Pogea avertizeaza: Concediu fara plata sau disponibilizarea!

Marti, 11 August 2009, ora 23:51
4067 citiri
Pogea avertizeaza: Concediu fara plata sau disponibilizarea!
Foto: Antena 3

Ministrul Gheorghe Pogea a explicat ca, daca bugetarii nu vor accepta concediul fara plata si vor invoca inexistenta unui cadru legal pentru aplicarea acestei masuri, urmatoarea solutie este disponibilizarea.

Invitat la Antena3, ministrul de Finante a spus ca alte tari au luptat cu criza crescand taxele sau reducand drastic pensiile, insa la noi Guvernul a incercat sa evite aceste masuri.

"Zece zile de concediu fara plata inseamna o economie de 1,6 miliarde de lei la buget", sustine Pogea.

Insa daca se va invoca lipsa unui cadru legal pentru a impune bugetarilor acest concediu fara plata, atunci sa nu uitam ca si Executivul este un organ de reglementare, adica isi poate crea cadrul legal. Pentru ca, daca nu reuseste asta, urmatoarea varianta de reducere a cheltuielilor bugetare este disponibilizarea.

Pe de alta parte, ministrul Pogea a tinut sa sublinieze ca de acest concediu fortat vor avea parte si cei mai inalti demnitari - precum presedintele si premierul.

Bugetarii vor avea zece zile de concediu obligatoriu fara plata, ca masura a Guvernului de reducere a cheltuielilor, ceea ce va insemna o reducere a salariilor lor cu 4% pana la sfarsitul anului.

Sindicatele nu sunt dea acord cu aceasta masura si propun in schimb reducerea timpului saptamanal de lucru.

Impozitul forfetar nu a falimentat firmele

In ceea ce priveste controversatul impozit minim, ministrul de Finante a tinut sa sublinieze ca cele peste 93.000 de societati comerciale care si-au suspendat activitatea in semestrul I din 2009 nu sunt o consecinta a aplicarii forfetarului, care a adus la buget in numai doua luni 269 de milioane de lei.

Din cele suspendate, 83.000 de firme au fost infiintate inainte de 2008, dintre acestea jumatate au depus bilant contabil pentru 2007 fara activitate, desi atunci era boom economic. Asa ca probabil acestea s-ar fi inchis oricum.

In plus, ministrul a precizat ca s-au colectat bani de 465.000 de firme, care au platit in medie 6,5 milioane de lei vechi, ori "o firma nu intra in faliment pentru 6,5 milioane".

Nici 1% din totalul firmelor existente in Romania la ora actuala au fost afectate de impozitul forfetar, conchide Pogea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
#Pogea concediu fara plata, #bugetari concediu fortat, #bugetari disponibilizari , #stiri Gheorghe Pogea