Ziare.com

Guvernul a facut a doua rectificare bugetara pe 2009

de Camelia Badea
Sambata, 29 August 2009, ora 15:28

   

Guvernul a facut a doua rectificare bugetara pe 2009
Ministrul de Finante Gheorghe Pogea a anuntat sambata predictiile pe baza carora s-a facut cea de a doua rectificare bugetara din acest an precum si ajustarile care au fost decise in cadrul sedintei extraordinare de Guvern.

Rectificarea bugetara este fundamentata pe o scadere a economiei de 8,46 la suta in 2009, un PIB de 497,3 miliarde lei si o rata a inflatiei de 4,3 la suta.

"Deficitul bugetar se va situa la 7,3 % din PIB fata de 4,6% cat a fost anticipat in primavara",a mai spus Pogea precizand ca acesta va fi de 36,5 miliarde de lei fata de 24,3 miliarde de lei in varianta initiala.

De asemenea, se estimeaza ca veniturile vor reprezenta 31,6 % din PIB iar cheltuielile vor ajunge la 193,7 miliarde, adica 38,9% din PIB.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

"Anticipam o scadere a veniturilor de -17,4 miliarde lei pe bugetul general consolidat", a a mai declarat ministrul de Finante precizand ca acestea vor proveni din TVA, contributiile sociale si somaj, venituri nefiscale, precum si din scaderea absorbtiei fondurilor post-aderare.

Potrivit lui Pogea, cheltuielile bugetului general consolidat au fost diminuate cu 5,25 miliarde lei (1,1 la suta din PIB).

Politica bugetara pe 2009

In urma rectificarii bugetare s-a decis suplimentarea investitiilor publice prin alocarea a 900 milioane de lei pentru proiectele de infrastructura: 500 milioane lei infrastructura rutiera si 400 de milioane de lei pentru drumuri judetene si scoli.

"Majoram plafonul de garantare cu 400 milioane de euro pentru 2009, sumele vor fi utilizate cu predilectie pentru asigurarea cofinantarii proiectelor care necesita atragere de fonduri europene sau credite externe rambursabile", a mai anuntat Pogea.

De asemenea, Ministerul de Interne a primit in plus 303 milioane de lei pentru sistemul integrat de asigurare a frontierei in vederea aderarii la Spatiul Schengen la data stabilita.

In privinta asistentei sociale, s-a decis imbunatatirea protectiei sociale, suplimentandu-se cu 547 miliarde lei bugetul de pensii si cu 895 miliarde de lei bugetul de somaj.

"De la bugetul de stat catre bugetul de pensii se va acorda o subventie de 5,5 miliarde de lei iar statul ii asigura pe toti pensionarii ca exista resursele pentru plata pensiilor", a mai spus Pogea.

In vederea reducerii arieratelor, au fost alocate sume de 365 milioane lei pentru CFR Calatori, pentru plata datoriilor catre furnizorii de utilitati si alti agenti economici si de 330 milioane lei catre bugetele locale, pentru plata facturilor la utilitati.

Ce ministere pierd

In privinta reducerii bugetelor ministerelor s-a decis ca valoarea totala va insuma 1,4 miliarde de lei, dintre care:

Ministerul Dezvoltarii si Locuintei - 347 milioane lei
Ministerul Educatiei - 154 milioane (au fost luate in calcul inclusiv cele 10 zile fara plata)
Ministerul Finantelor - 205 milioane
Ministerul Sanatatii - 113 milioane
Ministerul Mediului - 108 milioane
Ministerul Tineretului si Sportului - 78 milioane
Ministerul Comunicatiilor - 43 milioane
Ministerul Turismului - 30 milioane

Secretariatul General al Guvernului pierde la rectificare 66 milioane lei iar alti ordonatori principali de credite au bugete mai mici cu un total de 151 milioane lei.

In privinta solutiei alese pentru a-i convinge pe bugetari sa intre timp de 10 zile in concediu fara plata, ministrul de Finante a declarat ca s-a decis ca aceasta nu va fi reglementata prin lege, ci va fi lasata la latitudinea ordonatorilor de credite.

"Aceasta masura este absolut necesara nu este o ambitie a cuiva. O vom face respectand legalitatea, ordonatorii vor lua masurile legale astfel incat ajustarea sa se poata face. Este o masura cu caracter temporar", a mai declarat ministrul precizand ca in urma discutiilor cu angajatii acestia isi vor putea fie lua zile libere fie va fi vorba de o combinatie de zile libere si reducere a programului de lucru.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1521 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
18 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"Guvernul" este un guvern de hat-Ra !

Noi AVEM NEVOIE de un guvern Exclusiv Strain - format si prezidat(PM) de persoane din occident cunoscatoare de Istorie si l. Romana. Nu exista alternativà!

 

Cea mai mare greseala pe care au facut-o romanii in istoria lor si cu care

se mai si lauda , este ca i-au batut pe nemti in 1916 !!!.Atunci daca ne lasam cuceriti de nemti , alta ar fi fost soarta Romaniei acum , cel putin ca civilizatie ! Cu rusii , cu francezii sau cu oricare popor latin nu poti sa ajungi decat unde ajunge musca ...Noi intodeauna am avut un cult pentru nemti ; din pacate n-am stiut niciodata sa-l fructificam !!!...

"Deficitul bugetar se va situa la 7,3 % din PIB"

Nu cred ca deficitul bugetar va fi doar de 7.3 %.Prima prognoza data arata o crestere de 3-4 %.In continuare din doua in doua luni se mai scadeau cca. 2 procente.Daca se respecta regula deficitul va fi de peste 10 %.
Nici vara cu recoltele agricole si constructiile nu au putut stopa ritmul de scadere.
Bine ar fi sa avem doar 7.3 % dar nu cred.Mai ales ca vin alegerile.

rectificare e doar de ochii lumii...cu siguranta se vor gasi justificari pt alte cheltuieli cum ar fi cele electorale...

