Consumul, afectat de masurile Guvernului

Miercuri, 12 August 2009, ora 18:39
1939 citiri
Consumul, afectat de masurile Guvernului
Foto: Capital

Concediul fara plata, timp de zece zile, sau disponibilizarile din aparatul de stat, vor genera o reducere a cheltuielilor Guvernului, insa va diminua semnificativ puterea de cumparare a celor 1,4 milioane de bugetari.

Avand in vedere si scaderea salariilor din domeniul privat, dar si disponibilizarile in masa din ultimele luni si somajul tehnic la care au recurs unii producatori, masurile de redresare nu fac decat sa loveasca intr-unul dintre cele mai importante segmente din economie, consumul.

In urmatoarele trei luni, bugetarii vor avea salariile mai scazute, in urma intrarii in concediu fara plata. Astfel, cate 210.000 de oameni, 15 procente din numarul total al angajatilor la stat, ar putea fi in vacanta pe rand, cate doua saptamani, pana la sfarsitul anului.

O alta posibilitate luata in calcul ar putea fi reducerea programului zilnic de lucru la sase ore, in loc de opt.

De asemenea, luand in calcul si hotararea de a nu mai plati orele suplimentare, inseamana o reducere de 5% a salariilor, la care se adauga cele 15% provenite din concediul fara plata.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a recunoscut ca aparatul de stat este supradimensionat. "Aparatul de stat este obez, cheltuielile de operare sunt nepermis de mari. Noi credem ca aceasta criza economica reprezinta o oportunitate, pentru ca ne pune in oglinda lucruri pe care unii le-au vazut de mult timp si este in interesul romanilor sa luam aceste masuri", a spus el.

"Romania nu poate sa se imprumute la infinit si sa nu-si poata sustine cheltuielile de dezvoltare", a adaugat Pogea.

Din zilele de concediu fara plata, statul va economisi aproximativ 400 de milioane de euro, iar din anularea orelor suplimentare, 100 de milioane de euro. La aceste masuri se adauga si reducerea cheltuielilor de bunuri si servicii, o economie de 340 de milioane de euro, dar si veniturile din impozitul minim, care se ridica la aproximativ 80 de milioane de euro. Astfel, se va obtine un plus de 0,8% din PIB pentru acest an.

Romanii au mai putini bani de cheltuit

Datorita acestei majorari, Romania se va incadra in conditiile revizuite impuse de Fondul Monetar International, inregistrand un deficit bugetar de 7,3 procente, fata de 8,3%, cat ar fi fost fara aceste masuri.

De asemenea, va ajuta la evitarea intrarii in incapacitate de plata, un lucru despre care au avertizat atat analistii din Romania, cat si cei internationali. Practic, statul ar trebui sa nu aiba probleme in plata pensiilor, salariilor (ce a mai ramas din ele) sau in returnarea TVA-ul catre firme, de exemplu.

Insa, ce este o veste buna per ansamblu, poate afecta negativ consumatorul de rand. Pentru multi romani, care au oricum probleme in asigurarea cosului zilnic, o scadere si mai accentuata a veniturilor va reprezenta o adevarata provocare.

Venituri mai mici pentru consumatori inseamna si afaceri in scadere ale agentilor economici.

Deja, in luna iunie, pe fondul lipsei cererii, importurile au scazut cu 28,6% exprimat in lei, fata de aceeasi perioada a anului trecut (38% exprimat in euro), potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica.

De asemenea, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului de autovehicule si motociclete) a scazut cu 3,2% in iunie, fata de luna precedenta, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate. Fata de perioada similara a anului trecut, cifra de afaceri a scazut cu 17,3 procente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#scadere consum Romania, #concediu fara plata bugetari, #Gheorghe Pogea, #scadere importuri Romania , #stiri Gheorghe Pogea