Presa internationala: Goldman Sachs plateste o amenda de 550 milioane dolari

Vineri, 16 Iulie 2010, ora 09:50
1358 citiri
Presa internationala: Goldman Sachs plateste o amenda de 550 milioane dolari

Goldman Sachs a acceptat joi sa plateasca o amenda de 550 milioane dolari, mai mica decat asteptarile analistilor ca urmare a acuzatiilor venite dinspre oficialii americani conform carora gigantul bancar si-a indus in eroare, in mod intentionat, investitorii, astfel incat acestia sa tranzactioneze produse derivate obtinute pe baza unor ipoteci.

Prin efectuarea acestei plati, Goldman Sachs pune capat celui mai mare proces de la inceputul crizei in care unul dintre atacantii principali ai sistemului financiar este pus sub acuzare, arata Financial Times.

Desi amenda este cea mai mare de acest fel impusa unei companii de pe Wall Street, ea reprezinta totusi veniturile aproximative ale Goldman la capatul unei saptmani de tranzactionare, fiind considerabil mai mica decat amenda initiala de 1 miliard dolari, pe care Securities and Exchange Commission a stabilit-o in aprilie.

Goldman a reusit, de asemenea, sa-i convinga pe oficiali sa transfere intelegerea dinspre acuzatia de frauda civila, inspre acuzatia mai usoara ca materialele de piata privind obligatiile de plata colaterale, in baza carora s-au construit instrumentele derivate, "contineau o informare insuficienta".

Banca a declarat ca a fost o greseala ca selectia creditelor aflate la baza acestor instrumente derivate sa se faca de catre un tert fara a se mentiona rolul companiei Paulson &Co, un fond speculativ care a pariat impotriva acestor instrumente chiar din momentul in care acestea au fost lansate.

Goldman, care a negat acuzatiile venite din partea comisiei de supraveghere, nici nu a admis nici nu a respins sentinta, dupa cum se procedeaza in astfel de cazuri, insa a sustinut ca procedurile interne vor fi imbunatatite dupa acest caz.

Intelegerea, care trebuie sa fie aprobata de catre un judecator, rezolva cazul SEC in privinta Goldman si a titlurilor derivate obtinute in baza unor active toxice in timpul crizei insa deschide calea pentru acuzatii similare aduse impotriva altor banci.

Actiunile Goldman Sachs au crescut ca urmare a anuntului in privinta posibilei intelegeri intre banca si SEC. Robert Khuzami, director al SEC, a explicat ca intelegerea este "o lectie dura pentru firmele de pe Wall Street care ar trebui sa inteleaga ca niciun produs nu este atat de complex si niciun investitor prea sofisticat astfel incat sa evite pretul pe care trebuie sa-l plateasca daca firma respectiva violeaza principiile fundamentale ale tratarii ineste a clientilor si a tranzactiilor corecte".

A respins sugestiile conform carora intelegerea a fost politic influentata, venind la mai putin de o ora dupa ce Senatul a pus sigiliul final pe reforma financiara. Cand a fost lansat cazul SEC, criticii au notat ca acesta vine ca sprijin perfect pentru noua legislatie propusa.

Goldman a declarat ca intelegerea a fost "iesirea potrivita din aceasta situatie, pentru compania noastra, pentru actionari si pentru clienti". Din cei 550 milioane, 300 de milioane vor merge catre guvernul american, in vreme ce IKB din Germania si Royal Bank of Scotland - doi dintre investitorii in derivatele problematice - vor primi 150 de milioane, respectiv 100 milioane.

Citeste si:
16 primari au fost declarați incompatibili sau în conflict de interese de către ANI. Cine sunt aceștia
16 primari au fost declarați incompatibili sau în conflict de interese de către ANI. Cine sunt aceștia
Agenţia Naţională de Integritate a sesizat organele de urmărire penală în cazul a 16 primari după ce a constatat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese de natură...
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, dezvăluiri la 1 an după demolarea chioșcurilor de la metrou: ”Soția m-a rugat sa nu mai merg cu metroul la primarie”
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, susține că după scandalul privind desființarea chioșcurilor ilegale de la metrou a fost rugat de soție să nu mai meargă o perioadă cu metroul....