Presa straina: Gica Popescu incearca sa curete noroiul care i s-a murdarit imaginea

Miercuri, 22 Iulie 2009, ora 19:34
1656 citiri
Presa straina: Gica Popescu incearca sa curete noroiul care i s-a murdarit imaginea
Foto: AP

Fostul capitan al echipei nationale si al Barcelonei, Gica Popescu, incearca sa-si curete in instanta imaginea murdarita cu noroiul presupuselor note pe care le-ar fi scris in calitate de colaborator al Securitatii, scrie miercuri presa straina.

"Fostul jucator al Romaniei, Gheorghe 'Gica' Popescu, a declarat, miercuri, ca isi va apara in continuare imaginea si va incerca sa clarifice situatia, mai ales dupa ce Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a anuntat, in cursul zilei de marti, ca fostul international roman Gica Popescu nu a colaborat cu fosta Securitate si i-a retras acreditarea jurnalistului care a furnizat informatii despre dosarele fostilor fotbalisti", scrie AP, citata de USA Today.

Gica Popescu a adaugat ca "va da in judecata Adevarul si Gazeta Sporturilor si pe cativa reporteri" care s-au grabit sa dea verdictul ca a colaborat cu Securitatea. Totodata, agentia de presa subliniaza ca internationalul roman este hotarat sa-si apere reputatia cu orice pret: nu doar ca se va adresa justitiei, dar va sustine si o conferinta de presa, la Barcelona:

"Ma astept la alte surprize neplacute, la atacuri, dar eu duc mult, nu e placut ce se intampla, dar sunt pregatit in continuare. Voi incerca sa traduc documentul in patru limbi de circulatie internationala si sa-l pun la dispozitia agentiilor de presa straine pentru a face public adevarul. Urmatoarea conferinta de presa va fi organizata la Barcelona.

Ziarele au aruncat cu noroi peste munca mea de 25 de ani. In Spania toata presa a scris 4 zile. Am prieteni acolo, am casa in Spania, nu pot sa las lucrurile asa. Am fost condamnat, acuzat si impuscat. Voi face o conferinta de presa la Barcelona si sa incerc sa repar din acest rau care mi s-a facut. Au scris ziare din Los Angeles, Thailanda, Argentina. Am condus vestiarul Barcelonei, cu 17 international. Nu voi lasa ca cei 120.000 de oameni care veneau la stadion sa creada ca am fost spion, asa cum a scris si presa internationala.

Pe 8 iulie am depus o plangere penala impotriva domnului Bumbes. Voi chema in instanta si cele doua publicatii - Adevarul si Gazeta Sporturilor. Pot sa-mi fac dreptate doar printr-un proces in instanta. Am muncit prea mult ca sa permit unele verdicte care sa-mi aduca daune mari de imagine. Oamenii trebuie sa stie ca vestiarul Barcelonei nu a fost condus de un spion. Imi voi cauta dreptatea in justitie!"

Cei de la Associated Press citeaza si concluzia oficiala a CNSAS, anuntata de Cazimir Ionescu: "Gica Popescu a dat note numai de bine. Nu a zis nimic de rau la adresa nimanui, ba chiar uneori a si aparat anumite persoane. Notele sale nu sunt de natura sa aduca atingere drepturilor omului".

Fostul atacant al Barcelonei, Gica Popescu, neaga ca ar fi fost informator al fostei Securitati, titreaza si Goal. Publicatia sportiva aminteste ca Adevarul anunta, in urma cu aproape o luna, pe baza unui material din arhivele CNSAS, de 32 de pagini, ca fostul international Gica Popescu a lucrat pentru Securitate intre 1986 - 1989 si ca are dosar penal de colaborator al Securitatii.

"Conform datelor din dosar, Popescu a fost recrutat la varsta de 19 ani pentru 'apararea si protectia componentilor echipei Universitatea Craiova. Pentru a preveni combaterea unor fapte negative se impune a crea o retea informativa cu posibilitati concrete in randul sportivilor. In vederea realizarii scopului propus am verificat mai multe persoane, rezultand a fi corespunzator numitul Popescu Gheorghe - zis Gica. Din modul sau de manifestare, cat si prin comportament, Popescu Gheorghe prezinta garantia unei colaborari sincere cu organele de securitate'", povesteste Goal.

In calitatea de informator, Gica Popescu, unul dintre cei mai iubiti jucatori ai Generatiei de Aur, numit conspirativ Petrescu, trebuia sa aduca informatii din meciurile echipei craiovene, mai ales din deplasarile din strainatate, iar Casa lui Popescu era folosita drept loc de intalniri secrete pentru ofiterii Securitatii, ironizeaza jurnalistii straini.

In cadrul unui interviu pentru The Telegraph, Popescu a explicat ca tot ce a facut pe timpul fostului dictator Nicolae Ceausescu a fost sa apere interesele Romaniei: "Eu am semnat doar o hartie pe care o semna toata lumea cand pleca in strainatate. Nu am semnat cu Securitatea, eu am fost persecutat de ei. Constiinta mea nu este clara, este foarte clara. Nu am informat pe nimeni".

Canadian Press scrie ca Gica Popescu a declarat din nou ca dezvaluirile au aparut in momentul in care el anuntase ca ar putea sa candideze din nou la presedintia Federatiei Romane de Fotbal: "Am fost atacat, acuzat si impuscat, s-a aruncat cu noroi in cariera mea. Voi traduce actul de la CNSAS in patru limbi si il voi da la toate agentiile de presa. Imi mentin decizia de a ma gandi foarte serios sa candidez la presedintia FRF!

Acest subiect a aparut acum, tocmai intr-o perioada in care, repet, eu am lasat voalat sa se inteleaga ca as avea intentia sa candidez pentru functia de presedinte al FRF. Spunand lucrul acest, eu nu acuz pe nimeni de la Federatie, dar sunt foarte multe intrebari pe care mi le pun".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Gica Popescu, #Popescu informator Securitate, #CNSAS decizie Popescu , #nationala