Dincolo de isterie, Gica Popescu nu poate fi gratiat (Opinii)

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Luni, 10 Martie 2014, ora 23:45
7380 citiri
Dincolo de isterie, Gica Popescu nu poate fi gratiat (Opinii)

Trimiterea dupa gratii a lui Gica Popescu, condamnat definitiv in Dosarul Transferurilor la 3 ani, o luna si 10 zile de inchisoare a provocat o adevarata isterie in societatea romaneasca, tot mai multe voci sustinand, pe tonuri tot mai ridicate, ideea gratierii fostului fotbalist.

Mai putini, insa la fel de vehementi, sunt cei care sustin ca, dimpotriva, gratierea unui infractor abia condamnat ar transmite un mesaj cum nu se poate mai prost pentru Justitie, care Justitie da primele semne ca incepe sa lucreze asa cum trebuie s-o faca o putere a statului.

Dezbaterea aceasta se poarta pe un ton extrem de emotional, argumentele folosite fiind, de cele mai multe ori, paralele cu cadrul legislativ.

Gica Popescu nu poate fi gratiat, obiectiv vorbind, dintr-un singur motiv - desi a fost condamnat, el nu si-a recunoscut niciodata vina.

Ori, daca vorbim de gratiere, trebuie sa stim ce inseamna. Iar asta o aflam cel mai simplu din lege, care spune ca "gratierea este masura de clementa". Si ce inseamna clementa? Pai, potrivit Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, ca sa nu avem discutii asupra proprietatii termenilor, inseamna iertare. Dar cum poti ierta pe cineva care nu vrea sa-si recunoasca greseala?

In putinele declaratii pe care le-a dat de-a lungul vremii despre Dosarul Transferurilor, Gica Popescu si-a sustinut intotdeauna nevinovatia.

"Nimeni nu stie mai bine ca mine cum stau lucrurile, in momentul in care te simti nevinovat, ai o anumita incredere. Stiind ca sunt nevinovat, nu pot decat sa merg mai departe", sustinea Popescu intr-un interviu acordat in iulie 2013, dupa ce ICCJ casase prima hotarare de condamnare dictata de Curtea de Apel Bucuresti.

Declaratii despre "nevinovatia" sa au mai fost date si in cadrul unei emisiuni televizate, in care Popescu marturisea cat de greu i-a fost sa le explice copiilor sai sentinta instantei de apel.

Nu a platit prejudiciul

O dovada clara a faptului ca Gica Popescu nu si-a recunoscut vinovatia este ca acesta nu a platit Fiscului decat o mica parte din sumele imputate.

Asa cum a explicat chiar fostul sef al ANAF, Sebastian Bodu, in momentul in care institutia a demarat cercetarile in cazurile unor transferuri iar fostul fotbalist a realizat ca este un lucru serios, s-a prezentat singur la sediul Fiscului cu "o sacosa plina cu bani".

Dar acea suma de bani a acoperit doar o parte a prejudiciului, cea recunoscuta de Popescu. Cea nerecunoscuta este mult mai mare si nu a fost achitata, Curtea de Apel Bucuresti dispunand confiscarea banilor dupa cum urmeaza: 75 de mii de dolari in contul unui transfer descoperit in neregula si un milion de dolari in contul celui de-al doilea.

In acest ultim caz, Popescu a achitat la Fisc 410.000 de dolari, mai putin de jumatate din prejudiciu.

Recapituland, avem un fost urias fotbalist, un om discret, care a fost condamnat pentru infractiuni grave (evaziune fiscala si spalare de bani). El nu si-a recunoscut nici pana acum faptele si nu a achitat prejudiciul imputat. Si, totusi, o buna parte din societate, isterizata din nimic, il vrea in libertate.

Iar ca sa nu ne pierdem perspectiva obiectiva, ne aducem aminte ca gratierea inseamna iertare. Iertare a unei greseli. O greseala pe care cel care a gresit nu vrea s-o recunoasca. Un cerc vicios din care nu putem iesi.

Dar sa admitem ca si in aceste conditii, Gica Popescu ar putea fi gratiat printr-un gest de o "cosmica bunavointa". Cum vom privi Justitia stiind ca un om care, e drept, a adus un mare plus de imagine Romaniei, dar care refuza sa recunoasca infractiuni pentru care a fost condamnat, iese din puscarie? Cum vor primi cele doua judecatoare care au analizat mii, poate zeci de mii de file de dosar, care au ascultat ore intregi depozitii ale martorilor si inculpatilor, punerea in libertate a unui om despre care ele au decis, prin puterea cu care au fost investite de stat, ca trebuie sa mearga in spatele gratiilor?

In fine, merita sa subrezim o Justitie extrem de subreda, dar care da semne de inzdravenire, doar pentru Gica Popescu a fost un mare fotbalist?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Gica Popescu condamnat, #Gica Popescu gratiat, #gica popescu dosarul transferurilor , #DNA