Gibraltarul a fost recunoscut oficial ca oraș britanic. Eroarea care a întârziat obținerea statutului cu 180 de ani

Luni, 29 August 2022, ora 16:38
4826 citiri
Gibraltarul a fost recunoscut oficial ca oraș britanic. Eroarea care a întârziat obținerea statutului cu 180 de ani
Gibraltarul primise statutul de oraș încă din 1842 FOTO Pixabay

Gibraltarul a fost inclus oficial pe lista oraşelor britanice luni, 29 august, relatează Reuters.

Decizia a fost luată la 180 de ani după ce acest statut, care îi fusese deja acordat de Regina Victoria, a fost trecut cu vederea din cauza unei erori administrative.

Acest teritoriu britanic de peste mări încercase să devină în mod oficial un oraş în prima parte a acestui an cu ocazia festivităţilor ocazionate de Jubileul de Platină al reginei Elisabeta a II-a, însă o serie de cercetări realizate la Arhivele Naţionale au dezvăluit că statutul de oraş îi fusese deja atribuit încă din anul 1842.

Guvernul din Marea Britanie a anunțat că Gibraltarul a fost omis de pe listele oficiale după ce a primit titlul de la Regina Victoria, însă nu se știe ce s-a întâmplat mai departe.

”E minunat să vedem că această recunoaştere oficială a fost acordată oraşului Gibraltar, o recompensă uriaşă pentru istoria sa bogată şi dinamismul său”, a declarat prim-ministrul britanic, Boris Johnson.

”Această recunoaştere oficială reafirmă statutul special pe care Gibraltar îl deţine în Regatul Majestăţii Sale şi simbolizează pe bună dreptate mândria pe care locuitorii din Gibraltar o resimt faţă de comunitatea lor şi de patrimoniul lor distinct”, a adăugat el.

Spania a cedat Marii Britanii acest avanpost important din punct de vedere strategic de la Marea Mediterană în 1713 după un război, însă cere de multă vreme ca Gibraltarul să îi fie retrocedat. În 2002, 99% dintre locuitorii cu drept de vot din Gibraltar au respins ideea ca Marea Britanie să împartă suveranitatea asupra acestui teritoriu cu Spania.

Statutul Gibraltarului şi felul în care ar trebui asigurată paza la frontiera cu Spania au reprezentat un punct de dispută după votul din 2016 prin care britanicii au decis ca ţara lor să părăsească Uniunea Europeană. Peninsula Gibraltar a fost exclusă din acordurile pentru Brexit negociate de Regatul Unit şi Uniunea Europeană.

Anumite aranjamente informale sunt însă în vigoare în acest teritoriu în perioada în care cele două tabere poartă negocieri privind Gibraltarul, a cărui populaţie a votat masiv în favoarea rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană la referendumul pentru Brexit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Accidente misterioase la uzinele de armament ale SUA și ale aliaților săi. Temeri de sabotaj din partea Rusiei
Accidente misterioase la uzinele de armament ale SUA și ale aliaților săi. Temeri de sabotaj din partea Rusiei
Un șir recent de accidente misterioase la fabricile de armament din SUA și Marea Britanie care au produs arme și echipamente pentru forțele ucrainene ce se apără în fața armatei lui Putin a...
Tabloul de Salvator Rosa, furat de la Oxford în urmă cu 4 ani, a fost recuperat în România VIDEO
Tabloul de Salvator Rosa, furat de la Oxford în urmă cu 4 ani, a fost recuperat în România VIDEO
Un tablou din secolul al XVII-lea, care a fost furat din galeria de artă a unei universităţi din Oxford în urmă cu mai bine de patru ani, a fost recuperat în România, anunţă BBC. Tabloul...
#Gibraltar, #oras britanic, #Marea Britanie, #regina Victoria , #Marea Britanie