Reuters: Analistii sustin ca obiectivele noului guvern sunt nerealiste

Vineri, 19 Decembrie 2008, ora 16:52
1188 citiri
Reuters: Analistii sustin ca obiectivele noului guvern sunt nerealiste

Coalitia de centru-stanga din Romania s-a angajat vineri sa reduca deficitul bugetar in 2009, in incercarea de a proteja tara de efectele crizei financiare internationale, insa analistii economici sustin ca obiectivele noului guvern sunt nerealiste.

Disciplina financiara este perceputa ca un test-cheie pentru viitorul guvern de la Bucuresti, rezultatul unei largi coalitii intre un partid de centru - Partidul Democrat Liberal (PD-L) si unul de stanga - Partidul Social Democrat (PSD), care au obtinut rezultate foarte stranse in alegerile parlamentare, comenteaza Reuters.

Fara reduceri urgente de cheltuieli si fara un plan financiar convingator Romania ar putea intra in recesiune anul urmator, avertizeaza economistii, dar coalitia formata din parteneri putin compatibili are sanse mari sa se confrunte cu divergente privind politicile sociale si cheltuielile pentru protectie sociala.

Ministrul de finante desemnat Gheorghe Pogea a declarat ca scopul sau este reducerea deficitului bugetar la 1,7% din Produsul Intern Brut (PIB) anul viitor, de la circa 4%, cat este prognozat pentru 2008.

"Intentionam sa reducem drastic deficitul bugetar de la circa patru procente in acest an. Criza nu mai poate astepta. Vor fi reduceri drastice ale cheltuielilor publice si vom favoriza doar cheltuielile legate de investitii", a declarat telefonic Pogea pentru Reuters.

Economistii sustin insa ca fara reduceri drastice ale cheltuielilor cu pensiile si salariile, masura care foarte probabil va intampina opozitia PSD, un asemenea obiectiv este nerealist.

"Nu pare plauzibil sa te angajezi la un deficit sub 3%. Ceea ce putem face este sa luam masuri care arata cu claritate intentia de a duce deficitul bugetar sub 3% in urmatorii 2-3 ani", a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economist in cadrul ING Bank din Bucuresti.

Coalitia se va confrunta luni cu un vot de incredere, pe care este de asteptat sa-l obtina. Analistii economici cred insa ca echipa de ministri anuntata joi contine prea putini reformisti care si-au demonstrat calitatile pentru a da sperante de resuscitare a reformelor economice care au stagnat in ultimii doi ani, noteaza Reuters.

Eforturile lui Gheorghe Pogea de a introduce austeritatea bugetara ar putea intampina opozitia unor ministri nominalizati de PSD, precum Ecaterina Andronescu, propusa pentru Ministerul Educatiei, cea care a avut initiativa unor majorari salariale masive pentru profesori, sau viitorul ministru al muncii, Marian Sarbu, care a fost in trecut sindicalist.

Austeritatea bugetara va reprezenta cheia in certificarea faptului ca Romania isi poate finanta vastul deficit de cont curent, evaluat la circa 13% din PIB in acest an.

Principalele obstacole sunt diminuarea cresterii economice, care cel mai probabil se va reduce la mai putin de jumatate din rata de crestere a acestui an - prognozata la 9%, si promisiunile electorale privind unele cheltuieli masive pe care le-au facut atat liberalii care ies de la guvernare, cat si partidele din coalitia care va forma noul executiv, apreciaza Reuters.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Bilanț de primar. Ce a făcut Robert Negoiță în ”cel mai verde sector” al Capitalei, ajuns recunoscut pentru pavele și borduri
Bilanț de primar. Ce a făcut Robert Negoiță în ”cel mai verde sector” al Capitalei, ajuns recunoscut pentru pavele și borduri
Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, se află la al treilea mandat și a anunțat deja că intenționează să își continue activitatea în administrația locală. Numele său a fost...
Premierul, despre dotarea cu armament a inspectorilor ANAF: ”Tragi după camioane, eşti John Wayne?”
Premierul, despre dotarea cu armament a inspectorilor ANAF: ”Tragi după camioane, eşti John Wayne?”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, 28 februarie, că inspectorii ANAF nu vor purta pistoale, iar o astfel de prevedere legală este o "tâmpenie", aceştia putând cere suport de la...
#formare Guvern, #program guvernare, #Gheorghe Pogea, #analiza Reuters , #stiri Gheorghe Pogea