Gheorghe Zamfir: Romanii devenisera niste viermi sociali in timpul comunismului
Gheorghe Zamfir / stiri Gheorghe Zamfir
Maestrul Gheorghe Zamfir este de parere ca romanii devenisera, in timpul comunismului, o clasa de "viermi sociali", carora li se dirijau miscarile si gandirea. "S-au creat in psihologia ultimilor 50 de ani ai romanilor niste blocaje, care au fost atat de ermetice si atat de dureroase, ca niste chingi de otel, care au strans spiritul, ...
Gheorghe Zamfir se casatoreste cu iubita de 26 de ani
Duminica, 05 Septembrie 2010, ora 10:32 - Gheorghe Zamfir se casatoreste cu iubita de 26 de ani
Gheorghe Zamfir / stiri Gheorghe Zamfir
Artistul Gheorghe Zamfir, de 69 de ani, se pregateste sa isi oficializeze relatia cu iubita lui Nicoleta Beca, de 26 de ani, iar nunta o va face in 2011, in Republica Moldova, dar va face o...

Despre Gheorghe Zamfir

Gheorghe Zamfir, cunoscut drept Regele Naiului, s-a nascut la Gaesti, pe 6 aprilie 1941. A manifestat simturi muzicale inca din copilarie, cand este atras de muzica lautarilor, una din dorintele sale cele mai arzatoare fiind sa cante la acordeon cu taraful de tigani.

La varsta de 14 ani, tatal sau il inscrie la Liceul de Muzica Dinu Lipatti, cu intentia de a studiaacordeonul, dar este acceptat la clasa de nai. Dupa bacalaureat, se inscrie la Conservatorul de Muzica Ciprian Porumbescu din Bucuresti, pe care il absolva cu o dubla specializare, in Pedagogie, si in Dirijorat pentru cor si orchestra.

Doctoratul si l-a dat in 2005, cand a obtinut calificativul summa cum laude pentru teza intitulata Naiul - geneza, evolutie si semnificatie, coordonata de profesorul universitar Gheorghe Oprea.

In cei peste 50 de ani de cariera, Gheorghe Zamfir creeaza peste 300 de lucrari in stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental si simfonic. Este castigatorul a 120 de discuri de aur si platina, si are peste 120 de milioane de albume vandute. Este singurul artist european care a castigat doua discuri de aur in SUA si singurul artist roman care a castigat un disc de aur in Ungaria.

In paralel cu activitatea concertistica, Gheorghe Zamfir a colaborat la coloane sonore ale mai multor filme, cum ar fi celebrul "A fost odata in America", al regizorului Sergio Leone. De asemenea, pe coloana sonora a filmului "Kill Bill", semnat de Quentin Tarantino, Gheorghe Zamfir este prezent cu "The Lonely Shepherd".

Link-uri utile:

Gheorghe Zamfir
Gheorghe Zamfir

Data nasterii: 6 aprilie 1941

Cariera:  muzician, compozitor, vituoz

Evenimente importante:  singurul artist roman care a castigat un disc de aur in Ungaria

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Gheorghe Zamfir, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.