Pogea: Salariul minim trebuie sa creasca pana la nivelul tarilor europene

Marti, 06 Octombrie 2009, ora 17:09
1668 citiri
Pogea: Salariul minim trebuie sa creasca pana la nivelul tarilor europene

Ministrul interimar al Muncii, Gherghe Pogea, a declarat marti ca majorarea salariului minim pe economie trebuie sa aiba loc, iar aceasta masura va duce la cresterea indirecta a veniturilor publice si la reducerea efectelor negative ale muncii la negru.

"Cresterea salariului minim trebuie sa aiba loc, intrucat in urmatorul interval de timp Romania intra in zona euro si va trebui sa intram cu un nivel al salariilor apropiat de cel al tarilor care au aderat inaintea noastra", a spus Pogea.

"Referitor la salariul minim pe economie, acesta este un subiect extrem de important. Le-am spus reprezentantilor confederatiilor sindicale ca agreem in principiu aceasta majorare a salariului minim pe economie, dar acest lucru va trebui obligatoriu discutat inclusiv cu cei care in ultima instanta asigura salariile lucratorilor, adica organizatiile patronale", a adaugat el.

Fostul ministru al muncii, Marian Sarbu, afirma pe 8 septembrie ca spera sa convinga Guvernul sa accepte ca valoarea salariului minim pe economie sa fie egala in 2010 cu coeficientul 1 din sectorul bugetar, adica 705 lei.

"Voi milita in Guvern ca salariul minim pe economie sa corespunda cu coeficientul 1 din Legea unitara de salarizare, intrucat eu cred ca acest lucru ar fi in beneficiul tuturor. Sper ca Executivul sa accepte ca 705 lei sa reprezinte chiar salariul minim pe economie si sa se regaseasca la sfarsitul anului intr-o Hotarare de Guvern, dupa o discutie si cu sindicatele si patronatele", declara Sarbu.

Intalniri cu sindicatele si patronatele

Ministrul interimar al Muncii a invitat marti reprezentantii patronatelor la discutii la ora 16:00, dupa ce in cursul diminetii a discutat cu liderii confederatiilor sindicale pe aceasta tema si a anuntat ca joi, la ora 9:30, va avea loc o noua intalnire cu patronatele si sindicatelor pe aceasta tema.

Pogea a mai spus ca le-a cerut sindicatelor sa vina pana marti cu propuneri legate de cresterea gradului de absorbtie a somerilor si cu propuneri pentru noi proiecte de investitii in economie.

In ceea ce priveste nemultumirile sindicatelor legate de actuala forma a Legii unitare de salarizare, Pogea a precizat ca, in termen de 15 zile de la data promulgarii legii de catre presedinte, va da un ordin pentru constituirea comisiei interministeriale din care vor face parte si reprezentantii sindicatelor, ce va putea aduce corectiile necesare la Legea unitara pana la sfarsitul lunii iunie a anului viitor.

Ministrul a mai spus ca la intalnirea de marti cu sindicatele s-a mai discutat si despre renegocierea pachetului de legi pe care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament, dezvoltarea economiei nationale, Pactul pentru Ocupare, asigurarea protectiei lucratorilor aflati temporar fara loc de munca si proiectul de lege a pensiilor.

Reprezentantii sindicatelor vor organiza miercuri un mare miting de protest in Piata Universitatii din Bucuresti, la care anunta participarea a peste 20.000 de sindicalisti, una dintre revendicari fiind cresterea salariului minm la 740 lei in 2010 si la 1.300 lei in 2014, cand ar trebui sa reprezinte jumatate din salariul mediu.

Vicepresedintele Cartel ALFA, Octavian Luca, a declarat la finalul discutiilor de la Ministerul Muncii ca salariul minim pe economie trebuie sa creasca "la cel putin 705 lei" si spera sa se ajunga la un acord joi pe aceasta tema dupa intalnirea pe care o vor avea si cu patronatele.

Presedintele BNS, Dumitru Costin, a spus ca circa 800.000 de angajati sunt platiti lunar cu salariul minim de 600 lei, iar alti 700.000 primesc lunar doar 700 de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Au crescut importurile de gaze. Estimări privind producția internă
Au crescut importurile de gaze. Estimări privind producția internă
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 tone echivalent petrol (tep), cu 18,2% mai mare (+31.900) faţă de cea din perioada...
Proteste masive în Insulele Canare. Localnicii s-au săturat de turiști: "Nu vrem să ne vedem insula murind" VIDEO
Proteste masive în Insulele Canare. Localnicii s-au săturat de turiști: "Nu vrem să ne vedem insula murind" VIDEO
După Barcelona, și Insulele Canare cer limitarea turismului. Mii de persoane au protestat sâmbătă, 20 aprilie, în Tenerife, cerând ca pe insula lor să se limiteze temporar sosirile de...
#Gheorghe Pogea crestere salariu minim, #Pogea majorare salariu minim , #stiri Gheorghe Pogea