Lucrul legat de Rosia Montana pentru care Gigel Stirbu isi pune mandatul in joc

Marti, 14 Ianuarie 2014, ora 14:03
2818 citiri
Lucrul legat de Rosia Montana pentru care Gigel Stirbu isi pune mandatul in joc

Ministrul Culturii, Gigel Stirbu, a declarat, marti, la Comisia de cultura a Senatului, ca Ministerul Culturii nu va fi de acord cu o exploatare miniera la Rosia Montana, pana cand nu va fi sigur ca patrimoniul cultural national din acea zona va fi protejat.

Membrii Comisiei pentru cultura si media din Senat au o intalnire, marti dimineata, cu ministrul Culturii, Gigel Stirbu. Scopul acestei intalniri este o prezentare a planurilor Ministerului Culturii pe anul in curs.

In acest context, Gigel Stirbu a spus ca a fost membru "in celebra comisie de la Rosia Montana" si nu si-a schimbat punctul de vedere pe care il avea la momentul respectiv.

Rosia Montana: Intelectuali importanti cer demisia ministrului Culturii

"Am spus-o si acolo ca, din punctul meu de vedere, pana nu suntem siguri ca acel patrimoniu national, cultural, din acea zona va fi recuperat sau va fi protejat, nu cred ca cineva din Ministerul Culturii va putea fi de acord cu o exploatare miniera din acea zona. Sunt convins ca, in momentul de fata, nu exista un pericol iminent vizavi de acel patrimoniu", a spus Gigel Stirbu.

El a precizat ca a intrat in posesia unui studiu care a fost comandat de Ministerul Culturii unor specialisti din Marea Britanie, privind posibilitatea ca Rosia Montana sa intre in patrimoniul universal UNESCO.

Gigel Stirbu a spus ca va pune la dispozitia membrilor Comisiei de cultura a Senatului acest studiu in urmatoarea perioada.

Bani contra avize la Rosia Montana: Cat promitea RMGC pentru Ministerul Culturii

"Nu sunt o persoana care sa ma opun dezvoltarii tarii, exploatarii resurselor, dar, ca ministru al Culturii, nu o sa fiu niciodata de acord - inclusiv prin punerea la dispozitie a mandatului meu - ca o particica de patrimoniu sa aiba de suferit din cauza unei interventii industriale", a spus Gigel Stirbu.

De asemenea, Gigel Stirbu a spus ca, daca se impune, Ministerul Culturii va organiza o dezbatere publica in urmatoarea perioada cu privire la subiectul Rosia Montana. El a mai spus ca a discutat deja cu reprezentanti ai domeniului patrimoniului, intre care si cu Sergiu Nistor, de la ICOMOS.

Citeste si:
Ce ar avea de pierdut coaliția dacă scoate UDMR-ul de la guvernare. Câtă nevoie reală este de maghiari
Ce ar avea de pierdut coaliția dacă scoate UDMR-ul de la guvernare. Câtă nevoie reală este de maghiari
În ultimele luni UDMR-ul a fost implicat în mai multe scandaluri care i-au determinat pe unii actori din PNL, dar și PSD scoaterea maghiarilor de la guvernare. Cu toate astea, liderii...
Românii vor beneficia și la iarnă de plafonarea și compensarea prețului la energie. Anunțul lui Nicolae Ciucă
Românii vor beneficia și la iarnă de plafonarea și compensarea prețului la energie. Anunțul lui Nicolae Ciucă
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat miercuri, 17 august, că măsurile de plafonare şi compensare a preţului la energie vor rămâne active ”în formula necesară protejării cetăţenilor şi...