Ziare.com

Stenogramele DNA in cazul presedintelui CJ Neamt, Ionel Arsene, acuzat de o spaga de 100.000 de euro

de Ionel Stoica
Marti, 23 Ianuarie 2018, ora 18:36

   

Stenogramele DNA in cazul presedintelui CJ Neamt, Ionel Arsene, acuzat de o spaga de 100.000 de euro
Denuntul fostului edil al orasului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, interceptari telefonice din 2013-2014, interceptari ambientale din iunie-noiembrie 2017, declaratii de martori, documente bancare si inscrisuri ANI sunt o parte din probele pe care procurorii DNA le au in cazul fostului deputat Ionel Arsene (PSD), in prezent presedinte al CJ Neamt.

Detaliile apar in motivarea Tribunalului Bacau, care a respins vineri propunerea de arestare preventiva a politicianului. Procurorii DNA au contestat aceasta decizie, iar ultimul cuvant il vor avea magistratii Curtii de Apel Bacau.

Arsene este acuzat oficial de trafic de influenta. Ionel Arsene a negat acuzatiile procurorilor. "Am incredere in conduita magistratilor, am incredere in capacitatea lor de a judeca cu celeritate acest caz. Nu voi face comentarii cu privire la dosar. Voi demonstra in instanta datele cu privire la nevinovatia mea. Va asigur ca sunt demn de toata afectiunea si increderea pe care mi-ati aratat-o in aceste zile!", a scris acesta pe Facebook, dupa decizia Tribunalului.

Acuzatiile, pe scurt

Potrivit DNA, Ionel Arsene (PSD) ar fi primit in 2013 de la Gheorghe Stefan (PDL), atunci primar al municipiului Piatra Neamt, suma de 100.000 euro pentru ca in calitate de deputat in Parlamentul Romaniei si presedinte al organizatiei judetene Neamt a Partidului Social-Democrat sa-si foloseasca influenta, in mod indirect, asupra presedintelui Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, in scopul de a se constata nerespectarea dispozitiilor legale privind conflictul de interese si regimul incompatibilitatilor de catre Culita Tarata (UNPR), presedintele Consiliului Judetean Neamt.

Potrivit lui Gheorghe Stefan, banii ar fi fost dati lui Ionel Arsene in vara anului 2013, in restaurantul Chocolat din Bucuresti. Arsene ar fi spus ca banii urmau sa ajunga la Georgescu prin intermediul redactorului-sef al unui cotidian central, la care avea acces, al randul sau, printr-o consiliera a sa, care lucrase in presa.

Fostul primar a denuntat ca i-a dat si suma de 15.000 euro lui Ionel Arsene in timp ce se aflau la hotelul Caro din Bucuresti pentru a fi remisi redactorului sef al unui ziar central, in scopul publicarii unor articole denigratoare despre Culita Tarata.

Un alt aspect al denuntului formulat de Stefan priveste remiterea sumei de 50.000 euro lui Ionel Arsene, in vara anului 2013, pentru ca acesta sa intervina la presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu, pentru ca acesta sa vireze sume de bani catre Primaria Gircina, judet Neamt in vederea achitarii unor facturi emise de Strong Montaj SA.

Solicitarea nu s-a mai realizat

Remiterea sumei de bani nu ar fi avut finalitatea urmarita, motiv pentru care in anul 2014, Gheorghe Stan i-ar fi cerut explicatii lui Ionel Arsene, insa acesta din urma ar fi afirmat ca sunt influente politice - din partea lui Gabriel Oprea, presedinte UNPR si a presedintelui PSD, Victor Ponta, si ca s-ar fi amanat luarea unei decizii pana dupa alegerile prezidentiale din 2014, alegeri in care aveau nevoie de sustinerea lui Culita Tarata.

La sfarsitul lunii noiembrie 2014, Culita Tarata a decedat. Pe data de 27 octombrie 2014, Gheorghe Stefan a fost arestat preventiv in dosarul "Microsoft". Din acest moment, Gheorghe Stefan i-ar fi cerut lui Ionel Arsene, prin intermediul fiului sau, banii inapoi. O parte din probe sunt interceptari ale unor discutii telefonice pe care Gheorghe Stefan le-a purtat in perioada 2013-2014, in timp ce era monitorizat in dosarul "Microsoft".

