Imaginile de pe Google Maps, probe-cheie în procesul unui șofer cu BMW lăsat fără permis

Sambata, 02 Decembrie 2023, ora 03:00
54256 citiri
Imaginile de pe Google Maps, probe-cheie în procesul unui șofer cu BMW lăsat fără permis
Imaginea de pe Google Maps care l-a „îngropat” pe șofer FOTO / Google Maps

Un șofer din județul Arad amendat și lăsat fără permis pentru că a efectuat o depășire interzisă a obținut câștig de cauză în primă instanță pe baza unor imagini de pe Google Maps. Pe baza acelorași imagini a pierdut în apel, fiindu-i menținută sancțiunea.

Printr-un proces deschis la Judecătoria Arad, un șofer cu BMW, amendat cu 870 de lei și lăsat fără permis pentru că a depășit, pe drumul Zimandu Nou - Zimandcuz, o altă mașină, în zona de acţiune a indicatorului "Depăşirea interzisă", a contestat sancțiunea. Bărbatul a cerut recuperarea permisului arătând că drumul era proaspăt asfaltat și nu era trasată linie continuă.

Instanța a constat că amenda nu a fost aplicată pentru depășirea pe linia continuă, ci pentru depășire într-o zonă de acțiune a indicatorului „Depășirea interzisă”. Astfel, judecătorul a intrat pe Google Maps și a analizat modul în care este amplasat indicatorul cu „Depășirea interzisă”. Pe baza imaginilor surprinse de Google Maps, judecătorul a ajuns la concluzia că indicatorul cu „Depășirea interzisă” se află în interiorul localității, iar până la punctul în care șoferul a realizat depășirea există mai multe intersecții, astfel că indicatorul și-a încetat valabilitatea.

„Pe de altă parte, chiar dacă nu i-ar fi încetat valabilitatea la prima intersecţie, fiind valabil până la indicatorul de încetare a interdicţiei, atât timp cât marcajul longitudinal nu mai era vizibil, petentul nu avea de unde să ştie că mai era în vigoare interdicţia, fiind într-o eroare de fapt”, a decis Judecătoria Arad.

Verdictul favorabil șoferului, anulat în apel

Sentința Judecătoriei Arad a fost atacată cu apel, care s-a judecat la Tribunalul Arad. Judecătorii de aici au decis, tot pe baza imaginilor de pe Google Maps, că șoferul ar fi trebuit să știe că se află într-o zonă în care depășirea este interzisă.

„Tribunalul reţine că, acel articol normativ invocat de către prima instanţă, mai precis art.66 alin.6 din H.G. nr. 1391/2006, a fost aplicat eronat de aceasta, întrucât prevede că interdicţia de depăşire, instituită de indicatorul de „depăşirea interzisă” încetează la prima instersecţie doar dacă nu există o semnalizare care să precizeze lungimea sectorului pe care se aplică reglementarea sau indicatoare care să anunţe sfârşitul interdicţiei sau al restricţiei.

În cauză, tribunalul observă, din aplicaţia „Google maps”, că din localitatea Zimanu-Nou până afară la fabrica „Webasto” este un marcaj longitudinal continuu, iar în dreptul fabricii „Webasto” este amplasat un indicator de terminare a interdicţiei de depăşire, astfel încât, în acea zonă, nu se aplică prevederile referitoare la terminarea interdicţiei la prima intersecţie pentru că restricţia de depăşire se extinde în afara localităţii Zimandu-Nou, până după o curbă, respectiv până în dreptul parcării de la fabrica „Webasto” unde este şi indicatorul de terminare a restricţiei”, se arată în sentința Tribunalului Arad, care este definitivă.

Judecătorii au mai arătat că șoferul „nu avea cum să fie în eroare de fapt în prezenţa unor indicatoare şi marcaje rutiere care anunţă începutul şi sfârşitul restricţiei de depăşire”.

„Ceea ce este relevant sunt imaginile din aplicaţia „Google maps”, din care rezultă, cu forţa evidenţei, că depăşirea este interzisă între un indicator de interzicere a depăşirii, amplasat în localitatea Zimandu-Nou şi un alt indicator de terminare a restricţiei, amplasat în dreptul parcării de la fabrica „Webasto”, zonă în care este şi marcaj longitudinal continuu. Cum petentul a depăşit în acea zonă, rezultă că se face vinovat de săvârşirea contravenţiei reţinute în sarcina sa”, se mai arată în sentința Tribunalului Arad, prin care sancțiunea de suspendare a permisului a fost menținută.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Solistul trupei Aerosmith a scăpat ieftin. Decizia luată în procesul de agresiune sexuală
Solistul trupei Aerosmith a scăpat ieftin. Decizia luată în procesul de agresiune sexuală
Un judecător american a respins miercuri un proces în care solistul trupei Aerosmith, Steven Tyler, era acuzat că a agresat sexual un fost model adolescent de două ori într-o singură zi....
Cine este judecătoarea care a produs indignare după ce a întrebat dacă unul dintre tinerii omorâți în accidentul de la 2 Mai este la proces
Cine este judecătoarea care a produs indignare după ce a întrebat dacă unul dintre tinerii omorâți în accidentul de la 2 Mai este la proces
Judecătoarea de la Judecătoria Mangalia care a întrebat, în timpul procesului, dacă unul dintre tinerii decedați în accidentul de la 2 Mai este în sala de judecată este Ioana Ancuța...
#Google Maps, #proces, #Sofer, #bmw , #justitie