Presa internationala: Goldman Sachs anunta profituri in scadere cu 83 de procente

Miercuri, 21 Iulie 2010, ora 09:36
641 citiri
Presa internationala: Goldman Sachs anunta profituri in scadere cu 83 de procente

Goldman Sachs a raportat o scadere puternica la nivelul profitului trimestrial, pe fondul evaporarii conditiilor exceptionale de tranzactionare care au facut cu putinta criza din 2008, facand astfel indisponibil unul dintre cele mai profitabile mijloace de a face profit pe Wall Street.

Veniturile nete, dupa plata actiunilor preferentiale, au scazut cu 83 de procente in cel de-al doilea trimestru, pana la 453 milioane de dolari, sau 78 centi per actiune, plasnadu-se sub estimarile analistilor. Veniturile din activitatile de tranzactionare si investitii - inima afacerii Goldman Sachs - au scazut cu aproape 40 de procente, informeaza Reuters.

Goldman nu a inregistrat profituri in scadere mai mare decat pe sectorul de tranzationare a titlurilor de capital, care s-a prabusit cu 89 de procente, pana la 235 milioane dolari. Banca, laudata pentru cele mai bune sisteme de management al riscului din intreaga industrie, a suferit pierderi necaracteristice, neputandu-se proteja contra expunerilor la volatilitatea pietelor de actiuni, la timp pentru a preveni pierderile.

Goldman a explicat ca majoritatea clientilor "au cautat sa-si protejeze pozitiile prin pariuri pe cresterea volatilitatii". Asta a lasat banca cu o pozitie neta de pariu impotriva acestei volatilitati, fiind contraparte a propriilor clienti. Insa in cel de-al doilea trimestru al acestui an volatilitatea pe piata de actiuni americana aproape s-a dublat, determinand pierderi puternice.

Banca a trebuit sa foloseasca 1 miliard de dolari pentru plata taxelor si amenzilor impuse de oficialii americani, dintre care una este cea mai mare amenda acordata pana in prezent unei banci, pe Wall Street, in valoare de 500 milioane de dolari.

In declaratii catre analisti si jurnalisti, directorii Goldman au pomenit adesea argumentele pe care le-au utilizat si banci rivale precum JPMorgan si Bank of America: pesimismul in crestere legat de economiile locale a lasat foarte putine piete neatinse de panica, impingand afara din piata multe corporatii si clienti profesionali. Au aratat vagi semne c ar fi apropiata o reluare a activitatii de tranzactionare.

"Mediul de piata a devenit mai dificil in timpul primei parti a celui de-al doilea trimestru si, ca rezultat, activitatea clientilor in intregul sector s-a deteriorat", a declarat Lloyd Blankfein, director executiv Goldman.

Rezultatele financiare au venit la mai putin de o saptamana dupa ce Goldman a acceptat sa plateasca amenda record catre SEC, sub acuzatia ca banca si-a dezinformat clientii in momentul in care a vandut catre acestia produse structurate pe care ea insasi nu le-ar fi cumparat.

Banca a declarat ca veniturile nete au scazut cu 36 de procente, pana la 8.84 miliarde in timpul acestui trimestru, conduse de catre declinul puternic al tranzactionarii de titluri de capital.

David Viniar, directorul financiar al bancii, a declarat pentru Financial Times ca rezultate pentru testele de rezistenta impuse bancilor europene pot servi drept catalizator al unei increderi refacute in sistemul si sectorul bancar. Insa in ultima luna nu s-au schimbat lucrurile in atitudinea retinuta a investitorilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
#criza mondiala, #criza SUA, #profituri Goldman scadere, #conditii mediu afaceri , #stiri Goldman Sachs