A negat acuzatiile

Arsene a negat la DNA ca a primit bani si ca il cunostea pe Horia Georgescu. In fata judecatorilor, politicianul si-a rezervat dreptul de a nu da declaratii.

In ultimul cuvant, el a eplicat ca nu a savarsit aceasta presupusa infractiune, nu are nicio datorie, nu a luat niciodata bani de la Gheorghe Stefan, la mijloc este un denunt mincinos si calomnios si crede ca chiar va face o plangere pentru santaj.

"Sa-l execute cineva pe Culita"

Procurorul DNA care a fost in sala de judecata a explicat ca pericolul social in acest caz ar fi acela ca Arsene ar fi incercat sa inlature dintr-o functie publica, presedintele CJ Neamt, pe Culita Tarata, cu ajutorul unei alte institutii a statului, ANI. Ca proba, el a citat dintr-o interceptare a lui Arsene: "banii au fost pentru ca sa-l execute cineva pe ala, pe Culita."

"Ori folosirea acestei institutii pentru inlaturarea unui adversar politic releva din punctul de vedere al parchetului o periculozitate deosebita chiar daca un asemenea mod de actiune este afirmat de catre inculpat iar mobilul acesta il putem caracteriza ca fiind unul josnic", a sustinut procurorul DNA.

Cine l-a propulsat in functie pe Georgescu?

Potrivit parchetului, pe fondul neintelegerilor politice, atat Gheorghe Stefan (PDL), cat si Ionel Arsene (PSD) doreau in 2013 inlaturarea din functia publica a lui Culita Tarata (UNPR). DNA sustine ca PSD a fost partidul care l-ar fi propulsat in functie, in 2013, pe Horia Georgescu.

Pe de alta parte, avocatul lui Arsene atrage atentia ca Ionel Arsene nu putea avea influenta asupra lui Horia Georgescu, deoarece seful ANI a fost numit in guvernarea PDL. "De ce ar fi avut nevoie si cum ar fi avut nevoie unul dintre liderii nationali ai PDL la acea vreme de dl. Arsene Ionel, deputat de Neamt dintr-un partid adversar sa faca interventii la o persoana pe care ei insisi o numisera in acea functie nu ne poate explica Ministerul Public sub nicio forma", a aratat care ar fi una din hibe avocatul.

Dupa cum am aratat, dupa arestare, Gheorghe Stefan a declarat ca i-ar fi cerut lui Ionel Arsene, prin intermediul fiului sau, dar si a unor apropiati, banii inapoi. El ar fi restituit doar 20.000 de euro, iar de restul banilor ar fi spus ca i-ar fi dat mai departe pentru atingerea scopului. Atunci, Gheorghe Stefan i-ar fi ecrut sa favorizeze firma unui apropiat in atribuirea unui contract supraevaluat cu Primaria Icusesti, judetul Neamt.

In perioada iunie-noiembrie 2017, intre Ionel Arsene, Gheorghe Stefan si ceilalti apropiati ai lor in aceasta afacere au avut loc mai multe discutii in legatura cu restituirea "datoriei" de catre Ionel Arsene, despre intelegerea dintre cei doi politicieni si provenienta banilor, discutii care au fost inregistrate in baza autorizatiilor emise de Tribunalul Bacau. In discutii, Culita Tarata era numit codificat "Brazda".

Despre gratierea promisa de PSD

Fiul lui Gheorghe Stefan a declarat la DNA ca a primit la un moment dat 20.000 de euro inapoi de la Arsene. Atat primirea sumei, cat si modul de cheltuire au fost notate de acesta pe o hartie - pentru a justifica tatalui sau gestionarea banilor familiei. Dupa condamnarea definitiva a tatalui sau (3 octomrbie 2016), la cererea acestuia, l-ar fi contactat din nou pe Arsene si i-ar fi transmis un biletel scris de Gheorghe Stefan.

