Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presa internationala: Goldman Sachs se confrunta cu un nou val de plangeri

Miercuri, 16 Iunie 2010, ora 10:05
862 citiri
Presa internationala: Goldman Sachs se confrunta cu un nou val de plangeri

Goldman Sachs se confrunta in aceasta perioada cu un val de plangeri din partea propriilor clienti cu privire la practicile de afaceri in cadrul sectiei de ipoteci, o subsidirara care colecteaza platile a sute de mii de imprumuturi, in valoare de zeci de miliarde de dolari.

Goldman a cumparat Litton Loan Servicing - companie specializata in recuperara banilor de la debitorii care prezinta un risc ridicat - in decembrie 2007, la un an dupa ce banca s-a decis sa isi reduca expunerea pe piata imobiliara americana, iinformeaza Bloomberg.

Preluarea a oferit Goldman noi modalitati de a castiga comisioane si taxe de pe urma debitorilor subprime acordandu-i totodata o perspectiva foarte directa si adecvata in privinta pietei imobiliare americane, pe masura ce criza se adancea.

De asemenea, a plasat banca de pe Wall Street in pozitia nefireasca de a se confrunta cu sute de plangeri din partea consumatorilor, care pretind ca Litton le-a perceput taxe in mod incorect. Fara sa admita un viciu de procedura, Litton a acceptat anul trecut sa plateasca 532.000 dolari pentru a inchide un proces in Los Angeles, proces prin care erau acuzati ca au perceput taxe in timpul unei perioade de gratie de 60 de zile

"Litton a vazut o mare oportunitate de a face bani prin colectarea de taxe impuse pe imprumuturile riscante", a explciat Dan Parsons, presedinte al unui ONG ce promoveaza responsabilitatea in afaceri.

Larry Litton Jr, director executiv la Litton, a refuzat sa comenteze cu privire la plangerile depuse si a explciat ca taxele rezulta din procedurile normale ale companiei. A adaugat ca era inevitabil ca Litton sa primeasca plangeri in conditiile in care trateaza doar cu imprumuturile problematice. "Daca as dori ca nivelul plangerilor sa fie mai scazut? Absolut, pentru ca noi luam plangerile fiarte in serios".

Better Business Bureau listeaza aprope 800 de plangeri impotriva Litton, in ultimii trei ani, mult peste nivelul de plangeri care a fost atins impotriva unor servicii similare.

Consumer Affairs, site care urmareste problemele consumatorilor, a declarat ca a primit 390 de plangeri impotriva Litton in ultimul an, in crestere cu 60 de procente fata de anul anterior, si triplu fata de numarul de plangeri impotriva competitorilor. Multe dintre plangerile impotriva Litton vin dinspre consumatori care spun ca au intrat in programe de restructurare a datoriei care le-a redus rata lunara, numai pentru a afla ulterior ca modificarea a fost temporara si ca, de fapt, datoreaza mai multi bani decat ar fi datorat daca nu ar fi intrat in program.

Aplciatia de modificare a structurii creditului la Litton precizeaza ca debitorilor li se pot impune taxe retroactive, inclusiv dobanda neplatita, daca li se refuza o modificare permanenta a structurii datoriei. Taxele ulterioare nu apar daca se aproba modificarile permanente. Conform datelor guvernamentale, rata de conversie a Litton pentru imprumuturi in imprumuturi restructurate a fost de 29 de procente, in comparatie cu rate de 80 de procente, cum apar la competitori.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#stiri Goldman Sachs, #efecte recesiune globala, #fraude piata imobiliara , #stiri Goldman Sachs