Gica Popescu a pierdut banderola Romaniei in ziua eliberarii

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 09:32
6344 citiri
Gica Popescu a pierdut banderola Romaniei in ziua eliberarii

Gica Popescu a fost eliberat conditionat miercuri, dupa un an si opt luni de inchisoare. La iesirea din penitenciar, fostul capitan a pierdut, simbolic, banderola de capitan al nationalei Romaniei.

"Baciul" este omul din fotbal cu cea mai buna imagine, atat pe plan intern cat mai ales pe cel extern, care are probleme cu legea si ajunge in spatele gratiilor. Condamnarea primita in martie 2014 a socat pe multi, insa nu i-a stirbit decat foarte putin din imaginea aproape imaculata pe care acesta o avea.

Cat timp s-a aflat in puscarie, nu putini au fost cei care au vorbit in continuare in termeni laudativi despre Popescu, acesta fiind profesionistul asteptat sa isi ispaseasca pedeapsa si sa revina reabilitat in fotbalul romanesc.

Gica are insa o mare problema morala, fortand termenul iesirii din penitenciar prin portita oferita de legislatie autorilor de ocazie. Potrivit instantei care i-a aprobat eliberarea el a "elaborat si publicat patru lucrari stiintifice in perioada septembrie 2014 - martie 2015, iar in prezent este in curs de redactare a unei alte lucrari".

In numai opt luni, fostul fotbalist a scris si publicat nu mai putin de patru carti, dupa cum urmeaza: "Abordari teoretice si practico-metodice ale predarii jocului de fotbal in centrele de copii si juniori din perspectiva interdisciplinara", "Consideratii privind optimizarea strategiei de promovare a jocului de fotbal la nivel scolar", "Fotbal pentru viitori fotbalisti profesionisti" si "Personalitatea sportivului".

La prima vedere lucrari de specialitate, izvorate din uriasa sa experienta in fotbal, aceste carti nu sunt de gasit pe nicaieri. Astfel, un profesor de sport din Onesti, de exemplu, care si-ar dori sa optimizeze strategia de promovare a jocului de fotbal la nivel scolar, nu poate beneficia de experienta fostului capitan al nationalei Romaniei.

Apoi, dupa fortarea eliberarii conditionate prin aceasta portita legislativa a cartilor scrise in detentie, Gica a renuntat la principiul reabilitarii dupa ispasirea pedepsei.

De ce spun asta? Ca orice om, Gica Popescu este si el supus greselii. Prin urmare, infractiunea comisa putea fi considerata, foarte usor, o greseala. Poate ca nu cunostea legile, poate ca a fost indus in eroare, poate ca a avut o ratacire de moment, se puteau gasi o multime de argumente similare. Omul a gresit, a recunoscut asta, a platit, iar acum revine in societate reabilitat.

Insa fortarea termenului eliberarii a facut ca el sa isi piarda acest drept in fata societatii.

Gica Popescu si noi toti stim ca el nu este scriitor si nici vreun teoritician al fotbalului. Cu toate astea, "Baciul" a scris si publicat intr-un ritm ametitor, singurul motiv fiind acela de a-si reduce cat mai mult perioada petrecuta in inchisoare. La nivel uman, nu e nimic de condamnat. Legea permite oricarui infractor sa isi reduca astfel pedeapsa si probabil ca oricine s-ar fi aflat in postura sa ar fi speculat acest vid legislativ.

Din punct de vedere moral lucrurile stau cu totul altfel. Daca Popescu si-ar fi descoperit in inchisoare cine stie ce veleitati artistice sau pur si simplu a facut o incercare de a-si mai spala din pacate contribuind la dezvoltarea comunitatii fotbalistice, atunci cartile lui erau macar disponibile in librarii, daca nu chiar donate celor care ar fi fost interesati de subiectele tratate, de la profesori de sport la antrenori de juniori sau manageri de scoli de fotbal.

Cartile acestea nu sunt insa disponibile, le cunoastem numai titlurile. Ceea ce ma face sa cred ca n-au fost publicate decat pentru a fi contorizate de judecatori in momentul analizarii cererii de eliberare conditionate.

Ori in aceasta situatie nu mai putem vorbi despre Popescu cel care a gresit si s-a reabilitat, ci vorbim despre Popescu cel care a comis o infractiune si apoi s-a folosit de toate tertipurile legale pentru a scapa cat mai ieftin!

Care este diferenta intre ce a facut Gica Popescu si ce fac alti infractori de drept comun care se insoara in puscarii, fac copii in puscarii sau se mutileaza, totul pentru a iesi cat mai repede din celula? Pe fond, nu exista nicio diferenta!

Iar in acest caz, Gica Popescu nu mai are autoritatea morala de a reveni in fotbal sau chiar in societate ca persoana pe deplin reabilitata.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Gica Popescu eliberat, #Gica Popescu carti inchisoare, #Gica Popescu iese inchisoare , #stiri Gica Popescu