Gheorghe Stefan, despre finantarea ilegala a campaniei PDL: Am dus bani la sediul din Modrogan, la indicatiile lui Blaga

Vineri, 08 Septembrie 2017, ora 18:36
6361 citiri
Gheorghe Stefan, despre finantarea ilegala a campaniei PDL: Am dus bani la sediul din Modrogan, la indicatiile lui Blaga
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul primar din Piatra Neamt Gheorghe Stefan a povestit, vineri, modul in care i-a dus lui Blaga, la sediul partidului, 200.000 de euro, in mai multe transe, banii fiind lasati secretarelor, la indicatiile fostului secretar general al PDL.

Avocatul fostului primar din Piatra Neamt a cerut ca procesul sa fie judecat in sedinta secreta, insa cererea a fost respinsa de judecatoarea Claudia Monica Cipariu.

Gheorghe Stefan, audiat ca martor, la Tribunalul Bucuresti, in dosarul in care Vasile Blaga este judecat pentru trafic de influenta privind finantarea ilegala a PDL, a spus ca isi mentine declaratiile date anterior in acest dosar si a relatat momentul care a urmat alegerilor parlamentare din noiembrie 2008, respectiv modul in care alianta PSD-PDL formata atunci a negociat impartirea ministerelor si a conducerilor companiilor de stat.

"La Guvern a avut loc o negociere - 9 ministere la PSD si 9 ministere la PDL. Companiile de stat se negociau si ele intre PDL si PSD. Avand rezultat bun in judetul Neamt, doream sa propun un director la Transelectrica, la Teletrans, mai exact, o subsidiara a societatii. In 2009 a fost numit Horia Hahaianu, dupa o discutie cu ministrul Adriean Videanu. Am avut o intalnire cu Dan Constantin Grigoriu, recomandat de Roberta Anastase ca un om de afaceri serios", a afirmat Gheorghe Stefan.

Acesta le-a spus magistratilor ca Vasile Blaga si premierul de atunci Emil Boc "isi dadeau girul" pe numirea directorilor si secretarilor de stat si ca l-a informat pe Blaga despre persoana pe care voia sa o numeasca la Teletrans.

"Dupa instalarea lui Hahaianu Horia, la un hotel, m-am intalnit cu acesta, cu Dan Grigoriu si cu Horatiu Berdila, reprezentatul SC Romsys. Am convenit ca firma indicata sa contribuie la finantarea partidului cu bani dupa ce va incheia contracte cu SC Teltrans SA. PDL avea doua sedii - unul central si altul al organizatiei municipale, unde avea biroul Blaga.

Dupa intelegerea de la restaurant, martorul Grigoriu mi-a cerut sa ma duc cu el la secretarul general Vasile Blaga pentru a lua la cunostinta despre intelegerea incheiata cu Berdila de la Romsys SRL", a relatat Gheorghe Stefan.

Cati bani a primit Blaga

Acesta a mai spus ca dupa cateva luni, in mai 2009, a mers cu Grigoriu la Blaga la biroul de pe Aleea Modrogan, unde acesta i-a si dus 50.000 de euro, bani destinati finantarii PDL, alte doua transe, de 50.000 si 100.000 de euro, fiind duse ulterior, tot la sediul din Modrogan.

"Banii nu i-au fost dati direct lui Blaga, ci au fost dati unei secretare, bani destinati finantarii partidului. O secretara era Sanda Dean si alta Dana. Asta s-a intamplat dupa ce s-au incheiat contracte intre Teletrans SA si Romsys SRL. A doua transa, de 50.000 de euro, am dus-o cu Grigoriu Dan la aceeasi adresa, tot in mai, iunie 2009. A treia transa, de 100.000 de euro, am dus-o la aceeasi adresa si cu acelasi martor, in toamna lui 2009, inainte de alegerile prezidentiale.

Blaga mi-a recomandat cate una dintre secretare pentru a preda banii. Dupa alegerile prezidentiale, partidul a ramas cu datorii. La o discutie cu Blaga, mi-a reprosat ca aripa Stolojan nu finanteaza suficient partidul. I-am cerut lui Grigoriu o suma mai consistenta pentru plata datoriilor", a mai spus Gheorghe Stefan.

