Primul proiect major al noului guvern italian condus de Giorgia Meloni. Lucrările la podul dintre Sicilia și Italia continentală vor fi reluate

Marti, 22 Noiembrie 2022, ora 07:33
2606 citiri
Primul proiect major al noului guvern italian condus de Giorgia Meloni. Lucrările la podul dintre Sicilia și Italia continentală vor fi reluate
Guvernul condus de meloni guvernul a aprobat reluarea lucrărilor FOTO Twitter

Șantierul faraonic al podului peste Strâmtoarea Messina, care leagă Sicilia de Italia continentală, abandonat în 2011 de executivul lui Silvio Berlusconi, ar urma să fie redeschis prin decizia noului guvern de la Roma condus de Giorgia Meloni.

La iniţiativa ministrului transporturilor şi infrastructurii, Matteo Salvini, guvernul a aprobat luni seară reactivarea companiei Stretto di Messina (Strâmtoarea Messina), însărcinată cu realizarea proiectului şi pusă în lichidare în 2013.

"Nu este o infrastructură siciliană sau calabreză", acest pod "poate şi trebuie să fie o bijuterie la nivel planetar", a declarat Matteo Salvini miercuri într-o conferinţă online dedicată acestui subiect.

"Tehnic, nu va fi uşor, trebuie revizuit planul economic şi financiar, iar proiectul actualizat", a spus el, estimând că lucrările ar putea începe în doi ani.

Printre opţiunile de pe masă, liderul Ligii (anti-imigraţie) a citat reluarea vechiului proiect sau lansarea unei noi cereri de ofertă.

Parlamentul italian a votat în octombrie 2011 o moţiune care a pus capăt finanţării publice de 1,77 miliarde de euro pentru şantierul controversat al podului.

Guvernul Berlusconi, confruntat cu o criză financiară care l-a forţat să adopte măsuri draconice de austeritate, a fost de acord cu acest vot.

Acest pod, cu un cost estimat de 6 miliarde de euro, urma să aibă aproape 3,7 km lungime, la o înălţime de 64 de metri deasupra mării.

În octombrie 2011, Comisia Europeană a exclus acest pod din lucrările considerate prioritare şi strategice pentru dezvoltarea transporturilor în UE.

Ideea de a lega Sicilia de restul continentului este veche de zeci de ani, dar ea se chinuie să găsească o soluţie viabilă.

Proiectul podului a fost relansat de guvernul anterior Berlusconi ales în 2001, apoi anulat de guvernul de centru-stânga al lui Romano Prodi în 2006.

Grupul italian de construcţii Webuild (ex-Salini Impregilo) a câştigat în 2005 licitaţia pentru a fi antreprenorul principal al şantierului cu un deviz de 3,9 miliarde de euro, înainte de a vedea proiectul îngropat.

În octombrie 2005, Comisia Europeană a iniţiat o procedură împotriva Italiei, acuzând-o în special că nu a efectuat "analiza de impact asupra mediului" a construcţiei podului pentru cele aproximativ 300 de specii de păsări sălbatice prezente în strâmtoare.

Geologii avertizaseră cu privire la vulnerabilitatea podului în faţa activităţii seismice semnificative din această regiune, reaminteşte AFP.

Citește și:
Se lucrează intens pe Transalpina de Apuseni. 43 de kilometri din șoseaua spectaculoasă, gata în 2023 FOTO
Se lucrează intens pe Transalpina de Apuseni. 43 de kilometri din șoseaua spectaculoasă, gata în 2023 FOTO
Antreprenorul lucrează intens pe lotul 1 al DJ 107I – Transalpina de Apuseni, unul dintre cele mai spectaculoase drumuri montane din Transilvania. Reprezentanții Consiliului Județean Alba...
Circulația rutieră peste Olt între localitățile vâlcene Drăgășani și Pogani, închisă complet. Care sunt rutele alternative
Circulația rutieră peste Olt între localitățile vâlcene Drăgășani și Pogani, închisă complet. Care sunt rutele alternative
Circulaţia pe podul peste Olt situat pe DN 67B, între Drăgăşani şi Poganu, unde trotuarul s-a prăbuşit, va fi închisă complet începând de marţi seară. Şoferii au la dispoziţie rute...
#giorgia meloni, #reluare, #lucrari, #pod, #sicilia , #Italia