Frații Godei, aduși joi la Curtea de Apel București. Patronii „azilelor groazei” din Voluntari află dacă rămân sau nu după gratii

Joi, 27 Iulie 2023, ora 03:00
6687 citiri
Frații Godei, aduși joi la Curtea de Apel București. Patronii „azilelor groazei” din Voluntari află dacă rămân sau nu după gratii
Ștefan Godei a obținut de la stat peste 3,7 milioane de lei pentru „azilele groazei” din Voluntari. FOTO / Facebook Ștefan Godei

Patronii „azilelor groazei din Voluntari, frații Ștefan Godei și Daniel Godei, vor fi aduși joi, 27 iulie, la Curtea de Apel București, unde judecătorii iau în discuție contestația celor doi împotriva deciziei de arestare preventivă pronunțată pe numele lor de Tribunalul București pe data de 5 iulie, pentru trafic de persoane și grup infracțional organizat.

Gruparea coordonată de frații Godei a fost „spartă” de procurorii DIICOT în două „loturi”:

 • Dosarul 20494/3/2023 - în care sunt vizați cei doi patroni alături de alți 10 inculpați.
 • Dosarul 20506/3/2023 – care este format din Răzvan Andrei Țicu (șef de serviciu în cadrul DGASPC Ilfov) și alți 11 inculpați.

Pe data de 20.07.2023, Curtea de Apel București a respins contestația formulată de Răzvan Andrei Țicu, astfel că acesta a rămas cu măsura arestării preventive. Contestațiile fraților Godei se judecă abia astăzi.

Patronii „azilelor groazei” din Voluntari, Ștefan și Daniel Godei, aveau oameni de bază în toate instituțiile din Ilfov cu atribuții de avizare și control a căminelor de bătrâni, astfel că erau anunțați când urmau verificări, iar după ce acestea aveau loc, funcționarii îi ajutau să își continue activitatea într-o aparentă legalitate, notează procurorii DIICOT.

Într-un an și jumătate, frații Godei au obținut 3,7 milioane de lei de la stat.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Ștefan Cristian Godei a coordonat grupul infracțional organizat atât personal, cât și prin administratorii celor două centre ale asociației - Daniel Godei și Cristina Tudorancea - toate activitățile desfășurate de angajați, atât activitățile administrative cât și modul în care sunt tratați beneficiarii.

Frații Godei, prieteni cu toate autoritățile de control din Ilfov

Iată ce rețin procurorii DIICOT cu privire la fiecare dintre frații Godei:

 • Ștefan Godei transmitea celorlalți membri ai grupului infracțional instrucțiuni cu privire la ceea ce au de făcut în funcție de rolul fiecăruia, având cunoștință și acționând uneori în mod direct pentru exploatarea muncii nerenumerate a unora dintre persoane cu dizabilități sau aflate în situații vulnerabile, dar și fiind indiferent cu privire la supunerea la tratamente inumane ori degradante a acestor persoane.
 • De asemenea, Godei Ștefan Cristian este cel care ține legătura cu autoritățile locale/județene în ceea ce privește activitatea asociației Sf. Gabriel cel Viteaz și a celor două centre de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități Sf. Gabriel cel Viteaz și Armonia.
 • El este singurul din cadrul grupului care îi trasează sarcini lui Pleșa Gheorghe (asistent social care se ocupă de întreaga documentație necesară pentru desfășurarea activității centrelor), dar și singurul care relaționează cu Țicu Andrei-Răzvan șef de serviciu în cadrul DGASPC Ilfov sau cu alți angajați din cadrul Direcției de Asistență Socială precum Popa Mihaela Bianca, ori din cadrul AJPIS Ilfov (instituție care potrivit legii efectuează controale în vederea acreditării și licențierii centrelor de îngrijire și asistență persoane cu dizabilități).
 • Godei Daniel este membru fondator al asociaței Sf. Gabriel cel Viteaz și joacă un rol crucial în cadrul grupului infracțional, fiind persoana în care liderul grupului, are cea mai mare încredere, fapt datorat și relației de rudenie apropiate.
 • Relevant este faptul că Godei Daniel cunoaște situația medicală a fiecărui beneficiar și cu toate acestea nu a întreprins măsurile necesare de acordare a unor condiții de cazare decente, beneficiarii trăind în condiții degradante și inumane. Cu titlu de exemplu menționăm că acesta ia cunoștință de existența ploșnițelor în camerele beneficiarilor însă acesta în loc să ia măsuri pentru rezolvarea problemei, improvizează soluții cât mai ieftine din punct de vedere financiar, fără a avea în vedere starea de sănătate a beneficiarilor, efectuând deratizări fără firme specializate, ci cu ajutorul angajaților proprii fără a respecta norme privind siguranța beneficiarilor.
 • Mai mult decât atât, instigă angajații centrului să folosească soluții toxice de deratizare inclusiv pe beneficiari și hainele acestora fără a ține cont de eventualele repercusiuni asupra sănătății beneficiarilor.