Acesta a sustinut ca in iulie 2010 au fost predati alti 500.000 catre Blaga si a povestit cum s-a intamplat.

"A venit Grigoriu Constantin Dan, ne-am vazut la Hotel Caro si mi-a adus 500.000 de euro, bani tot de la Romsys SRL. Eu i-am propus sa vina cu mine ca sa fie sigur ca ajung acolo. Avea o problema de rezolvat si a spus ca are incredere ca ii duc eu. L-am sunat si apoi m-am deplasat singur la partid. Stiam ca Romsys activa in domeniul IT. Dupa prima intalnire cu Berdila, m-am mai vazut cu el si cu Grigoriu.

Voia sa se convinga ca banii ajungeau la partid si la Blaga, iar el se gandea la ideea de a beneficia de protectie din partea lui Blaga, care la un moment dat era ministru de Interne. In 2010, influenta lui Blaga in partid era foarte mare", a mai spus in instanta fostul primar din Piatra Neamt.

Gheorghe Stefan a mai precizat ca, atunci cand sumele de bani erau mai mici, erau date in bancnote de 500 de euro si ca nu cerea chitanta justificativa.

Procesul pe fond in care Vasile Blaga este judecat pentru trafic de influenta in dosarul finantarii ilegale a PDL a inceput la Tribunalul Bucuresti in 26 iulie, cand fostul lider al PDL le-a spus magistratilor ca toate acuzatiile care i se aduc sunt "constructii SF", iar declaratiile martorilor si ale inculpatilor sunt contradictorii. Vasile Blaga a mai sustinut ca nu a primit "niciun cent" si ca pe omul de afaceri Horatiu Berdila, pentru care ar fi facut trafic de influenta, nici macar nu il cunoaste.

Vasile Blaga le-a mai spus magistratilor ca nu a avut nicio legatura cu numirile la conducerile Teletrans si Transelectrica, aceste numiri fiind facute in mandatul de ministru al lui Adriean Videanu, a sustinut ca nu a "colaborat cel mai bine" cu fostul primar Gheorghe Stefan, fost vicepresedinte al PDL si ca declaratiile date de acesta sunt contradictorii.

In dosarul finantarii ilegale a PDL, in 28 noiembrie 2016, procurorii DNA Ploiesti l-au trimis in judecata pe fostul copresedinte al PNL Vasile Blaga, pe care il acuza de trafic de influenta, pentru ca, in perioada 2011-2012, cand era secretar general al PDL si senator, ar fi primit in patru randuri, printr-un interpus, 200.000 de euro si 500.000 de euro de la fostul primar din Piatra Neamt Gheorghe Stefan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ion Iliescu vorbește de ziua sa despre traseismul politic și glumele pe seama vârstei sale: ”Știu că Internetul e plin de meme-uri cu mine, cum că speranța moare penultima”
Ion Iliescu vorbește de ziua sa despre traseismul politic și glumele pe seama vârstei sale: ”Știu că Internetul e plin de meme-uri cu mine, cum că speranța moare penultima”
Fostul președinte al României, Ion Iliescu, care a împlinit 94 de ani duminică, 3 martie, a vorbit în podcastul fostului ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu, despre cum primește glumele la...
Nicolae Ciucă: "În momentul în care Republica Moldova va deveni membru cu drepturi depline al UE, atunci vom fi cu adevărat uniţi"
Nicolae Ciucă: "În momentul în care Republica Moldova va deveni membru cu drepturi depline al UE, atunci vom fi cu adevărat uniţi"
Președintele Senatului Nicolae Ciucă a declarat, cu ocazia vizitei la Chișinău, că în momentul în care Republica Moldova va adera la Uniunea Europeană, atunci se poate vorbi despre o unire...
#Gheorghe Stefan bani Blaga, #Gheorghe Stefan bani finantare PDL, #Gheorghe Stefan Blaga bani finantare campanie , #stiri Gheorghe Stefan