Cel mai folosit sistem de operare pentru telefoane ajunge in instanta: Cine se bate cu Google pentru Android

Vineri, 06 Mai 2016, ora 12:02
3497 citiri
Cel mai folosit sistem de operare pentru telefoane ajunge in instanta: Cine se bate cu Google pentru Android
Foto: Android

Oracle cere Google 8 miliarde de dolari, intr-un proces in care pretinde drepturi de proprietate asupra sistemului de operare Android, dar actionarii si analistii spun ca impactul financiar asupra companiei ar fi mic.

Conform acuzatiilor, Android ar incalca drepturi de proprietate ale Oracle pentru unele parti ale limbajului de programare Java, in timp ce Google considera ca are dreptul sa foloseasca Java fara sa plateasca, in conformitate cu legislatia de copyright, transmite agentia de presa Reuters.

Cazul a fost judecat prima oara in 2012, dar juriul nu a reusit atunci sa dea un verdict.

Va fi o lovitura financiara pentru Google?

Daca juriul noului proces, care incepe luni, va decide impotriva Google, atunci gigantul IT va fi obligat sa plateasca daune.

Google a obtinut in 2015 venituri de 75 de miliarde de dolari, asa ca un verdict defavorabil in procesul cu Oracle ar avea un impact mic asupra investitorilor, fiind un cost exceptional, a declarat Mike Bailey, director de cercetare la firma FBB Capital Partners, care detine actiuni la Alphabet, compania mama a Google.

Google, probleme legale in SUA? Acuzatii grave la adresa gigantului IT, referitoare la Android

In plus, Oracle vrea sa obtina si un ordin care sa interzica Google sa mai foloseasca Java la Android, ceea ce i-ar da un avantaj in negocierea redeventelor.

Un astfel de ordin ar trebui emis insa de un judecator, nu de un juriu, iar expertii juridici considera ca posibilitatea este scazuta.

Reprezentantii Oracle si cei ai Google nu au fost disponibili pentru comentarii.

Android este cel mai popular sistem de operare din lume, cu o cota de piata de 82,8%, potrivit datelor firmei de cecretare IDC.

#Android Google Oracle, #Oracle bate Google Android , #Android