Regina haosului de la Google: Isi testeaza colegii cu scenarii apocaliptice

Sambata, 13 August 2016, ora 12:58
5415 citiri
Regina haosului de la Google: Isi testeaza colegii cu scenarii apocaliptice
Foto: Pixabay

Daca extraterestrii ar invada Pamantul sau in cazul in care statul american California s-ar scufunda in ocean, Google vrea sa stii ca va fi alaturi de tine.

Asta pentru ca un grup format din 10 angajati ai companiei sunt platiti sa vada ce se intampla atunci cand se produce o catastrofa si cum poate gigantul IT sa supravietuiasca in conditii - sa le numim - apocaliptice, arata Business Insider.

Scenariile sunt testate pe colegi, iar printre acestea se numara invazia martienilor, un cutremur devastator si un dezastru ecologic.

Echipa care are ciudata slujba a fost botezata DiRT (Disaster Recovery Testing) si este condusa de Kripa Krishnan de 9 ani.

Nervi, tensiune si multa cafea

In ciuda faptului ca scenariile pe care le concepe par a fi amuzante, Kripa Krishnan sustine ca testele facute pe colegii sai sunt extrem de serioase.

Lucrurile merg atat de departe incat echipa sa ataca sisteme informatice ale companiei si suspenda activitatea unui intreg centru de date. Iar daca problemele nu sunt reparate repede, atunci Google poate pierde multi bani.

Oamenii ce urmeaza sa fie testati se aduna in asa-numitele "camere de razboi", care sunt amplasate prin toata lumea.

"Situatia e intensa acolo. Sunt 20-30 de oameni inauntru, temperatura creste, ei devin nervosi si consuma multa cafeina, sunt gata de lucru si foarte tensionati", povesteste Kripa Krishnan cu zambetul pe buze.

Iar dupa ce lucrurile o iau razna - caci asta e si scopul testului - deja totul e dus la un alt nivel.

De exemplu, in mijlocul unei astfel de probe, care presupunea ca o mare parte din serverele Google sa fie inactivate, echipa condusa de Kripa Krishnan a observat ca o aplicatie folosita de milioane de utilizatori incepe sa aiba probleme. Asa ca au fost nevoiti sa verifice daca testul respectiv avea legatura cu problemele aplicatiei.

Pana si-au dat seama ca cele doua evenimente nu aveau nimic in comun, timp de 15 minute s-au auzit tipete in camera de razboi si au curs lacrimi, isi aminteste Kripa Krishnan.

Se intampla si lucruri amuzante

La un moment dat, Kripa Krishnan a testat reactia colegilor daca Internetul pica in toata lumea.

Asa ca acestia erau nevoiti sa comunice intre ei prin metode clasice, cum ar fi sa sune printr-o centrala telefonica.

Cei mai multi angajati Google nu au reusit sa ia legatura cu exteriorul sau puneau in asteptare pe toata lumea.

Ceva similar s-a intamplat si cu telefoanele prin satelit. In urma cu cativa ani, Google a dat persoanelor din conducere astfel de dispozitive, care - cel putin teoretic - ar fi trebuit sa functioneze oriunde si oricum.

Insa cand echipa DiRT a testat daca acestia chiar pot fi gasiti in acest mod in cazul unui cutremur devastator, cei de la Google si-au dat seama ca investitia lor a fost una proasta.

Kripa Krishnan arata ca niciunul dintre angajati nu a reusit sa foloseasca telefonul prin satelit. Ba mai mult, unii au fost nevoiti sa se urce pe acoperis ca dispozitivul sa functioneze, ceea ce e un lucru periculos, mai ales in caz de seism.

"Nu am fi stiut niciodata ca asa stau lucrurile daca nu am fi facut acest test si am fi investiti in continuare in telefoanele prin satelit, care s-au dovedit a fi ineficiente", a punctat Kripa Krishnan.

Au cersit, s-au imprmutat si au folosit cardurile de credit

La un moment dat, echipa DiRT a pus la incercare o echipa care lucra la un centru de date.

Scenariul era urmatorul: o inundatie a afectat buna functionare a sistemului, asa ca s-a trecut la alimentarea de la generatorul de urgenta, care insa folosea o cantitate uriasa de combustibil.

Asa ca Kripa Krishnan si-a provocat colegii sa gaseasca o modalitate prin care sa obtina carburantul necesar. Ea a vrut sa-i faca sa acceseze procedura Google prin care se elibereaza fondurile de urgenta.

Insa angajatii au gasit alte solutii pentru a face rost de banii necesari.

Inginerii Google au intrebat comunitatile locale daca sunt dispuse sa faca donatii sau sa-i imprumute cu dobanda, iar unul s-a oferit sa cumpere lucrurile de care aveau nevoie cu cardul sau de credit.

Testul pentru departamentul de Resurse Umane

Nici departamentul HR (de Resurse Umane - n.red.) nu a scapat din vizorul echipei DiRT. Scenariul pentru acestia a fost ca un meteorit urias a cazut pe Pamant, iar angajatii Google din toata lumea au ramas sinistrati.

"Scopul nostru a fost sa-i bombardam pe cei de la HR cu situatii de care nu s-au ocupat pana acum, cum ar fi sa obtina aprobarea pentru un zbor pana acasa in valoare de 15.000 de dolari sau sa cumpere haine pentru cei care si-au pierdut bagajele. Iar echipa de la Resurse Umane ne-a surprins placut: s-a organizat foarte bine si a rezolvat problemele foarte rapid si eficient", a mai aratat Krishnan.

Liderul echipei DiRT a mai spus ca Google nu este singura companie unde se fac astfel de teste, asa ca ocupatia lor a primit deja un nume de alint: ingineria haosului.

De asemenea, gigantul IT mai lucreaza la "butonul rosu" care sa previna distrugerea omenirii de catre roboti.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#regina haosului Google, #scenarii apocaliptice Google, #angajati Google teste , #angajati