Intalnirea dintre fiul lui Stefan si Arsene a avut loc in biroul acestuia din urma din Consiliul Judetean Neamt, la sfarsitul lunii ianuarie 2017. "Dupa ce a citit biletul Arsene Ionel i-a zis ca e ok si tatal sau sa stea linistit intrucat PSD va da o ordonanta de gratiere in urmatoarele zile", arata Tribunalul Bacau in motivare.

Stenogramele

Un rol de intermediar in aceste intelegeri, Gheorghe Stefan - Ionel Arsene, l-ar fi avut actualul prefect de Neamt, Vasile Panaite, zis Piti, care era amic cu ambii politicieni.

In zilele de 29 iunie 2017 si 01 iulie 2017, intre iubita lui Gheorghe Stefan si Vasile Panaite - in prezent prefect al Judetului Neamt, zis "Piti" - au avut loc doua discutii in legatura cu banii si solicitarea formulata de Gheorghe Stefan prin intermediului lde a-i fi restituita diferenta de 80.000 euro.

Concubina: Bai Piti, te roaga asa: Du-te la Ionel si zi-i asa: Bai, o zis... ce face cu banii aia din...care o fost cu Tarata...
Vasile Panaite:...aia care mi-o zis el, da!...da, cand mi-o zis sefu ca o dat niste bani... (n.n. vorbeste in soapta)... sa-i dea cat mai rapid inapoi ca are nevoie de ei...
Concubina: Are... nevoie, de dat prejudiciul acesta...
Vasile Panaite: Ok!

Concubina: Dar...stii banii aia care...
Vasile Panaite: Nu stiu mai nimic, totu-i sa-i transmit eu lui... ba te-o rugat ala frumos, ca trebuie sa plateasca neaparat prejudiciul, ca altfel e belea, de asta...si ii trebuie neaparat saptamana asta...
Concubina: Din banii aia cu Tarata...
Vasile Panaite: Pai da, aia!

Cerea banii inapoi

Din dialogul celor doi rezulta ca Vasile Panaite ar sti de la Gheorghe Stefan despre remiterea banilor si contextul general in care au fost dati.

Vasile Panaite: Mie mi-o zis ceva dar nu mi-o zis tot sefu... (n.n. neinteligibil - vorbeste in soapta) avea ceva el... n-o rezolvat-o si ramasese sa mi-i dea inapoi... dar nu mi-o mai zis cat, cum, nu mi-o mai zis...
Concubina: Nu ti-o zis... nu ti-o zis...?
Vasile Panaite: Nu mi-o mai zis cat...ba da, mi-o zis... da nu mi-o zis cat mai are...
Concubina: O luat...I-o dat lui Gheorghe...uite ce transpir...i-o dat lu Gheorhe... cum il cheama...20000 din aia 80 si...
Vasile Panaite: Si-atat...

Mesajul pentru Arsene

Vasile Panaite ar fi fost de acord sa-i transmita solicitarea lui Ionel Arsene, urmand sa-i transmita un mesaj prin intermediul soferului pentru a stabili o intalnire viitoare.

Concubina: Auzi, dar ce voiam sa-ti zic... bai, dar din tot ce-o fost, Tarata e in pamant din lupta asta... a lu Pinalti...
Vasile Panaite: Si el in puscarie...
Concubina: Si asta in puscarie...si asta-i cu banii luati...
Vasile Panaite: Singurul care o scapat... dar...hai sa facem asa... dupa ce vorbesc cu el... (n.n. vorbeste in soapta)... cand mai este aicea?
Concubina:... urmatorul vorbitor si sambata...
Vasile Panaite: Bun, dar eu nu am cum sa... cel mai bine e Fanica...
Concubina: Pai Fanica vine si el sambata cu Gheorghe...
Vasile Panaite: Ok...fii atenta cum fac eu! Eu oricum vorbesc cu el... (n.n. vorbeste in soapta)... fac un plic sigilat...nu scriu nimic pe el, decat, de exemplu, miercuri...
Concubina: Da...
Vasile Panaite: Atat...
Concubina: Da...
Vasile Panaite: Indiferent ce...
Concubina: Da...
Vasile Panaite: E miercuri, ce?...n-o fost nimic...pun intr-un plic sigilat sa-ti ajunga... e bun?... dupa ce vorbesc cu el... ca maine vorbesc cu el...

