Presa de azi: Salariile bugetarilor, ajustate la inaltimea lui Boc

Vineri, 14 August 2009, ora 07:17
4327 citiri
Presa de azi: Salariile bugetarilor, ajustate la inaltimea lui Boc

Bugetarii au de ales intre concediu fara plata si concediere, titreaza Gardianul in editia de vineri. Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat ca zeci de mii de bugetari ar fi trebuit disponibilizati "daca nu se lua masura vacantei fortate de 10 zile in perioada septembrie-noiembrie".

"Reducerea timpului de lucru cu echivalentul a zece zile, neplatite, va aduce la buget economii de 1,650 miliarde lei sau 0,3% din PIB, respectiv 550 milioane de lei/luna, in conditiile in care salariul mediu in sectorul public este de 2.270 lei/luna. Aceasta masura este una temporara si nu se va aplica si in cursul anului 2010", a explicat, Gheorghe Pogea, la un post de televiziune.

Ministrul finantelor a anuntat, la inceputul saptamanii, ca toti angajatii din sectorul bugetar vor face obiectul reducerii timpului de lucru cu echivalentul a zece zile, in perioada septembrie-noiembrie.

Demnitarii sunt trimisi la munca voluntara, scrie Ziua. Deputatul PNL Cristina Pocora a propus joi ca presedintele Basescu, premierul, ministrii, parlamentarii si sefii deconcentratelor sa efectueze zece zile de munca voluntara in semn de respect fata de bugetari. Peremistul Funar a cerut ca demnitarii sa nu primeasca indemnizatia trei luni.

"Inainte de a-i trimite pe bugetarii de rand in concediu fara plata, sau a-i obliga sa munceasca fara sa-si primeasca drepturile salariale sau pur si simplu, a-i concedia, ministrii, presedintele, deputatii, senatorii precum si ceilalti sefi de autoritati si de deconcentrate ar trebui sa dea un exemplu - 10 zile de munca voluntara!", a fost indemnul deputatului liberal.

"Trei luni ar trebui sa fie solidari cu toti romanii si presedintele Basescu si toti ministrii, in frunte cu prim-ministrul, respectiv sa renunte la indemnizatii, iar parlamentarii sa intre in concediu fara plata", a plusat secretarul general al PRM

Salariile bugetarilor, ajustate la inaltimea lui Boc, noteaza Romania libera. Micsorarea cu 25%, in medie, a salariilor din legea unica, pentru care Guvernul vrea sa-si asume raspunderea in fata Parlamentului pe 2 septembrie, deranjeaza din nou sindicatele. Liderii lor sustin ca legea nu-i mai ajuta cu nimic.

Guvernul a taiat inca o data salariile din legea unica a bugetarilor, cu procente medii cuprinse intre 17,5% si 25%, dupa ce la sfarsitul lunii iunie operase o prima reducere de 40%. Au ramas nemodificati, in urma celei de-a doua ajustari, doar coeficientii corespunzatori functiilor din Ministerul Administratiei si Internelor si din Ministerul Apararii Nationale.

Faptul ca lefurile celorlalti bugetari reprezinta acum, in medie, trei sferturi din valorile negociate cu Guvernul nu este acceptat de liderii sindicali, care spun ca, in asemenea conditii, legea unica nu le va mai aduce nici un beneficiu.

In urma aplicarii acesteia, de la 1 ianuarie 2010, vor avea de castigat presedintele, premierul, angajatii din justitie si alti bugetari cu coeficienti de ierarhizare mari, care nu simt ajustarea de 25%, iar de pierdut - bugetarii modesti, precum cei din invatamant, sanatate, asistenta sociala si cultura.

Gandul scrie Cu ce salarii ramaneti dupa grila unica. 80% dintre punctajele din grilele de salarizare ale ultimei variante a proiectului legii salarizarii unice au fost diminuate cu procentaje cuprinse intre 15 si 25% fata de varianta propusa de Ministerul Muncii, la sfarsitul lunii iunie.

Atunci toate punctajele fusesera coborate deja cu 40% sub ce solicitasera sindicatele. Restul functiilor, pentru care punctajele au fost pastrate sau chiar au fost usor majorate, sunt, in general, dintre cele mai prost platite in momentul de fata, dar nu reprezinta grosul masei bugetarilor.

In general, s-a urmarit o micsorare a diferentelor existente intre functiile cele mai bine, respectiv mai prost platite, in cadrul aceleiasi categorii de bugetari. Aceasta operatiune este numita "reechilibrare", dar este, de fapt, o aplatizare salariala de tip socialist.

In sistemul educational, de pilda, diferenta maxima intre profesorul universitar cu vechime maxima (coeficient 7,6, salariu 4.560 lei) si un profesor debutant (coeficient 5,85, salariu 3.510 lei), va fi de circa 1.050 de lei, fata de aproape dublul acestei sume in prezent.

Daca punctajele din grila s-ar aplica intocmai, acum, cand salariul minim este 600 de lei, foarte multi dintre bugetari ar avea lefurile mai mici decat cele incasate in ultima luna (iulie 2009). Dar, legea prevede ca, in cazul in care, dupa transformarea punctelor in salarii, rezultatul va fi mai mic decat salariul in plata, sa fie luat in considerare salariul existent. Asadar, niciun bugetar nu se va alege cu salariul micsorat, ca efect al legii salarizarii unice.

DinEvenimentul Zilei aflam ca Profesorii ameninta cu proteste. Profesorii sunt hotarati sa iasa iarasi in strada, de data aceasta din cauza hotararii guvernului de a micsora cu 25% coeficientii de salarizare.

Sindicalistii nu au ajuns, joi, la un consens cu reprezentantii Ministerului Muncii si cei ai guvernului, cu privire la propunerea de diminuare cu 25% a coeficientilor de salarizare a personalului bugetar. Asadar, ameninta cu proteste.

Profesorii - care ar putea avea lefuri cu pana la 280 de lei mai mici - sunt hotarati sa iasa in strada pentru a-si cere drepturile salariale promise la prima negociere. "Noi ii vom anunta pe colegii din tara ce intentii are guvernul, dupa care vom trece la forme de protest", promite Liviu Pop, secretarul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant.

"Au zis ca aceasta e forma finala, nu vor schimba nimic. Singurul lucru pe care l-am obtinut a fost ca un profesor de gradul II sa aiba coeficient echivalent cu al unui grefier, adica de 3,65", a explicat Pop.

Cei mai afectati de reducerea cu 25% a coeficientilor sunt cei nou-intrati in paine. Astfel, un profesor debutant va avea un salariu mai mic cu 20% decat in prezent, iar un asistent universitar debutant va avea leafa mai mica cu sapte procente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#salarii bugetari Boc, #reducere coeficienti ierarhizare, #legea unica salarizare , #stiri Gheorghe Pogea