Avertisment pentru toți utilizatorii Gmail: escrocheria „devastatoare” care fură date bancare și informații sensibile

Marti, 18 Februarie 2025, ora 19:27
68404 citiri
Avertisment pentru toți utilizatorii Gmail: escrocheria „devastatoare” care fură date bancare și informații sensibile
Toți cei 1,8 miliarde de utilizatori Gmail au primit un „cod roșu” de avertizare FOTO Pixabay

Toți cei 1,8 miliarde de utilizatori Gmail au primit un „cod roșu” de avertizare cu privire la o escrocherie care permite hackerilor să obțină acces la conturi.

Atacul folosește inteligența artificială pentru a crea apeluri automate deepfake și e-mailuri capabile să treacă de filtrele de securitate.

Această combinație le convinge pe victime că contul lor Gmail a fost compromis.

Utilizatorii primesc un apel telefonic care îi avertizează despre o activitate suspectă detectată în contul lor și sunt informați că vor primi în curând un e-mail cu pașii necesari pentru remedierea problemei.

E-mailul conține un link către un site fals care arată identic cu cel al Google și solicită utilizatorilor să-și introducă datele de conectare.

Experții în securitate cibernetică au avertizat că scopul acestei campanii este „de a convinge victima să ofere codul de recuperare Gmail, sub pretextul că este necesar pentru restaurarea contului.”

Însă nu doar conturile Gmail sunt compromise – toate celelalte servicii conectate la platformă sunt, de asemenea, expuse hackerilor.

FBI a declarat: „Aceste tactici sofisticate pot duce la pierderi financiare devastatoare, daune de reputație și compromiterea datelor sensibile.”

Malwarebytes a publicat săptămâna trecută un raport, avertizând utilizatorii Gmail că mesajul FBI „nu trebuie ignorat.”

„Mai ales pentru că instrumentele AI de care dispun infractorii cibernetici sunt relativ ieftine: într-un studiu, cercetătorii au descoperit că un atac avansat și sofisticat prin e-mail poate costa doar 5 dolari,” a adăugat compania.

Acest studiu, realizat de McAfee’s State of Scamiverse, a constatat că un deepfake convingător poate fi creat în mai puțin de 10 minute și la un preț mic.

Dacă avertismentul FBI de anul trecut s-a concentrat pe amenințările care folosesc AI pentru a crea videoclipuri și e-mailuri menite să înșele victimele, Malwarebytes a descoperit că hackerii folosesc acum apeluri automate și e-mailuri în cea mai recentă campanie.

„Niciunul dintre elementele utilizate în atacuri nu este nou, dar combinația lor ar putea face această campanie extrem de eficientă,” au transmis experții în securitate cibernetică.

Malwarebytes a emis, de asemenea, o serie de recomandări pentru utilizatorii Gmail, pentru a evita să cadă victime ale escrocheriei.

Cercetătorii sfătuiesc utilizatorii să nu dea click pe linkuri sau să descarce fișiere din e-mailuri sau mesaje neașteptate și să nu introducă informații personale pe un site web decât dacă sunt 100% siguri că este legitim.

„Folosiți un manager de parole pentru a completa automat datele de conectare doar pe site-uri de încredere,” a transmis Malwarebytes. „Monitorizați-vă conturile pentru semne de acces neautorizat sau scurgeri de date.”

FBI a emis luna aceasta un avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android cu privire la o serie de escrocherii noi care ar putea pune în pericol conturile bancare și datele personale.

Agenția a transmis că utilizatorii de smartphone-uri ar trebui să închidă imediat telefonul dacă primesc acest tip de apel, în care escrocul pretinde că este altcineva.

Noua schemă este mai avansată decât apelurile frauduloase anterioare, deoarece escrocii folosesc tehnologia „spoof” a ID-ului apelantului pentru a se da drept bănci și agenții de aplicare a legii din întreaga țară.

Escrocheria are o amploare mare, iar escrocii se pot da drept oricine, chiar și membri ai poliției locale.

Autoritățile din Long Island, New York, au declarat: „Detectivii au fost informați despre cel puțin trei cazuri în care un locuitor a fost contactat telefonic de o persoană care s-a prezentat ca membru al Departamentului de Poliție din Suffolk County și i-a spus că are un mandat de arestare și trebuie să trimită bani.”

Oficialii FBI adaugă că oricine primește un astfel de apel ar trebui să evite să ofere orice informație personală apelantului și să nu apese nicio tastă pe telefon – ci să închidă imediat apelul, scrie dailymail.com.

Dacă suspectați că un escroc a încercat să folosească această metodă împotriva voastră, sunați organizația reală pe care escrocul a pretins că o reprezintă, folosind numărul oficial verificat.

Schimbare așteptată de utilizatori, acum în atenția Google. Noua tastatura ar putea primi taste rotunde și un nou design surprinzător
Schimbare așteptată de utilizatori, acum în atenția Google. Noua tastatura ar putea primi taste rotunde și un nou design surprinzător
Google testează o schimbare majoră pentru Gboard, renunțând la aspectul clasic cu taste dreptunghiulare în favoarea unui design mai modern. În versiunile beta recente, utilizatorii au...
Apple lansează iOS 18.3.2 pentru a bloca un atac cibernetic sofisticat. Ce dispozitive sunt afectate
Apple lansează iOS 18.3.2 pentru a bloca un atac cibernetic sofisticat. Ce dispozitive sunt afectate
Apple a lansat o actualizare neprogramată pentru iOS 18.3.2 și iPadOS 18.3.2, destinată să închidă o vulnerabilitate gravă care a fost exploatată activ. Această actualizare critică...
#Gmail, #escrocherii, #avertisment, #furt, #date bancare, #Google, #hackeri , #inselaciune
  1. Viața de sclavie a „sirenelor“ din China și Coreea de Sud. Înotătoarele, obligate să facă zeci de scufundări pe zi în bazine acvariu. Una a fost atacată de un pește uriaș
  2. Planul lui Macron pentru Ucraina: Trupe de pace, câteva mii de soldați pentru ”fiecare țară participantă”, plasate ”în puncte-cheie”
  3. Papa Francisc, în a cincea săptămână de spitalizare. Planul reformator al Pontifului menit să facă Biserica un loc mai primitor
  4. Donald Trump a ales generalul american care va discuta direct cu Zelenski și cu conducerea ucraineană
  5. „Germania s-a întors”. Acord privind un pachet de cheltuieli pentru apărare și infrastructură finanțat prin îndatorare
  6. Fondatorul Telegram a părăsit Franța cu acordul autorităților. Pavel Durov a fost arestat în august anul trecut
  7. UPDATE Miting pro-UE cu lumini și mii de oameni: Susținători de-ai lui Georgescu, îndepărtați / S-a cântat imnul național / ”Vrem Europa, nu dictatură!” FOTO VIDEO
  8. Trump neagă că trimisul său, Steve Witkoff, ar fi așteptat ore în șir înainte să fie primit de Putin: "Toate semnele par să fie, sperăm, foarte bune"
  9. „Bunicul Donald“. Președintele SUA l-a ajutat pe micul X Musk să urce în elicopterul prezidențial pentru a merge la Mar-a-Lago
  10. Trump a ordonat atacuri aeriene asupra capitalei Yemenului. Sunt vizați rebelii Houthi și liderii acestora