Se scumpesc si carburantii?

Miercuri, 18 Martie 2009, ora 18:49
1777 citiri
Se scumpesc si carburantii?

Ministerul Finantelor analizeaza posibilitatea ca, pana la sfarsitul anului, sa majoreze nivelul actual al accizelor la carburanti, pentru a spori veniturile la buget, a anuntat, miercuri, ministrul de resort, Gheorghe Pogea.

Intentia Guvernului de a mari incasarile bugetare prin accizarea suplimentara a carburantilor este cu atat mai surprinzatoare cu cat consumul de benzina si motorina este in continua scadere inca din luna noiembrie a anului trecut.

Numai Petrom, cel mai mare jucator de pe piata energetica din Romania, a raportat in primele doua luni si jumatate ale anului scaderi ale vanzarilor de 15% pe componenta clientilor comerciali industriali. La randul lor, benzinarii particulari sustin ca au inregistrat scaderi ale vanzarilor cu pana la 25% in luna ianuarie.

Desi vanzarile de pe partea de retail nu prea au fost afectate, reprezentantii Petrom intrevad o scadere semnificativa a vanzarilor in perioada imediat urmatoare.

"Consumul comercial industrial a scazut la inceputul acestui an cu peste 10%, chiar 15%, reflectand situatia de criza pe care multi dintre clientii nostri o resimt. La consumul individual in schimb, caderea se va vedea mai tarziu, odata cu cresterea somajului", a precizat Mariana Gheorghe, CEO al Petrom, citata de Ziarul Financiar.

In conditiile in care vanzarile de carburanti urmeaza deja o tendinta descrescatoare din cauza crizei, majorarea acizei va accentua scaderea vanzarilor la pompa. O acciza mai mare incasata pentru un volum de carburanti mai mic poate aduce la buget mai putini bani decat o acciza mai mica, dar perceputa pentru un volum de carburanti mai mare.

Pe de alta parte, scumpirea carburantilor se va reflecta automat in preturile tuturor bunurilor si serviciilor, deci in inflatie, care va lovi cel mai mult in populatia cu venituri medii si mici.

Tot miercuri, premierul Emil Boc a dat garantii ca Executivul nu va renunta la cota unica si nici nu va majora taxa pe valoarea adaugata, deoarece adoptarea unor asemena masuri ar periclita mediul de afaceri si ar lovi in populatia cu venituri mici si foarte mici.

In concluzie, intentia Ministerului Finantelor Publice vine in contradictie cu planul Guvernului de a pastra fiscalitatea la nivelul actual ca parte a planului de masuri anti-criza.

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#scumpire carburanti, #crestere accize carburanti, #Gheorghe Pogea, #Ministerul Finantelor Publice , #stiri Gheorghe Pogea