Goldman Sachs ia in calcul dezmembrarea zonei euro

Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 15:19
1832 citiri
Goldman Sachs ia in calcul dezmembrarea zonei euro

Tarile din zona euro vor considera ca fiind din ce in ce mai putin atractiv sa mentina moneda unica daca va avea loc o reforma fiscala pe model german.

Portugalia, Italia, Finlanda si Grecia ar putea iesi din zona euro, mai degraba decat sa opereze sub o singura trezorerie (minister de Finante) care ar impune, probabil, o fiscalitate similara celei din Germania, considera presedintele Goldman Sachs Asset Management, Jim O'Neill, citat de Reuters.

De asemenea, doar tari precum Germania, Franta si tarile Benelux sunt compatibile pentru o uniune monetara, din cauza ca ratele de schimb, inaintea adoptarii euro, erau foarte apropiate. Insa este de discutat despre oportunitatea acestei uniuni pentru celelalte tari din zona euro.

Pentru Finlanda si Irlanda, tari de la marginea zonei euro care sunt vecine cu tari din afara zonei euro - Marea Britanie si Suedia -, ar putea fi preferabil sa renunte la euro, ceea ce ar intari moneda unica.

Italia este considerata ca urmatoarea piesa de domino care ar putea cadea in zona euro, in conditiile in care randamentele la titlurile de stat italiene au atins noi maxime record pentru zona euro, la niveluri considerate insustenabile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#criza zona euro, #destructurare zona euro, #analiza Goldma Sachs, #criza datorii suverane , #criza financiara