Guvernul a facut a doua rectificare bugetara pe 2009

Sambata, 29 August 2009, ora 15:28
1940 citiri
Guvernul a facut a doua rectificare bugetara pe 2009
Foto: Antena3

Ministrul de Finante Gheorghe Pogea a anuntat sambata predictiile pe baza carora s-a facut cea de a doua rectificare bugetara din acest an precum si ajustarile care au fost decise in cadrul sedintei extraordinare de Guvern.

Rectificarea bugetara este fundamentata pe o scadere a economiei de 8,46 la suta in 2009, un PIB de 497,3 miliarde lei si o rata a inflatiei de 4,3 la suta.

"Deficitul bugetar se va situa la 7,3 % din PIB fata de 4,6% cat a fost anticipat in primavara",a mai spus Pogea precizand ca acesta va fi de 36,5 miliarde de lei fata de 24,3 miliarde de lei in varianta initiala.

De asemenea, se estimeaza ca veniturile vor reprezenta 31,6 % din PIB iar cheltuielile vor ajunge la 193,7 miliarde, adica 38,9% din PIB.

"Anticipam o scadere a veniturilor de -17,4 miliarde lei pe bugetul general consolidat", a a mai declarat ministrul de Finante precizand ca acestea vor proveni din TVA, contributiile sociale si somaj, venituri nefiscale, precum si din scaderea absorbtiei fondurilor post-aderare.

Potrivit lui Pogea, cheltuielile bugetului general consolidat au fost diminuate cu 5,25 miliarde lei (1,1 la suta din PIB).

Politica bugetara pe 2009

In urma rectificarii bugetare s-a decis suplimentarea investitiilor publice prin alocarea a 900 milioane de lei pentru proiectele de infrastructura: 500 milioane lei infrastructura rutiera si 400 de milioane de lei pentru drumuri judetene si scoli.

"Majoram plafonul de garantare cu 400 milioane de euro pentru 2009, sumele vor fi utilizate cu predilectie pentru asigurarea cofinantarii proiectelor care necesita atragere de fonduri europene sau credite externe rambursabile", a mai anuntat Pogea.

De asemenea, Ministerul de Interne a primit in plus 303 milioane de lei pentru sistemul integrat de asigurare a frontierei in vederea aderarii la Spatiul Schengen la data stabilita.

In privinta asistentei sociale, s-a decis imbunatatirea protectiei sociale, suplimentandu-se cu 547 miliarde lei bugetul de pensii si cu 895 miliarde de lei bugetul de somaj.

"De la bugetul de stat catre bugetul de pensii se va acorda o subventie de 5,5 miliarde de lei iar statul ii asigura pe toti pensionarii ca exista resursele pentru plata pensiilor", a mai spus Pogea.

In vederea reducerii arieratelor, au fost alocate sume de 365 milioane lei pentru CFR Calatori, pentru plata datoriilor catre furnizorii de utilitati si alti agenti economici si de 330 milioane lei catre bugetele locale, pentru plata facturilor la utilitati.

Ce ministere pierd

In privinta reducerii bugetelor ministerelor s-a decis ca valoarea totala va insuma 1,4 miliarde de lei, dintre care:

Ministerul Dezvoltarii si Locuintei - 347 milioane lei

Ministerul Educatiei - 154 milioane (au fost luate in calcul inclusiv cele 10 zile fara plata)

Ministerul Finantelor - 205 milioane

Ministerul Sanatatii - 113 milioane

Ministerul Mediului - 108 milioane

Ministerul Tineretului si Sportului - 78 milioane

Ministerul Comunicatiilor - 43 milioane

Ministerul Turismului - 30 milioane

Secretariatul General al Guvernului pierde la rectificare 66 milioane lei iar alti ordonatori principali de credite au bugete mai mici cu un total de 151 milioane lei.

In privinta solutiei alese pentru a-i convinge pe bugetari sa intre timp de 10 zile in concediu fara plata, ministrul de Finante a declarat ca s-a decis ca aceasta nu va fi reglementata prin lege, ci va fi lasata la latitudinea ordonatorilor de credite.

"Aceasta masura este absolut necesara nu este o ambitie a cuiva. O vom face respectand legalitatea, ordonatorii vor lua masurile legale astfel incat ajustarea sa se poata face. Este o masura cu caracter temporar", a mai declarat ministrul precizand ca in urma discutiilor cu angajatii acestia isi vor putea fie lua zile libere fie va fi vorba de o combinatie de zile libere si reducere a programului de lucru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apple a informat utilizatori din aproape 100 de țări că sunt urmăriți personal prin spyware înaintea alegerilor din acest an
Apple a informat utilizatori din aproape 100 de țări că sunt urmăriți personal prin spyware înaintea alegerilor din acest an
Compania Apple a informat utilizatori de iPhone din zeci de țări cu privire la faptul că ar putea fi ținta unor „atacuri spyware mercenare”. Scopul acestora ar fi de a compromite siguranța...
Rata anuală a inflației, în scădere, la 6.6% – TradeVille
Rata anuală a inflației, în scădere, la 6.6% – TradeVille
Rata Anuala A Inflației, In Scădere, La 6.6% Conform datelor INS, rata anuală a inflației a coborât, în luna martie 2024, la 6.6%, de la 7.2%, valoare înregistrată cu o lună în urmă și...
#rectificare bugetara 2009, #concediu fara plata, #scadere economica Romania , #stiri Gheorghe Pogea