Bancile americane, prinse in datoria europeana

Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 20:05
1328 citiri
Bancile americane, prinse in datoria europeana

Cinci mari banci americane, printre care JP Morgan si Goldman Sachs, au o expunere totala pe datoria europeana de peste 80 miliarde de dolari, prin titluri de stat ale unor tari precum Italia, Spania, Portugalia sau Grecia - cele mai afectate tari din actuala criza a zonei euro.

Prin metode tehnice de vanzare a riscului in cazul unui faliment, o parte a acestei datorii a fost asigurata pe pietele financiare, informeaza CNBC.

In prezent, insa, procentul cel mai ridicat al sumei asigurate este de 47 de procente, asigurare reusita de catre Citigroup, in vreme ce Bank of America si-a cumparat protectie de doar 12 procente. Aceasta inseamna ca, pentru intreaga industrie, doar 30 din cele 80 de miliarde de dolari investite in titluri de stat sunt asigurate.

Cifra este importanta intrucat arata amploarea pierderilor pe care le-ar inregistra bancile americane in situatia in care statele imprumutate ar declara falimentul.

Pe de alta parte, chiar asigurarea contra unor pierderi atat de mari poate reprezenta un risc pentru sistemul american, intrucat asiguratorul se poate gasi in situatia de a plati sume pe care nu le poate plati, cum s-a intamplat cu AIG in 2008, intr-un moment in care era cel mai mare asigurator, la nivel international.

Ca urmare, sunt multi analisti sceptici cu privire la capacitatea unui asigurator de a acoperi riscuri atat de mari, intr-o situatie complicata financiar.

Citeste si:
Ziua Recunoștinței de anul acesta a golit buzunarele americanilor
Ziua Recunoștinței de anul acesta a golit buzunarele americanilor
Masa festivă de Ziua Recunoștinței din acest an ar putea fi cea mai scumpă din istoria sărbătorii americane. Aproape fiecare componentă a mesei tradiționale de Ziua Recunoștinței, de...
Probleme pentru sultanul Erdogan. Lira turcească: 11 zile de scădere consecutivă spre un minim istoric
Probleme pentru sultanul Erdogan. Lira turcească: 11 zile de scădere consecutivă spre un minim istoric
Lira turcească era marţi, 23 noiembrie, în cădere liberă, doborând un nou record negativ, după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi-a reluat apelurile pentru reducerea dobânzilor,...