Romania are inca politicieni inconstienti care se scalda in banii imprumutati de la FMI...

rectificare e doar de ochii lumii...cu siguranta se vor gasi justificari pt alte cheltuieli cum ar fi cele electorale...

Romania are inca politicieni inconstienti care se scalda in banii imprumutati de la FMI...

Ai dreptate

Cu conditia ca guvernul ala strain sa poata sa foloseasca si biciul. Si mi-as permite sa adaug: o Lege a Presei FOARTE CLARA SI RESTRICTIVA care sa reglementeze dezmatzul actual, altfel se duce dreaqou si guvernul ala strain si noi impreuna cu el.

fara titul

PRINCIPALA PREOCUPARE A LUI POGEA AR TREBUI SA FIE PLATA SALARIILOR CATRE BUGETARI, NU SOSELELE PATRIEI. BANII ALOCATI INFRASTRUCTURII SE VOR EVAPORA PE AXA BERCEANU-CASUNEANU . DEGEABA FACI SOSELE CAND OAMENII NU MAI AU BANI DE CARBURANT . URMEAZA SI O NOUA REDUCERE A COEFICIENTILOR DIN LEGEA UNICA DE SALARIZARE, CEL MAI PROBABIL. ZIMBABWE , VENIM !

 

CITITI ARTICOLUL DIN EVENIMENTUL ZILEI DESPRE SEXI BUZOIANCA

CITITI-L, E ADEVARUL ADEVARAT !!!
http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/865635/EDITORIALUL-EVZ-O-blonda-vopsita-din-mahala/

 

Ete ca nu vreau sa-l citesc, na !!

Ai umplut tot site-ul cu reclama asta la EvZ, au ramas aia in pana de cititori?

CAND ADMINISTREAZA SLUGILE !

CAND ADMINISTREAZA SLUGILE SE ALEGE PRAFUL SI PULBEREA DE AVERE ! ASA CA VOTATI REELE MIHAI I ,RESPECTIV PREINCIPELE RADU ,VOTATI CU TOTII SI SPUNETI ZI DE ZI , CEAS DE CEAS ,MINUT DE MINUT,CU ORICINE SI ORIUNDE VA VEDETI SI VORBITI, SA VOTEZE CU REGELE MIHAI I RESPECTIV PE PRINCIPELE RADU ! DESTUL AM VOTAT 20 ANI PE FOSTII BOLSEVICI SI PROGENITURILE LOR .AJUNGE ! AU TRECUT SI CEI 20 ANI PROROCITI DE BRUKAN ! AJUNGE CU MAFIOTII CARE AU VANDUT TOTUL DIN TARA ACEASTA SI AU INDATORAT SI PE URMASII URMASILOR URMASILOR NOSTRI ! AJUNGE ! BASTA CU BESTIILE ! DACA NU O SA UMBLATI CU PIELE PE BAT PE STRADA ! DAR MULTII SI PROSTII SUNT FUDULI SI OCOSI SI " stie ei " . DACA AR PUTEA L-AR VOTA TOT PE ILICI ILIESCU SAU PE BASESCU ! ITE MISA EST [slujba s-a sfarsit ]!

 

din nou GENOCID

sistemul sanitar este in colaps si politicienii pe care i-ati ales taie din bugetul MS.
mai multi bolnavi vor suferi si muti in mod direct legat de aceasta rectificare.
chiar daca sint in SUA, imi pare rau sa vad ce vi se intimpla voua, fratii mei ramasi sa va conduca niste criminali.

 

DEJA AU TERMINAT BANII FMI-ului

Sau aproape i-au terminat. Acum dau din colt in colt pentru ca pana la alegeri nu au curaj sa ceara alti bani.

Reforma formatorilor

Unde pe TERRA sistemul sanitar de stat este pe roze? Despre invatamant, pdv-ul meu este ca pentru invatamantul superior, postileal si profesional(arte si meserii) finantarea trebuie asigurata peste 90% de beneficiarii acestor absolventi: firmele, companiile, iar statul sa - si asigure necesarul planificat prin contracte ca la structurile militare de invatamant.

E strigator la cer...

Deci tot de la Educatie se ia grosul. Dupa ce au facut o lege pe care nu o respecta (majorarea salariilor cu 50%), nesimtitii astia trec acum la reducerea salariilor. De ce masura este absolut necesara? Pentru ca Pogea si ceilalti sunt niste incompetenti. DEMISIA!
D.r.a.c.u.l. va mai voteaza!

 

Bani pentru investitii ?????????

Oricine stie de ingineriile financiare ale clanurilor politice.

INAINTE DE CAMPANIE

* Este foarte greu sa intelegi gesturile guvernului, inainte de campanie.
* Pe de o parte, taie banii ministerelor, fara sa explice cine ce anume a pierdut.
* Pe de alta parte, mareste pensiile cu 2%, ca sa le astupe gura pensionarilor cu drept de vot.
* Nu spun ca e bine sau ca e rau. Spun numai ca vin alegerile, iar pensionarilor, care primesc de la guvernul Boc, li sxe sugereaza ca banii ii da dl. Geoana - nu se stiein ce calitate

 

Pensie "Marita".

Pensia medie actuala e de cca.700 lei.La aceasta marire "enorma" de 2% se mai adauga 14 lei.Nu cred ca ajunge pentru a astupa o gura flamanda si bolnava.La pensiile de peste 10.000 lei la care se adauga 200 lei e ceva.
Rau este ca aceasta marire se face din imprumuturi, deoarece statul nu poate iesi din criza fara ajutor strain.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor