De la buget multianual, la multiple rectificari anuale

Duminica, 30 August 2009, ora 19:40
1270 citiri
De la buget multianual, la multiple rectificari anuale

Ce faci atunci cand te confrunti cu o scadere substantiala de venituri? Cauti sa-ti suplimentezi veniturile, iti reduci cheltuielile sau faci si una si alta?

Pentru unii, decizia Guvernului de a taia cheltuielile este una inteleapta, pentru altii, faptul ca Executivul nu misca un pai pentru a incerca suplimentarea veniturilor este cel putin inexplicabil.

Este absolut necesar sa-ti recalibrezi cheltuielile, dar conteaza si cum faci acest lucru. Pana in prezent accentul s-a pus pe reducerea cheltuielilor cu salariile bugetarilor, iar solutiile au mers de la disponibilizari pana la trimiterea in concediu fara plata. In schimb, nu s-a pus niciodataproblema renuntarii la investitiile in infrastructura.

Daca il intrebi pe premier sau pe orice alt om politic afltat la putere iti va spune ca infrastructura este o prioritate nationala, iar alocarea de venituri este echivalenta cu indeplinirea unui angajament asumat in fata celor care l-au votat. Dar daca il intrebi pe bugetar, acesta ce iti va raspunde?

Acesta stie ca va primi luna de luna cu pana la 20% mai putini bani, avand certitudinea ca nu va circula in tot acest timp pe un drum mai bun spre locul de munca. Probabil nici copilul sau nu va invata intr-o scoala noua sau macar in una renovata. Oare, intr-o situatie nefericita, va fi internat el intr-o camera de spital macar salubra?

Rectificarea bugetara a adus un plus de 900 de milioane de lei pentru proiecte de infrastructura. Care sunt aceste proiecte? De ce nu au fost ele bugetate anterior in acest an? Sunt cumva proiecte noi, peste planul de 20% din banii tarii despre care ni s-a spus in continuu ca au fost alocati in 2009 pentru investitii in infrastructura?

Sau poate sunt bani alocati pentru proiecte despre a caror existenta se stia inca din ianuarie, dar care n-au fost bugetate anterior pentru a exista bani pentru alte domenii? Daca lucrurile stau asa, atunci cate din cheltuielile pe acest an au fost scoase temporar din actualul buget pentru a se obtine o reducere totala a cheltuielilor cu 5,25 miliarde de lei, echivalentul a 1,1% din PIB?

In acelasi timp, scaderea veniturilor este preconizata la 17,4 miliarde de lei, din care peste 9 miliarde de lei numai din TVA si din contributiile de asigurari sociale si de somaj. Cand veniturile din TVA iti scad cu 4 miliarde de lei, atunci poate ca ar fi bine sa incurajezi consumul, dar nu prin credit, mai cu seama ca incasarile din TVA se cifreaza la peste 40% din valoarea totala a taxelor si impozitelor colectate de stat.

Consumul atrage dupa sine si stimularea productie, asta daca adopti masurile potrivite, ceea ce se transpune, daca nu in mentinerea salariilor la un nivel comparabil cu cel din anii anteriori, macar la mentinerea unui procent cat mai mare din locurile de munca.

Ministerul Finantelor se plange de faptul ca, pe fondul unor "factori externi" (n.a. eufemist folosit de Gheorghe Pogea pentru definirea crizei economice), scaderea de venituri inregistrata pe componenta de contributii de asigurari sociale si de somaj se cifreaza la 5,29 miliarde lei, dar nu spune ca o contributie semnificativa la aceasta piedere de venituri o are si reducerea cheltuielilor salariale din mediul public.

Ca pondere, aportul sectorului privat este cu siguranta de cateva ori mai mare, iar cu toate acestea nu s-a auzit pana in clipa de fata de niciun control, oricat de mic, prin care sa fie verificati agentii economici pentru a se vedea in ce masura au scos inafara zonei impozitabile o parte din cheltuielile cu salariile.

Cum pot membrii Guvernului sa faca apel la salariatii din sistemul public pentru a intelege ca trebuie sa li se taie din salarii atat timp cat ei doar ajusteaza cheltuielile, fara sa caute solutii pentru prevenirea pierderilor la buget? Sa nu mai vorbim de faptul ca nu s-a adopta nicio masura prin care sa se incerce cresterea gradului de conformare voluntara in strangerea taxelor si impozitelor sau de combatere a evaziunii fiscale.

In lipsa unor masuri active, veniturile la bugetul de stat vor continua sa scada, iar la urmatoarea rectificare, despre care am putea presupune ca o sa fie dupa alegeri, o sa ajungem in situatia de a adopta masuri care vor ii vor afecta nu doar pe bugetari, ci si pe cei din mediul privat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Gheorghe Pogea, #rectificare bugetara august 2009, #scaderea veniturilor, #reducerea cheltuielilor , #stiri Gheorghe Pogea