Discutiile cu Arsene

In ziua de 22 noiembrie 2017 intre Vasile Panaite si Ionel Arsene a avut loc o discutie inregistrata audio, dialogul dintre cei doi vizand solicitarea lui Gheorghe Stefan, transmisa prin intermediul celui dintai de a-i fi restituita diferenta de bani

Vasile Panaite: Cu privire la... asta... (n.n. neinteligibil)... Fanica... (n.n. neinteligibil)... clar ca vrea mai devreme sa vorbeasca....sa stiu ce sa-i zic ca sa scap de el...
Ionel Arsene: Am inteles...
Vasile Panaite:... bai ma duc la el: hai ca ti-o rezolva...cum sa-i zic?... Lu p*** asta ce-i zic?
Ionel Arsene: N-am ce sa...
Vasile Panaite: Sa-si vada de treaba lui!...
Ionel Arsene: Spune-i asa...ca eu n-am nici o datorie la el...
Vasile Panaite: Da.
Ionel Arsene:... io
Vasile Panaite: Da...
Ionel Arsene:... ce-o fost o... asa...
Vasile Panaite: Si...s-o-nchis...
Ionel Arsene:... si io si el o pierdut...amandoi...
Vasile Panaite:... a, deci amandoi ati pierdut si sanatate ba frate, asta e...
Ionel Arsene: Ca sa-l execute cineva pe ala, pe Culita...
Vasile Panaite: Am inteles!
Ionel Arsene:... si p*** mea, acum ce fac?...Eu iau pe mine...si ce....am pierdut...

In continuarea dialogului din data de 22 noiembrie 2017, Ionel Arsene ii atrage atentia lui Gheorghe Stefan, prin intermediul lui Vasile Panaite, sa nu mai vorbeasca aceasta problema cu nimeni "c-am mai auzit niste chestii care nu-mi convin":

Ionel Arsene:... insa, asa cum i-am transmis...
Vasile Panaite: C-o rezolvi...corect, am inteles...astea sa fie cuvintele. Deci eu asa o sa fie cuvintele spun: Ba, omul uite-asa s-o...
Ionel Arsene: Sa nu mai vorbeasca...
Vasile Panaite: Exact!
Ionel Arsene:... ca daca vorbeste, ma pun de capul lui...nu-l mai ajut cu nimic...

Ajutorul pentru Gheorghe Stefan

In finalul dialogului, Ionel Arsene a afirmat ca-l va ajuta pe Gheorghe Stefan, fara a preciza in ce mod, insa cu conditia ca acesta sa nu mai vorbeasca: "adica eu vreau sa-l ajut nu ca am vreo datorie, ca nu am... ca prietenie...asa vreau eu sa... ".

Astfel, mesajul integral pe care Arsene lui Panaite sa-l transmita lui Stefan este urmatorul: "Spune-i asa...ca eu n-am nici o datorie la el... ce-o fost o... asa... si io si el o pierdut...amandoi... ca sa-l execute cineva pe ala, pe Culita.... si p*** mea, acum ce fac?...Eu iau pe mine...si ce....am pierdut".
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4852 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"Stenogramele DNA in cazul presedintelui CJ Neamt, Ionel Arsene,

acuzat de o spaga de 100.000 de euro"

- daca-ti pierzi timpu' pe la antenatrei si ghitzatv aia incearca sa te convinga ca's facaturi ! specialitatea casei ! :o(((

 

Ce mai conteaza?

Stenograme, marturii, probe, toate astea nu au absolut nicio valoare in mentalitatea PSD-istilor.
Arsene a declarat cu tupeu ca el se considera nevinovat si, ca atare, nu are de ce sa isi dea demisia.

Mai poti sa spui ceva?

 

Interzis a se publica pe Ziare.Com by DNA via Cipru

Direcția Națională Anticorupție susține, in ordonanța prin care s-a dispus urmărirea penală a liderului PSD Neamț, Ionel Arsene, că jurnalistul Dan Turturică, fost redactor-șef al ziarului "Romania liberă", in prezent redactor-șef digi24.ro, ar fi intermediat o șpagă de la Gheorghe Ștefan. Banii au fost dați de "Pinalti" lui Ionel Arsene, care ar fi promis că ii va da lui Horia Georgescu, șeful de la acea vreme al Agenției Naționale de Integritate, prin intermediul lui Turturică.

