Gheorghe Pogea a castigat, la Curtea de Apel, procesul intentat ANI

Marti, 18 Mai 2010, ora 18:53
2085 citiri
Gheorghe Pogea a castigat, la Curtea de Apel, procesul intentat ANI

Curtea de Apel Alba Iulia a admis in parte actiunea in contencios administrativ formulata de Gheorghe Pogea impotriva Agentiei Nationale de Integritate (ANI) si a dispus anularea actului de constatare a starii de incompatibilitate intocmit de ANI, care este obligata, de asemenea, sa emita un comunicat de presa privind decizia instantei de judecata, la ramanerea irevocabila a hotararii.

Hotararea Curtii poate fi atacata cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare.

Instanta din Alba Iulia s-a pronuntat, marti, in dosarul aflat pe rolul Curtii de Apel Alba Iulia avand ca obiect solutionarea actiunii in contencios administrativ formulate de fostul ministru de Finante, prin care acesta a solicitat anularea actului de constatare a starii de incompatibilitate nr.1110/I.I/2009 emis de ANI pe 4 februarie 2010.

Gheorghe Pogea a cerut anularea actului administrativ emis de ANI, care a stabilit ca fostul ministru al Finantelor s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 22 decembrie 2008 - 26 februarie 2009, intrucat a detinut simultan functia de ministru si calitatea de administrator al unei societati comerciale.

Instanta a respins cererea lui Pogea care a pretins sa i se prezinte public scuze pe un post de televiziune avand in vedere prejudiciul de imagine creat.

ANI este obligata sa plateasca reclamantului cheltuielile de judecata.

ANI s-a sesizat din oficiu, dupa ce in presa centrala au fost publicate articole in care se semnala posibila nerespectare a regimului juridic al incompatibilitatilor de catre Gheorghe Pogea.

In urma verificarilor a reiesit ca Pogea a detinut calitatea de administrator al societatii comerciale Titan Mar SRL, in perioada 24 august 2004 - 7 noiembrie 2005 si in perioada 14 august 2007 - 26 februarie 2009, potrivit unui comunicat de presa dat publicitatii in februarie.

ANI a stabilit ca Pogea nu a respectat obligatiile referitoare la regimul juridic al incompatibilitatilor.

In cazul sau, starea de incompatibilitate a intervenit incepand cu data de 22 decembrie 2008, ca urmare a exercitarii simultane a functiei de ministru al Finantelor Publice, respectiv a functiei de administrator al SC Titan Mar SRL si s-a mentinut pana la data de 26 februarie 2009, cand s-a retras din functia de administrator, se arata in comunicat.

Conform prevederilor Legii nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, functia de membru al Guvernului este incompatibila cu functia de administrator in cadrul societatilor comerciale.

Citește și:
Marcel Ciolacu este sigur că Gabriela Firea va mai câștiga un mandat la Primăria Capitalei: ”Trebuie să ai anumite afinităţi să fii primar general”
Marcel Ciolacu este sigur că Gabriela Firea va mai câștiga un mandat la Primăria Capitalei: ”Trebuie să ai anumite afinităţi să fii primar general”
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat duminică, 5 februarie, că PSD merge în acest moment cu Gabriela Firea candidat la Primăria Capitalei. Întrebat la Antena 3 cu ce candidat merge...
Cât de posibil vede Marcel Ciolacu scenariul în care Klaus Iohannis l-ar respinge ca premier, la rotativa din mai
Cât de posibil vede Marcel Ciolacu scenariul în care Klaus Iohannis l-ar respinge ca premier, la rotativa din mai
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat duminică, 5 februarie, că nu vede posibil scenariul în care președintele Klaus Iohannis ar refuza să îl numească premier la rotativa din luna mai....