Patronii „azilelor groazei” au obținut peste 3,7 milioane de lei de la stat

Godei Ștefan Cristian este alături de fratele său Godei Daniel, principalul beneficiar al sumelor de bani rezultate din exploatarea persoanelor aflate în stare de vulnerabilitate, scopul patrimonial fiind mobilul care a stat la baza constituirii grupului infracțional organizat, iar mecanismul infracțional gândit și operaționalizat de acesta și fratele său alături de numita Cărăulașu Ioana Andreea, a fost cel al exploatării persoanelor profitând de starea acestora de vulnerabilitate.

Membrii grupului infracțional organizat condus Godei Ștefan Cristian au obținut de la DGASPC Ilfov, DGASPC Sector 3 și alte direcții/servicii din cadrul primăriilor unor localități din jud. Ilfov prin încasări efectuate de aceste instituții în conturile Asociației „Sf. Gabriel cel Viteaz”, un total de 3.763.869 lei în perioada 25.11.2021-08.06.2023.

Încasările în mod defalcat:

 • 2.550.574 RON în perioada 25.11.2021-25.05.2023 de la DGASPC Sector 3
 • 1.178.233 RON în perioada 27.12.2021- 18.05.2023 de la DGASPC Ilfov
 • 35.060 RON în perioada 13.04.2022-17.05.2023 de la DGASPC Sector 6.

Povestea femeii de 92 de ani care avea escare până la os

Interceptările din referatul procurorilor DIICOT conține numeroase convorbiri purtate între angajații fraților Ștefan și Daniel Godei din „azilele groazei”, care se referă la pacienții pe care îi aveau „în grijă” ca la niște persoane „cu tulburări psihice”, care „refuză hrana”, care sunt „violenți” sau care nu vor să își ia tratamentul.

Așa-zisele asistente își justifică astfel propriile gesturi violente împotriva pacienților, își povestesc una alteia cum au fost „nevoite” să îi lovească, să îi bruscheze, să țipe la ei sau să îi înjure.

Ziare.com a prezentat aici situația uneia dintre aceste paciente, care la 92 de ani era perfect lucidă, numai că nu se poate mișca, fiind diagnosticată cu parapareză, adică o paralizie incompletă a membrelor.

Pe respectiva pacientă, asistentele din „azilele groazei” au lăsat-o nemișcată în pat până când a făcut escare, iar acestea i-au ajuns până la os. Practic, rănile i s-au infectat și, în lipsa tratamentului, pacienta putrezea de vie.

Vecinii Gabrielei Firea și „lagărele” din Voluntari

Ștefan Godei, vicepreședinte la Tineretul Social Democrat (TSD) Voluntari și fost șofer la Primăria Capitalei pe vremea când era condusă de Gabriela Firea, a fost arestat preventiv miercuri, 5 iulie, pentru trafic de persoane și constituire de grup infracțional organizat. Ștefan Godei era liderul grupării și ținea legătura cu autoritățile care trebuiau să vină în controale.

Alături de Ștefan Godei a mai ajuns după gratii și fratele său, Daniel Godei, cel care îi folosea pe beneficiarii din azilele groazei la muncă forțată sau îi ținea în condiții inumane.

De asemenea, măsura arestului preventiv a fost luată împotriva lui Andrei Răzvan Țicu, șef serviciu la DGASPC Ilfov, cel care îl anunța pe Ștefan Godei înainte să vină în controale, precum și Ovidiu Dumitra, fost polițist, soțul Cristinei Dumitra – șefa „azilurilor groazei”.

Cristina Dumitra a ajuns în arest la domiciliu, alături de asistentele care le chinuiau sau le neglijau pe persoanele vulnerabile din azile.

Ligia Gheorghe – consiliera Gabrielei Firea la Ministerul Familiei – este o prietenă extrem de apropiată a ministrului și cea care i-a ajutat pe frații Ștefan și Daniel Godei să înființeze „azilele groazei” din Voluntari, unde persoanele vulnerabile erau bătute, înfometate, deprivate de condiții elementare de igienă și folosite la muncă, rezultă din referatul cu propunere de arestare al DIICOT. Ligia Gheorghe a demisionat din Ministrul Familiei abia după ce frații Godei au ajuns în arest preventiv. Ulterior, Gabriela Firea a luat aceeași decizie.

Eveniment Quarterly Report

Scandal la votul pentru desființarea Ministerului Familiei, condus de Gabriela Firea până la dezvăluirile din ”azilele groazei”
Scandal la votul pentru desființarea Ministerului Familiei, condus de Gabriela Firea până la dezvăluirile din ”azilele groazei”
Deputaţii au respins marţi, 5 decembrie, cu 193 de voturi ”pentru” şi 81 ”contra” şi două abţineri, propunerea legislativă privind desfiinţarea Ministerului Familiei, Tineretului...
Directorul CFR condamnat pentru că își snopea în bătaie copiii mai are un dosar, de abuz în serviciu. Vrânceanu critică „moralitatea procedurală” a procurorilor
Directorul CFR condamnat pentru că își snopea în bătaie copiii mai are un dosar, de abuz în serviciu. Vrânceanu critică „moralitatea procedurală” a procurorilor
Ciprian Nicolae Vrânceanu, fost director al CFR condamnat definitiv vineri, 8 decembrie, la 6 ani de pușcărie după ce și-a terorizat copiii, încercă să scape de dosarul de abuz în...
#godei, #azilele groazei voluntari, #arestare preventiva, #curtea de apel bucuresti, #Gabriela Firea , #justitie