Creste sau nu TVA-ul?

Marti, 06 Octombrie 2009, ora 23:55
2180 citiri
Creste sau nu TVA-ul?
Foto: Radiolynx

Taxa pe valoarea adaugata (TVA) ar putea fi majorata, incepand de la 1 ianuarie 2010, pentru a mai strange ceva bani la buget, veniturile fiind in continua scadere.

Majorarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) va fi luata in considerare, a spus ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, pentru a aduce mai multi bani la bugetul de stat. De asmenea, analistii internationali de la Economist Inteligence Unit sunt de parere ca Romania nu se poate mentine in tintele bugetare impuse de Fondul Monetar International, daca nu o sa recurga la majorarea taxelor, in 2010.

Chiar presedintele Romaniei, Traian Basescu, a acceptat, in cadrul unei intalniri cu investitorii straini, ca majorarea TVA-ul ar putea fi o necesitate, anul viitor. Potrivit spuselor sale, ar prefera sa renunte la cota de 19% a TVA, decat sa majoreze cota unica de impozitare de 16%, practicata in prezent.

El a adaugat ca majorarea, in cazul in care va surveni, va fi de cateva puncte procentuale. Faptul ca Traian Basescu a facut aceasta declaratie in plina campanie electorala arata nu numai ca situatia bugetului este una foarte proasta, ci si ca sansele ca masura sa fie aplicata sunt foarte mari.

Ideea majorarii taxei pe valoarea adaugata este sprijinita si de premierul Emil Boc. Consilierul sau pe probleme economice, fostul ministrul de Finante Ionut Popescu, a declarat ca, intre majorarea cotei unice si a TVA, va recomada majorarea celei din urma, care, daca ar creste cu 1%, ar aduce circa 500 de milioane de euro in plus la buget.

Va incasa statul mai multi bani?

Justificare guvernantilor pentru majorarea taxei pe valoarea adaugata este ca aceasta masura ar ajuta Romania sa faca fata efectelor negative ale crizei economice mondiale, aducand venituri in plus la bugetul de stat.

Potrivit unor analisti, cresterea nu ar putea fi mai mare de trei procente, adica pana la 22%. Anul trecut, incasarile TVA au reprezentat 11 miliarde de euro, iar, in cazul majorarii, sumele colectate s-ar putea ridica la aproximativ 13 miliarde de euro.

Incasarile in plus de circa doua miliarde de euro sunt insa incerte, in conditiile in care deja consumul populatiei este in scadere accentuata si se asteapta ca aceasta tendinta sa se accentueze in perioada urmatoare.

In acest moment, Romania este una dintre tarile cu cea mai scazuta taxa pe valoarea adaugata din regiune, de 19%. Spre comparatie, Ungaria aplica TVA de 25 de procente, iar Polonia, tara care nici nu a intrat in recesiune, are TVA de 22%.

In ultima perioada, mai multe tari europene au majorat TVA-ul, pentru a face fata efectelor crizei economice, printre acestea numarandu-se Spania si Republica Ceha.

Cum va fi afectat consumatorul?

O taxa pe valoare adaugata mai mare inseamna mai multe probleme pentru romani. In primul rand, vor creste preturile la majoritatea produselor, ceea ce va conduce, cel mai probabil, la o scadere si mai mare a puterii de cumparare a consumatorilor.

In plus, cresterea preturilor cauzata de majorarea TVA de la 1 ianuarie 2009 s-ar suprapune, in mod nefericit, cu scumpirile determinate de majorarea accizelor si a taxelor calculate in euro. Pentru acestea, se va lua drept curs de referinta cel de pe data de 1 octombrie 2009, care, pe fondul destramarii aliantei PSD - PD-L, crescuse la 4,2495 lei/euro. In comparatie, in urma cu un an, cursul de referinta era de 3,7348 lei/euro.

Unul din cei mai mari opozanti ai majorarii TVA este guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. El a declarat ca o asemenea masura ar provoca un soc inflationist, fiecare punct procentual la TVA, insemnand cresterea inflatiei. Din aceasta cauza, producatorii romani ar putea intra in faliment, ramanand fara clienti.

Spusele se bazeaza si pe istoria recenta. De exemplu, cand Franta a majorat cota TVA de la 18,6% la 20,6%, in 1995, nu s-a observat o crestere a incasarilor la buget, in schimb, inflatia a crescut.

Desi decizia de majorare a cotei TVA ar putea avea loc in acest an, ea nu va fi aplicata in nici un caz in 2009, potrivit consilierului primului ministru, Ionut Popescu. De asemenea, ministrul Finantelor a declarat ca proiectul de buget pentru 2010 nu este alcatuit luand in calcul o majorare a TVA, o astfel de hotarare urmand a fi luata daca se observa un deficit prea mare.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#crestere taxa valoare adaugata, #majorare cota TVA, #Gheorghe Pogea , #stiri Gheorghe Pogea