Condamnat in "Microsoft", Pinalti si-a recunoscut vinovatia in dosarul finantarii fostului PDL

Marti, 13 Decembrie 2016, ora 18:37
3078 citiri
Condamnat in "Microsoft", Pinalti si-a recunoscut vinovatia in dosarul finantarii fostului PDL
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul vicepresedinte al PDL Gheorghe Stefan "Pinalti", condamnat definitiv la sase ani de inchisoare cu executare in dosarul "Microsoft", a incheiat un acord de recunoastere a vinovatiei in dosarul finantarii fostului partid si in care este acuzat de trafic de influenta si folosirea influentei functiei de conducere intr-un partid politic.

Procurorii DNA Ploiesti au dispus sesizarea instantei cu acordul de recunoastere a vinovatiei in cazul lui Gheorghe Stefan, la data faptelor vicepresedinte al PDL si primar al municipiului Piatra Neamt.

In acordul de recunoastere a vinovatiei, procurorii au retinut ca, in perioada 2009 - 2012, Gheorghe Stefan, in calitate de vicepresedinte al PDL, in scopul obtinerii de sume de bani atat pentru sine, cat si pentru partid, "si-a folosit in mod direct influenta detinuta in mediul politic si a determinat persoanele cu putere de decizie din ministerele de resort sa numeasca la conducerea unei companii nationale din domeniul energiei o anumita persoana".

In aceeasi perioada, Gheorghe Stefan "i-a conditionat persoanei numite prin influenta sa ca va fi mentinuta in functia de conducere la compania nationala din energie daca vor fi atribuite societatii reprezentate de un om de afaceri din anturajul sau o serie de contracte de achizitii servicii si produse IT", potrivit DNA.

"Concret, prin incheierea de contracte de catre respectiva companie nationala - prin licitatii trucate - cu firma omului de afaceri, acesta din urma a transferat din contractele respective o anumita suma de bani la partid, reprezentand un procentaj prestabilit din valoarea contractelor", mai arata DNA.

In paralel, Gheorghe Stefan i-a promis omului de afaceri ca va interveni la directorul companiei, astfel incat firma sa sa castige licitatiile publice organizate, iar in schimb a pretins si a primit un procentaj cuprins intre 10 si 25% din valoarea fiecarui contract astfel incheiat, primind pentru sine si pentru partidul din care facea parte suma totala de aproximativ 10.000.000 lei (circa 2.350.000 euro), din care 700.000 euro au ajuns la Vasile Blaga, care cunostea dinainte mecanismul descris anterior si cu care a fost de acord.

Iata care a fost mecanismul prin care Blaga si Gheorghe Stefan au adus peste 2 milioane de euro la partid

In prezenta avocatului, Gheorghe Stefan a declarat ca recunoaste comiterea faptelor de care este acuzat, accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si este de acord cu felul si cuantumul pedepsei aplicate, precum si cu forma de executare a acesteia, respectiv trei ani inchisoare.

La inceputul lunii octombrie, fostul primar al municipiului Piatra Neamt Gheorghe Stefan a fost condamnat la sase ani de inchisoare cu executare in dosarul "Microsoft".

In 28 noiembrie, procurorii DNA Ploiesti l-au trimis in judecata pe fostul copresedinte al PNL Vasile Blaga, pentru trafic de influenta, in acelai dosar.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Gheorghe Stefan acord recunoastere vinovatie, #Gheorghe Stefan dosar finantare PDL , #DNA