Gigi Becali află pe 9 martie câți bani trebuie să îi plătească juristului de la Steaua. Colonelul Florin Talpan, la un pas să fie „strangulat cu cravata”

Sambata, 26 Februarie 2022, ora 03:13
5096 citiri
Gigi Becali află pe 9 martie câți bani trebuie să îi plătească juristului de la Steaua. Colonelul Florin Talpan, la un pas să fie „strangulat cu cravata”
Gigi Becali a fost acționat în judecată de către col. Florin Talpan (dreapta). FOTO: Ionuț Mureșan / Facebook

Conflictul civil dintre patronul FCSB Gigi Becali și juristul CSA Steaua, colonelul Florin Talpan se va tranșa pe data de 9 martie.

Secția Civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) va pronunța soluția definitivă în procesul având ca obiect acțiune în răspundere delictuală în care col. Florin Talpan îi cere despăgubiri de 30.000 de euro lui Becali, după ce acesta l-a insultat spunându-i, printre altele, că îl „ia la oi”.

Cinci ani a durat procesul civil dintre col. Florin Talpan și Gigi Becali. În acest timp dosarul a ajuns de la Tribunalul București la Curtea de Apel București, apoi la Înalta Curte, care a trimis cauza spre rejudecare.

Pe data de 23 februarie 2022, Înalta Curte de Casație și Justiție a judecat ultimul termen în faza de recurs și a rămas în pronunțare pentru data de 9 martie.

Curtea de Apel București a decis pe 7 septembrie 2020 să îl oblige pe Gigi Becali să-i plătească 5.000 de euro lui Florin Talpan, majorând cu 2.000 de euro cuantumul despăgubirilor acordate de instanța de fond.

Din motivarea decizie din apel, obținută de Ziare.com, rezultă că Florin Talpan și-a majorat pretențiile împotriva lui Gigi Becali la 30.000 de euro.

Col. Florin Talpan amenințat cu moartea de fanii lui Becali

„Arată că din înscrisurile de la dosar rezultă jignirile aduse respectiv `T( - n.r. Talpan), lasă că nu îl jignesc, nu a făc ut nimic în viața vieții lui`, `Pe T. îl iau și-1 duc la oi, să pască oile`, `Du-te domnule de aici, habar nu are de nicio lege, nu știe de capul lui nimic`, `T. ăsta e nebun, asta e părerea mea, `Dacă aveam eu fanii lui Dinamo îl ascundeau`, `Dacă pui mintea lui T. la un câine, turbează câinele`, acesta afirmații au fost făcute de pârât (n.r. – Gigi Becali) și la momentul administrării interogatoriului la instanța de fond. Fapta prin care pârâtul prin discursuri instigă la ură, la răzbunare, la dispariția sa fizică și din armată, din care rezultă un al doilea prejudiciul atât pentru el cât și pentru familia sa, moral cât și prin amenințările de pe Facebook, caricaturile de pe internet, filme cu înmormântarea sa, toate acestea au scopul să-l distrugă moral, psihic și să-l terorizeze, ca să nu mai poate apăra interesele Clubului Sportiv al Armatei Steaua și pentru a renunța. Menționează (n.r. – Florin talpan) că i s-au întâmplat multe lucruri urâte, cum ar fi faptul că într-o seară se întorcea de la serviciu, fiind în uniforma militară, a fost oprit de doi bărbați și practic au vrut să-l stranguleze cu cravata, lucruri care i se întâmplă și în continuare și care nu credea că i se pot întâmpla. Arată că cei doi bărbați – care l-au oprit și au vrut să-l stranguleze – i-au spus că în cazul în care nu îl lasă în pace pe pârât îl vor ucide”, se arată în documentul citat.

Judecătorii de la Curtea de Apel București i-au dat dreptate până la un punct lui Florin Talpan, mai puțin în ceea ce privește cuantumul despăgubirilor.

„La stabilirea despăgubirilor trebuie avut în vedere atât statutul reclamantului (militar de carieră cu merite recunoscute, profesie care în sine presupune un înalt grad de conștiință a onoarei și se bucură de recunoaștere publică a demnității), cât și statutul pârâtului (persoană care activează în domeniul politic și în domeniul fotbalului, cu statut financiar superior și cu luări de poziție mediatizate în diferite domenii, care se bucură de influență asupra unei anumite categorii de public), modalitatea concretă de săvârșire a faptelor imputate (atât tonul folosit de pârât, cât și afirmațiile în sine), precum și faptul că, fără a constitui pentru reclamant o îmbogățire fără justă cauză, însă nici pentru pârât o sancțiune lipsită de relevanță pecuniară, despăgubirile trebuie să reprezinte o satisfacție echitabilă și să fie proporționale cu fapta săvârșită”, notau judecătorii.

De ce nu a obținut juristul CSA 30.000 de euro de la Becali

Magistrații au arătat că afirmațiile lui Gigi Becali la adresa lui Florin Talpan au fost grave, însă suma de 30.000 de euro solicitată de reclamant este disproporționată în raport cu acestea.

„Prin urmare, afirmații de genul `nu e în apele lui`, `nebun și lacom` (referiri la starea mentală), `habar nu are de nicio lege, nu știe de capul lui nimic`, `n-a făcut nimic în viața vieții lui`, `în viața lui n-a pus o cărămidă, nimic` (referire la competența profesională), `încearcă un fel de mineriadă pentru Steaua` (referire la un eveniment istoric nefericit, marcat de violență și manipulare, cu conotații extrem de negative pentru cei cărora le e atribuit prin comparație), `mergeți și stați la șprițuri pe instituții de stat, că nimica nu faceți` (referire improprie pentru un cadru militar), `mârțoagă` (apelativ jignitor) impun în raport de criteriile menționate majorarea cuantumului despăgubirilor. Astfel, reevaluând prin prisma caracterului repetitiv al declarațiilor pârâtului, a faptului că prin natura profesiei de militar reclamantul are un simț al onoarei și reputației mult mai crescut decât al unei persoane medii, precum și prin prisma practicii judiciare inclusiv la nivel european, suma de 3.000 de euro nu satisface principiul reparării integrale a prejudiciului de imagine suferit de reclamant. În mod evident, suma pretinsă prin cererea de chemare în judecată reprezintă o sumă exagerată, asemenea despăgubiri fiind acordate pentru fapte mult mai grave sau care aduc atingere unor altfel de drepturi fundamentale ale omului. Curtea va aprecia că majorarea la suma de 5.000 de euro corespunde unor criterii decente, nu conduce la o îmbogățire disproporționată cu fapta apelantului, reprezintă o sancțiune suficientă a comportamentului apelantului”, arată Curtea de Apel București în motivare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pleacă vedeta FCSB după câștigarea titlului? Gigi Becali a dat verdictul
Pleacă vedeta FCSB după câștigarea titlului? Gigi Becali a dat verdictul
FCSB poate fi campioană la finalul acestui sezon având un avans considerabil față de rivale, din play-off mai fiind de disputat încă cinci etape. FCSB are 11 puncte avans față de locul 2....
Gigi Becali anunță o adevărată revoluție la FCSB. Câți jucători va aduce patronul echipei și câți Meme Stoica
Gigi Becali anunță o adevărată revoluție la FCSB. Câți jucători va aduce patronul echipei și câți Meme Stoica
Gigi Becali a anunțat noua sa strategie în materie de transferuri la club după ce va câștiga campionatul. FCSB este aproape campioană dar patronul FCSB vrea să ajungă în grupele Ligii...
#Gigi Becali conflict Armata, #CSA Steaua, #FCSB, #Florin Talpan proces Becali, #despagubiri , #Steaua