O spagutza aici, alta spagutza dincolo, creste nivelul de trai

socialist :)))))
Uitati-va la draknea* de unde a plecat si unde a ajuns !

NB draknea* este un nume generic. Orice asemanare cu ... este fortuita si facuta cu buna stiinta!

 

E grav daca oligofrenia asta

poate duce la condamnarea la puscarie a cuiva.Parca e o inregistrare de la Spitalul 9 intre chiriasii lui.Nu intelege nici un psihiatru nimic daramite un judecator cu gandul la amanta sau o judecatoare cu gandul daca e adevarat ce se spune despre Borcea.

 

Asa e, Hamurabi, oligofrenia in general e a naibii de grava!

Iar bati campii cu brio. Pai tu nu intelegi nimic din stenograme fiindca esti greu de cap, oricum era clara treaba asta, nu trebuia s-o mai dovedesti inca o data. Dar asta nu inseamna ca n-o sa inteleaga nici judecatorii. Bai, Hamurabi, hai sa te luminez oleaca: Conversatiile par trunchiate si oarecum incoerente din cauza pauyelor dintre cuvinte si fraze, marcate in textele de mai sus prin puncte de suspensie. Pauzele alea, respectiv punctele de suspensie, reprezinta portiunile din inregistrarile audio care nu se inteleg destul de clar, deci nu pot fi reproduse. Chestiile astea se intampla frecvent in cazul inregistrarilor audio facute pe ascuns, cand aparatele de inregistrat sunt ascunse prin haine, pe sub mese, sau se afla la o distanta mai mare fata de cei care vorbesc, deci nu mai au o fidelitate normala de inregistrare. Insa in cazul de fata e prea deajuns ca se aud si se inteleg limpede cuvintele si expresiile de baza, ca de exemplu: "bani", "Pinalti", "80.000 de euro", "sa-l execute pe Culita", "datorie", "I-o dat lui Gheorghe (Pinalti) 20.000 din aia 80.000", "banii aia cu Tarata" etc, etc, etc. Orice judecator care pune toate conversatiile cap la cap, chiar asa trunchiate cum sunt ele, isi da seama ca prea coincid cu datele, numele si declaratiile din denunturile facute.

Numai tu nu intelegi nimic si-ai fi in stare sa spui ca personajele din stenograme discutau de fapt despre pescuit, despre agricultura, despre patinaj artistic, despre plaja de la Nisipurile de Aur, despre pelerinajul la Manastirea Putna, despre problemele incalzirii globale, despre banii necesari pentru doua kile de fasole boabe, despre datoria pe care pensionarul Gheorghe o are la plata intretinerii si despre alte asemenea chestiuni interesante.

Nu-i asa ca fix lucrurile astea le-ai inteles din stenograme, bai Hamurapipi?

Numa' ca din fericire nu conteaza absolut deloc ce intelegi si ce spui tu pe-aici. Conteaza doar ce vor intelege judecatorii. Si chiar fii sigur ca vor intelege. Multe.

A, si inca ceva: in urma cu cateva zile, la un articol pe acelasi subiect, trambitai ca nu poate fi acuzat cineva doar pe baza unui simplu denunt. Ti-am zis atunci sa nu te ambalezi, fiindca ca pot fi mai multe probe pe care nu ai de unde sa le stii. Iaca, am cam avut dreptate. Au inceput sa apara si probele alea: interceptari telefonice si ambientale, declaratii ale unor martori, documente bancare si inscrisuri ANI. Cam multe, cam multe! Si o sa mai apara si altele. Crede-ma pe cuvant, fiindca oricum o sa-ti demonstrez ca am avut dreptate si de data asta.

Si, de altfel, cum iti mai merge? Cum mai este vremea prin Canada? Cat s-a mai facut litrul de lapte de ren?

pe ce

dau alții banii...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor