Despre Gheorghe Udriste

Gheorghe Udriste s-a nascut la 6 octombrie 1947 la Turceni, judetul Gorj. Este casatorit cu Adriana Udriste din anul 1972. Impreuna au un fiu, Horatiu Cosmin, nascut in anul 1973, de profesie medic militar rezident, este casatorit si are la randul sau doi fii, Rares Andrei si Fabius Dimitrie.

Educatie si Cariera

Si-a desavarsit studiile primare si elementare in localitatea natala. In anul 1961 intra prin examen la liceul din Filiasi, judetul Dolj, iar in anul 1965, la absolvire, primeste diploma de maturitate.

Dupa absolvirea liceului, in perioada 1965-1966 profeseaza ca profesor suplinitor de matematica la scolile generale din localitatile Plopsor si Stramba Jiu din judetul Gorj.

Intre anii 1966 si 1968 satisface stagiul militar. Dupa trecerea in rezerva, in perioada martie-septembrie 1968, lucreaza ca functionar tehnic in cadrul Directiei de Drumuri si Poduri Gorj, lotul Tantareni.

In anul 1968, intra prin concurs la facultatea de Energetica din cadrul Institutului Politehnic Bucuresti, iar in anul 1973 devine inginer si in baza dispozitiei de repartizare se angajeaza la Institutul de Cercetari Energetice (ICENERG, ulterior denumit ICEMENERG) ca inginer si ulterior, cercetator stiintific principal pana in anul 1978.

Din 1978 se transfera la Intreprinderea de Exploatare a metroului Bucuresti (astazi Metrorex) unde ocupa diverse functii de conducere, inclusiv pe cea de director general al METROREX Bucuresti (1997 – 2001).

In 1995 a absolvit cursul postuniversitar “Managementul in transporturi”, iar in anul 2008, cursul de specializare “Managementul institutiilor publice”.

Realizari in calitate de director Metrorex

In calitate de director general al metroului bucurestean, Gheorghe Udriste a contribuit la:

- negocierea si contractarea in anul 1993 a unui credit in valoare de 10 milioane EURO cu Banca Europeana de Investitii ce a fost utilizat pentru:

• Modernizarea instalatiilor de telemecanica energetica si de trafic pe Magistrala 1 si 3 a metroului; • Finalizarea lucrarilor la statia de metrou Gorjului – Nava 2 (lucrare pusa in functiune in anul 1998); • Achizitia de echipamente destinate asigurarii sigurantei circulatiei, imbunatatirii conditiilor de exploatare sau a confortului calatorilor: strung pentru bandaje, escalatoare, cantare electronice, instalatii de protectie la patinare-antiblocare, contacte de impamantare, instalatii de aer conditionat pentru cabina REM, roti elastice, subansamble si accesorii pentru escalatoare, sistem de prindere elastica a caii, intrerupatoare ultrarapide, dispozitiv detectare scurtcircuite, sina noua pentru cale ferata, sistem multicanal de inregistrare, angrenaj reductor, utilaje pentru salubrizare.

- negocierea si contractarea in anul 1997 a unui credit in valoare de 100 milioane EURO cu Banca Europeana de Investitii ce a fost utilizat pentru:

• Extinderea liniei de metrou Gara de Nord – 1 Mai; • Finalizarea lucrarilor de constructie pentru conservarea infrastructurii existente la Linia 4 intre 1 Mai – Zarea (2,6 km lungime); • Achizitia a 18 trenuri noi de metrou generatie noua, in conditiile asamblarii si montajului acestora la S.C. Electroputere SA Craiova; • Compatibilizarea instalatiilor fixe.

- negocierea si contractarea in anul 2000 a unui nou credit in valoare de 115 milioane EURO cu Banca Europeana de Investitii pentru a fi utilizat la:

• Finalizarea lucrarilor de constructie pentru conservarea infrastructurii existente de la Nicolae Grigorescu la Linia de Centura; • Modernizarea a 60 de trenuri (360 vagoane de metrou) din parcul de material rulant existent, componenta care ulterior a fost renegociata, rezultand doua noi componente:   - Achizitia a 20 de trenuri noi de metrou si  - Compatibilizarea instalatiilor fixe pentru introducerea in circulatie a trenurilor noi de metrou pe Magistralele 1, 3 si Tronsonul de Legatura, inclusiv modernizarea atelierelor de mentenanta a trenurilor de metrou.

A fost membru al Comitetului Director care a coordonat elaborarea de catre Japan International Cooperation Agency (JICA) a « Studiului Complex asupra transportului urban in orasul Bucuresti si aria sa metropolitana », pe scurt celebrul studiu JICA ce a fost aprobat de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti in toamna anului 2000 si care a stat la baza initierii principalelor proiecte de dezvoltare si modernizare a infrastructurii capitalei.

  

In 2001 devine director general al Directiei Transporturi, Drumuri si Siguranta Circulatiei

Din anul 2001, Gheorghe Udriste a ocupat functia de director general al Directiei Transporturi, Drumuri si Siguranta Circulatiei, iar ulterior, din anul 2007, a ocupat functia de director general al Directiei Generale de Infrastructura si Servicii Publice din Primaria Municipiului Bucuresti.

Principalele proiecte derulate in perioada 2001-2008 la a caror implementare a contribuit:

- Master Planul de transport urban – JICA, care a stat la baza contractarii de la Banca Europeana de Investitii in toamna anului 2000, de catre Primarul General al Municipiului Bucuresti a unui credit in valoare de 110 milioane USD, garantat de Guvernul Romaniei, pentru modernizarea si dezvoltarea infrastructurii de transport a Municipiului Bucuresti cu cele cinci componente initiale :

• Proiectul de reabilitare a 40 de strazi si sectiuni de strazi • Contorizarea consumatorilor casnici de apa si caldura, locatari a 15.000 scari de bloc • Pasajul denivelat suprateran Basarab • Amenajare parking Gara de Nord • Modernizare 135 tramvaie din dotarea RATB

Doar primele doua componente ale proiectului au fost implementate cu succes intrucat ulterior contractarii creditului, in anul 2002, Consiliul General al Municipiului Bucuresti din acea perioada a anulat o parte a creditului si intreruperea procesului de implementare a trei din cele cinci proiecte:

• Pasaj denivelat suprateran Basarab ; • Amenajare parking Gara de Nord ; • Modernizare 135 tramvaie din dotarea RATB, propunand Guvernului Romaniei anularea a 70 milioane USD din creditul acordat de Banca Europeana de Investitii.

Guvernul Romaniei a solicitat Bancii Europene de Investitii diminuarea creditului de la suma de 110 milioane USD, la suma de 40 milioane USD.

In anul 2004, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat printr-o noua hotarare realizarea Pasajului denivelat suprateran Basarab, dar de aceasta data cu finantare de la bugetul local al Municipiului Bucuresti.

Constructia pasajului denivelat suprateran Basarab a inceput in luna noiembrie 2006 in prezenta Presedintelui Romaniei si avea sa marcheze inceputul dezvoltarii moderne a Municipiului Bucuresti.

- coordonarea colectivului care a pregatit « Programul Multisector pentru Municipiul Bucuresti » si care ulterior a stat la baza incheierii Contractului de finantare cu BERD in valoare de 51,5 milioane EURO, utilizat pentru :

• reabilitarea Zonei Istorice; • proiectul privind managementul traficului; • reabilitarea si modernizarea punctelor termice RADET.

- coordonarea colectivului care a pregatit Programul de reabilitare al scolilor din Municipiul Bucuresti si care, ulterior, a stat la baza incheierii Contractului de Finantare cu Banca Europeana de Investitii, in valoare de 112 milioane Euro;

- coordonarea Unitatilor de Implementare a Proiectelor privind Infrastructura urbana in Municipiul Bucuresti cu finantare de la Banca Europeana de Investitii;

- coordonarea proiectelor de modernizare a infrastructurii liniilor de tramvai si a celor privind achizitia de mijloace de transport (autobuze si troleibuze) pentru RATB;

- coordonarea proiectelor de modernizare a infrastructurii stradale (linii de tramvai si strazi din Municipiul Bucuresti);

- coordonarea colectivelor de lucru pentru: • elaborarea noului Plan General pentru Transportul Urban in Municipiul Bucuresti (2007-2027); • elaborarea Strategiei de Parcari pentru Muncipiul Bucuresti;

- coordonarea proiectului privind reconstructia Stadionului Lia Manoliu;

- coordonarea proiectului privind elaborarea Studiului de fezabilitate pentru Legatura retelei de metrou a Municipiului Bucuresti cu Aeroportul International Henri Coanda – Otopeni.

- co-presedinte al Comitetului Director in cadrul “Proiectului de restructurare a sectorului transporturi” (imprumut BIRD), Componenta transport urban – Metrorex, in valoare de 1 milion USD, acordat pentru realizarea studiilor de asistenta tehnica privind:

• Infiintarea Autoritatii Metropolitane de Transport Bucuresti; • Masuri pe termen scurt menite sa imbunatateasca eficienta si eficacitatea Metrorex; • Extinderea serviciilor Metrorex in cadrul strategiei de transport public din Bucuresti si program de investitii; • Auditul Proiectului

In iulie 2008, Gheorghe Udriste demisioneaza din functia de director general al Directiei Infrastructura si Utilitati Publice din cadrul Primariei Capitalei.

In 2009 revine in functia de director general al Metrorex

Din februarie 2009, Gheorghe Udriste revine in functia de director general al Metrorex, perioada in care:

- se finalizeaza lucrarile si se pune in functiune la intreaga capacitate tronsonul de metrou Nicolae Grigorescu – Linia de Centura;

- initiaza proiectul privind schimbarea denumirii a sapte statii de metrou: Industriilor devine Preciziei, Armata Poporului devine Lujerului, Semanatoarea devine Petrache Poenaru, IMGB devine Dimitrie Leonida, Depoul IMGB devine Berceni, Policolor devine Nicolae Teclu, Linia de Centura devine Anghel Saligny.

- coordoneaza actiunile privind preluarea de catre Ministerul Transporturilor si Infrastructurii si Metrorex (in calitate de Agentie de implementare) a Proiectului privind Legatura retelei de metrou a Municipiului Bucuresti cu Aeroportul International Henri Coanda – Otopeni;

- se contracteaza prin Ministerul Transporturilor si Infrastructurii si Ministerul Finantelor Publice un credit de la Banca Europeana de Investitii in valoare de 395 milioane Euro garantat de Guvernul Romaniei pentru executia Liniei 5 de metrou: Drumul Taberei – Pantelimon, tronson Drumul Taberei – Universitate, precum si un credit de la Guvernul Japoniei – JICA, in valoare de cca. 320 milioane Euro pentru executia Proiectului privind Legatura retelei de metrou a Municipiului Bucuresti cu Aeroportul International Henri Coanda – Otopeni;

- initiaza noi studii de fezabilitate pentru extinderea retelei de metrou a Municipiului Bucuresti: • Linia 4 de metrou, tronson Gara de Nord – Gara Progresu • Linia 4 de metrou, tronson Parc Bazilescu – Lac Straulesti • Linia 7 de metrou, Alexandriei – Piata Unirii – Obor – Colentina – Voluntari • Extinderea Liniei 2 de metrou, Berceni – Pipera, pe tronsonul Pipera – Petricani – Soseaua Pipera - Tunari • Extinderea Liniei 3 pe tronsonul Pacii – Zona comerciala de vest – A1

Gheorghe Udriste
Gheorghe Udriste

Data nasterii: 06.10.1947

Cariera:  director general al Metrorex, director al Directiei Transporturi din Primaria Capitalei

Evenimente importante:  demisia din functia de director al Directiei Transporturi din Primaria Capitalei

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Gheorghe Udriste, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.