 lei/luna si un deficit al bugetului general consolidat (BGC) de 1,7-2% din PIB", se arata in comunicatul transmis, miercuri, de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Discutia dintre ministrul de finante si reprezentantii BNR a vizat "armonizarea masurilor comune si definitivarea prognozei indicatorilor macroeconomici pe anul 2009 pentru fundamentarea bugetului".

Tot in cursul zilei de marti, la sediul Ministerului Finantelor Publice au inceput discutiile pentru definitivarea cadrului de elaborare a bugetului, acesta urmand sa fie transmis ulterior ordonatorilor principali de credite.

Pentru inceputul acestui an, ministerul condus de Gheorghe Pogea si-a propus ajustarea deficitului bugetar si reducerea cheltuielilor curente, dar si asigurarea resurselor de finantare a proiectelor de investitii, a continuitatii finantarii multianuale a programelor de investitii ale administratiei centrale si locale.

De asemenea, MFP intentioneaza sa aplice un plan de masuri anticriza care sa asigure stabilitate macroeconomica, precum si conditii de trecere la zona euro.

Guvernul si banca centrala s-au angajat sa adopte moneda unica europeana in 2014 si au luat in calcul intrarea Romaniei in ERM II - anticamera zonei euro - in 2012.

In acest scop, Romania va trebui sa indeplineasca criteriile din tratatul de la Maastricht, ce prevad un deficit bugetar de cel mult 3% din PIB, o variatie a cursului de schimb de cel mult +/-15% fata de cursul mediu stabilit la intrarea in ERM II, o inflatie cu mai putin de 1,5% peste media celor mai performante trei inflatii din statele membre, dobanzi pe termen lung cu mai putin de 2 pp peste media celor mai performante trei dobanzi si o datorie guvernamentala mai mica de 60% din PIB.

La sfarsitul lui decembrie 2008, Pogea anunta ca ia in calcul un PIB de 584 miliarde lei pentru 2009, bazat tot pe o crestere de 3,5%, si o inflatie de 5%.

Ministrul de Finante mai spunea ca ar putea modifica in urcare tinta de deficit bugetar pe 2009 de 1,7% din PIB, daca deficitul din 2008 se va adanci peste asteptari, ca urmare a scaderii drastice a incasarilor din lunile noiembrie si decembrie ale anului trecut.

Quarterly Report - Editia 4

Noi cresteri de salarii la stat. 10% in plus, bani platiti din taxele romanilor
Noi cresteri de salarii la stat. 10% in plus, bani platiti din taxele romanilor
Anumite categorii de bugetari vor beneficia de cresteri salariale de 10% raportate la nivelul lunii decembrie 2023, in doua transe, respectiv pentru luna iunie 2024 si septembrie 2024, impactul...
Google simplifică utilizarea passkey-urilor pe Android 15. De ce este una dintre cele mai sigure metode de a vă proteja conturile
Google simplifică utilizarea passkey-urilor pe Android 15. De ce este una dintre cele mai sigure metode de a vă proteja conturile
În cadrul conferinței Google I/O 2024, Google a prezentat o serie de îmbunătățiri importante pentru platforma Android, printre care și simplificarea utilizării passkeys. Passkeys...
#ministru finante intruninre, #inflatie 2009, #criza financiara, #Ministerul Finantelor buget , #ministru Finantelor