Ziare.com

Liderul sindical al cercetatorilor cere buget separat de cel al Educatiei

Luni, 09 Februarie 2009, ora 16:36

   

Liderul sindical al cercetatorilor cere buget separat de cel al Educatiei
Liderul sindical al cercetatorilor, Radu Minea, a avut, luni, o intalnire cu ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, in cadrul careia Minea a cerut ca din 2010 sa se elaboreze un proiect separat pentru activitatea de cercetare-dezvoltare.

Liderul Federatiei Sindicatelor Lucratorilor in Cercetare - Proiectare din Romania (FSLCPR), Radu Minea, a propus ministrului finantelor analizarea posibilitatii ca, incepand din anul 2010, sa se elaboreze un buget privind activitatea de cercetare-proiectare separat de cel al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii.

S-a mai propus si ca proiectia bugetara sa aiba in vedere si angajamentele asumate conform Strategiei de la Lisabona, informeaza un comunicat al Ministerului Finantelor Publice, citat de NewsIn.

Pentru a intelege mai bine situatia actuala din activitatea de cercetare-proiectare din Romania, ministrul finantelor publice a solicitat intocmirea unei informari care sa cuprinda situatia fondurilor alocate cercetarii in ultimii ani, care sunt programele in curs de derulare in domeniul cercetarii, structura organizatorica a activitatii de cercetare din Romania.

S-au mai cerut informatii privind structura personajului angajat in activitatea de cercetare si stabilirea unor teme de cercetare care ar putea avea impact imediat sau pe termen mediu asupra cresterii economice sau deblocarii unor mecanisme in conditiile crizei.

O noua intalnire intre cele doua parti va avea loc in perioada 16-21 februarie, pentru a analiza situatia actuala si in urma careia sa se stabileasca de comun acord un program de masuri.

Aproximativ 500 de sindicalistii din cercetare au participat, luni, la un mars numit ironic "Competitia Cercetarii Stiintifice-Dezvoltarii Tehnologice 2009", desfasurat pe traseul Ministerul Finantelor-Ministerul Educatiei-Guvernul Romaniei, prin care au cerut mai multi bani de la bugetul de stat.

De marti, cercetatorii vor picheta zilnic Parlamentul Romaniei, intre orele 8.30 si 11.30, pe toata durata dezbaterii bugetului de stat.

Cercetatorii organizeaza aceste marsuri de protest si pichete pentru a primi mai multi bani de la bugetul de stat, in conditiile in care proiectul de buget pe acest an prevede alocarea a 0,19% din PIB, fata de 0,54% in 2008.

Mai mult, se va organiza un "pichet comando", ceea ce inseamna ca o parte din membrii FSLCPR vor fi oricand disponibili sa prezinte Parlamentului motivele pentru care cer un buget mai mare.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 886 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

O actiune salutara

O actiune f.buna a sindicatului cercetatorilor. Exista sute de proiecte in programul cadru PNCD II deja aprobate, si care au fost obtinute in urma unor competitii f.serioase cu criterii internationale, lucrari ISI, colaborari internationale, etc. Aceste proiecte sunt in pericol de a nu mai fi finantate daca se mentine acest buget de mizerie de 0,19%. Astfel mii de tineri care erau pe aceste granturi vor pleca sau vor iesi din cercetare, teme pt. care s-a muncit enorm vor fi anulate, etc. Nu pot sa cred ca salvarea economiei consta in vreo 0,2% din buget in plus.Nici o tara civilizata nu taie de la cercetare in criza, fiindca acesta e motorul iesirii din criza, si cuprinde cele mai bune minti, in toate domeniile, ale unei tari.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor