Pogea prevede o scadere economica de pana la 7,1% in acest an

Joi, 16 Iulie 2009, ora 07:16
991 citiri
Pogea prevede o scadere economica de pana la 7,1% in acest an
Foto: Bloombiz.ro

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat miercuri seara, ca economia Romaniei s-ar putea contracta in acest an cu 6,5-7,1%, nivel mult peste cel luat in calcul de Guvern la rectificarea bugetara, de 4%.

"Decamdata nu avem date privind descresterea economica pe semestrul unu. (...) Sigur suntem pe o descrestere economica in trimestrul doi. La sfarsitul anului, contractia economica s-a putea situa intre 6,5 si 7,1%", a spus Pogea, la Realitatea TV.

Estimarea prezentata miercuri de ministrul Finantelor este cea mai pesimista furnizata pana in prezent de un membru al Executivului.

Mai devreme, presedintele Traian Basescu a declarat la Praga ca, dupa contractia economica de 6,2% din primul trimestru, nici in trimestrul al doilea, cel mai probabil, "nu va fi mai bine", dar si-a manifestat speranta ca in cel de-al treilea trimestru declinul economic va fi stopat.

Guvernul a preluat la momentul semnarii acordului cu FMI prognozele macroeconomice ale Fondului, ce prevedeau o contractie a produsului intern brut (PIB) al Romaniei cu aproximativ 4% in 2009.

Insa scaderea economiei din primul trimestru, de 6,2% fata de acelasi interval din 2008, a depasit asteptarile pietei si ale FMI, care a sugerat, prin reprezentantul sau pentru Romania si Bulgaria, ca este posibila revizuirea estimarii actuale a institutiei.

De altfel, multi analisti au inrautatit in ultimele saptamani prognozele privind evolutia economiei romanesti din acest an. Analistii ING se asteapta la o comprimare a economiei romanesti cu 7,1%, cei ai UniCredit prevad un declin de 5,2%, in timp ce analistii Raiffeisen estimeaza o scadere a PIB cu 6%.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#scadere economica Romania, #recesiune Romania, #Pogea contractie economica , #stiri Gheorghe Pogea