140 de ani de la inaugurarea primei cai ferate Giurgiu-Bucuresti

   

Prima locomotiva cu aburi care a circulat pe ruta feroviara Bucuresti - Filaret - Giurgiu a putut fi vazuta cu ocazia aniversarii a 140 de ani de la inaugurarea primei cai ferate din Principatele Unite in fotografiile expuse la muzeul din incinta garii Giurgiu.

'In urma cu 15 ani de zile, cand sarbatoream implinirea a 125 de ani de la inaugurarea primei cai ferate din vechiul regat, locomotiva Calugareni 43, o bijuterie fabricata in Canada, a sosit in gara Giurgiu transportand in vagoane actori imbracati in costume de epoca. Astazi locomotiva se afla in stare de conservare si speram ca va mai putea circula pe rutele istorice din Giurgiu', a declarat, cu aceasta ocazie, reprezentantul Regionalei de Cai Ferate Brasov, Radu Bellu, sosit la Giurgiu pentru acest eveniment.

Prima cale ferata Bucuresti - Filaret - Giurgiu a fost inaugurata la 31 octombrie 1869, cand primul tren a sosit la Giurgiu la orele 12:15 dupa ce a parcurs 67 de kilometri cu o viteza de 44,8 kilometri la ora. In trecut, calatorii soseau in Gara Giurgiu cu trenul, dupa care erau transportati cu trasurile in port, de unde luau bacul spre Bulgaria si apoi calatoreau spre Varna sau pana la Constantinopole. Vineri, cu ocazia aniversarii a 140 de ani de la inaugurarea primei cai ferate din vechiul regat, in gara Giurgiu nu a sosit niciun tren, iar calatorii care se deplaseaza cu trenul intre Giurgiu si Bucuresti sunt nevoiti sa ocoleasca prin Videle din cauza podului feroviar de la Gradistea rupt in urma inundatiilor de acum cativa ani.

Programul aniversarii a continuat la Ateneul Nicolae Balanescu din municipiul Giurgiu, unde au avut loc alocutiuni ale invitatilor si au fost inmanate de catre Primaria municipiului Giurgiu diplome si monede aniversare. La eveniment au participat viceprimarii Constantin Preda si Liviu Clejan, secretarul Primariei municipiului Giurgiu, Petre Rosu, si o serie de invitati de la institutiile din oras si din cadrul CFR.
Sambata, 31 Octombrie 2009, ora 13:55
Sursa: AGERPRES
Cele mai citite stiri
GIURGIU - LA UN PAS DE "ZONA VERDE": RATA DE INCIDENEsA COVID - 1,52
10 noi infectari, 42 de pacienti vindecati, 41 de teste si o rata de incidenta de 1,52 - sunt datele ...
ACUM. Panica in municipiul Giurgiu. Un autoturism a intrat intr-o teava de gaze de langa un bloc! (FOTO)
Este panica pe strazile de langa Scoala nr.8 "Academician Marin Voiculescu", din Giurgiu, dupa ce un ...
DE CE FUNCEsIONEAZA DOAR 4 DIN CELE 11 CENTRE DE VACCINARE DIN JUDEEs? PREFECTURA EXPLICA...
Ca urmare a unor atacuri aparute in mediul online, prin care conducerea Prefecturii era acuzata de ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor