Goldman Sachs: O "super scumpire" ar putea duce petrolul la 150-200 dolari/baril

Marti, 06 Mai 2008, ora 18:14
566 citiri
Goldman Sachs: O "super scumpire" ar putea duce petrolul la 150-200 dolari/baril

Petrolul ar putea ajunge pana la 200 dolari/baril in urmatorii doi ani ca partea a unei "super scumpiri" condusa de o crestere slaba a livrarilor de petrol, se arata intr-o nota din partea bancii de investitii Goldman Sachs, relateaza Reuters.

"Din punctul nostru de vedere, criza actuala a energiei va atinge un nivel maxim, pe fondul lipsei unei cresteri adecvate a livrarilor, care isi face simtita prezenta din ce in ce mai puternic", arata nota bancii Goldman Sachs, trimisa marti agentiei Reuters.

Petrolul s-a scumpit luni pana la un nou maximum istoric de aproape 121 dolari/baril, continuandu-si ascensiunea dupa ce si-a dublat pretul in ultimele 12 luni.

"Este din ce in ce mai posibil sa vedem un pret de 150-200 dolari/baril in urmatoarele 6-24 luni, chiar daca estimarea ultimului record pe care il va inregistra petrolul, precum si cat va mai dura ascensiunea raman mari incertitudini", au spus oficialii de la Goldman.

Potrivit analistilor de la Goldman, care au fost primii care au previzionat un pret de trei cifre pentru petrol, cu peste doi ani in urma, piata se apropie de momentul de varf al "super scumpirii".

Teoria "super scumpirii" sustine ca lipsa unei cresteri adecvate a livrarilor, odata cu sporirea cererii care nu depinde de preturi in statele care nu sunt membre OECD va conduce la o scumpire continua si dramatica a preturilor petrolului, ce va avea ca rezultat final o corectie dura a cererii de petrol.

Analistii de la Goldman considera ca factorii de baza ai cresterii preturilor petrolului au ramas neschimbati, mentionand o crestere slaba a livrarilor din statele care nu sunt membre OPEC, o capacitate suplimentara redusa din statele membre OPEC, restrictiile aplicate investitiilor straine in tarile cheie producatoare de petrol si cresterea solida a cererii in statele care nu apartin de OECD.

"Din punctul nostru de vedere, o crestere graduala a preturilor va dura, cel mai probabil, mai mult decat o scumpire brusca si abrupta", se mentioneaza in nota redactata de analistul american, Arjun Murti.

Goldman a anuntat ca si-a urcat previziunile pentru preturile petrolului pe piata la vedere pentru Statele Unite. Estimarile pentru 2008, pana in 2011 pentru petrolul WTI(West Texas Intermediate) sunt pentru o crestere de la 108 dolari/baril la 110 - 120 dolari/baril, fata de previziunile anterioare care porneau de la 96 dolari/baril si urcau pana la 105-110 dolari/baril.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#petrol, #pret, #Baril, #analisti, #Goldman Sachs , #stiri Goldman Sachs