Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presa internationala: Autoritatile americane doresc discretie in evaluarea bancilor

Vineri, 10 Aprilie 2009, ora 08:46
747 citiri
Presa internationala: Autoritatile americane doresc discretie in evaluarea bancilor

Rezerva Federala din Statele Unite a cerut Goldman Sachs dar si altor banci sa pastreze discretia asupra rezultatelor proprii la "stress test", rezultate care vor indica capacitatea acestor banci de a face fata recesiunii.

FED incearca, astfel, sa se asigure ca rapoartele nu vor ajunge la presa intrucat aceasta ar determina o scadere a preturilor actiunilor pentru acele banci percepute ca fiind slabite si, totodata, ar intra in conflict cu strategia guvernului de a face publice rezultatele intr-o maniera ordonata, informeaza Bloomberg.

"Daca vom permite bancilor sa faca publice rezultatele, publicul va asuma ca acelea dintre ele care nu le vor face publice sunt pe cale sa falimenteze", a explicat Paul Miller, analist al FBR Capital Markets.

Autoritatile folosesc astfel de teste pentru a determina daca cele 19 mari banci din Statele Unite dispun de suficient capital pentru acoperirea pierderilor generate de imprumuturi, in urmatorii doi ani, intr-un scenariu in care economia continua sa se contracteze, somajul creste iar preturile imobiliarelor continua sa scada.

Testul face parte din strategia Secretarului Trezoreriei Timothy Geithner, anuntata in februarie, de a reface increderea oamenilor in banci si de a stabiliza pietele financiare.

Geithner a comparat "stress-test"-ul cu testele folosite de medici pentru a evalua sanatatea pacientului. Testele sunt proiectatea astfel incat sa corespunda eforturilor administratiei de a inlatura activele ipotecare din registrele contabile ale bancilor.

Deficitul comercial al Statelor Unite - la nivel minim pentru ultimii 10 ani

Deficitul comercial al Statelor Unite a scazut peste asteptari in februarie, la niveluri minime pentru ultimii 10 ani, in conditiile in care recesiune prelungita a determinat reducerea importurilor, conform anuntului Departamentului de Comert american, citat de AFP.

Deficitul a scazut pentru a saptea luna consecutiv, de la 28.3 la 26 miliarde dolari, in conditiile in care asteptarile pentru ianuarie se situau in jurul sumei de 36.2 miliarde dolari.

Acesta este cel mai scazut nivel din noiembrie 1999 si a luat prin suprindere multi analisti. In recesiune din decembrie 2007, Statele Unite si-au redus deficitul cu peste jumatate din iulie, anul trecut cand au fost facute publice ultimile informatii oficiale.

Exporturile au inceput sa-si revina in februarie dupa sase luni de declin, marindu-se cu 1.6 procente la 126.8 miliarde dolari, constand, in marea majoritate, in bunuri de consum, automobile, produse alimentare si bauturi.

Importurile, pe de alta parte, continua sa scada - pentru a saptea lua consecutiv - cu 5.1 procente, la 152.7 miliarde dolari.

Deficitul cu Canada, principalul partener comercial al Statelor Unite, a ajuns la niveluri minime - 1.8 miliarde dolari, fata de 2.5 miliarde dolari in ianuarie.

Exporturile catre China au crescut la 4.7 miliarde dolari, in vreme ce importurile au scazut la 18.9 miliarde dolari.

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#banci, #criza financiara, #stress test, #deficit comercial , #criza financiara